Yabancı portföyü 168.3 milyar dolara çıktı

Türkiye'ye sıcak para girişinin hızlandığı yılın ilk çeyreğinde, yabancıların portföy yatırımlarının hacmi 13.2 milyar dolar büyüyerek 170 milyar dolara yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Naki BAKIR

ANKARA - Yılın ilk çeyreğinde hızlanan kısa vadeli spekülatif sermaye akımları ve oluşan cazip getiri ortamında, sıcak paranın Türkiye portföyü, büyümesini sürdürerek mart sonu itibariyle 170 milyar dolara yaklaştı.

DÜNYA'nın Kalkınma Bakanlığı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Merkez Bankası verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye'de parayla para kazanan spekülatif kısa vadeli yabancı sermayenin (sıcak para) hisse senedi, tahvil, bono, eurobond, mevduat gibi araçlara park etmiş yatırımlarının hacmi, ocak-mart döneminde yüzde 8.5 oranında net 13.2 milyar dolar büyüyerek 168.3 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde yabancıların borsadaki hisse senedi portföyü yüzde 7.4 oranında net 5.8 milyar dolar büyüyerek 84.4 milyar dolara ulaştı. Yabancıların portföyündeki özellikle devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) değeri yüzde 13.5 oranında net 7.7 milyar dolar büyüyerek 64.9 milyar dolar oldu. Mart sonu itibariyle yabancıların 18.6 milyar dolarlık mevduat ve 411 milyon dolarlık da eurobondu bulunduğu belirlendi.

Yıllık büyüme % 50'ye yaklaştı

Sıcak paranın Türkiye portföyünde mart itibariyle son bir yıldaki büyüme ise yüzde 50'ye yaklaştı.
Bu dönemde portföyde yüzde 45.9 oranında net 52.9 milyar dolarlık bir büyüme yaşandı. Son bir yılda yabancıların hisse senedi portföyü yüzde 40.2 oranında 24.2 milyar, DİBS portföyü yüzde 67 oranında 26.1 milyar, mevduatı yüzde 17.1 oranında net 2.7 milyar dolar büyüdü. Yabancı portföy yatırımlarının hacminin 2002'den bu yana ise 17.3 katlık bir büyüme kaydettiği belirlendi. Yabancı portföyü 2002 sonunda 9.2 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

Türkiye, sıcak paranın gözdesi

Krizdeki gelişmiş ülkelerin krizi aşmak için gittikleri parasal genişleme önlemlerinin küresel likiditeyi aşırı büyütmesi sonucu, özellikle geçen yılın ikinci yarısından itibaren gelişmekte olan ülkelere yönelik artan sıcak para akımlarından en büyük payı alan ülkelerin başında Türkiye geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı da Türkiye'ye sıcak para girişlerini hızlandırdı. Yabancı portföyünde yaşanan hızlı büyümede, hem geçen yıl hazirandan itibaren net fiili sıcak para girişlerinde yaşanan hızlanma hem de oluşan cazip getiri koşulları  sayesinde mevcut portföyün değerlenmesi etkili oldu. Faizlerde düşüş ve borsadaki yükseliş eğilimi sayesinde sıcak paranın yatırım yaptığı araçlardan elde edilen yüksek getirilerle birlikte kurların yatay seyri, portföyü daha da büyüten bir faktör oldu. Döviz arzını artıran sıcak para girişlerinin TL'yi değerlendirmesi ile bir anlamda sıcak para kendi karlılığını yarattı ve getirisi katlanan yabancı portföyü dolar cinsinden hızlı bir büyüme kaydederek rekor bir düzeye ulaştı.