'Hazır giyimciler 20 yılda 226 milyar dolarlık ihracat yaptı'

Bursa’da 2 ihracatçı birliğinin düzenlediği İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, hazır giyim sektörünün son 20 yılda 226 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), 2014 yılını ihracat performansı açısından başarılı kapatan firmaları ödüllendirdi. UTİB ve UHKİB olağan genel kurullarının ardından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, ihracatın Türkiye açısından ne kadar önemli bir rol oynadığının ve büyüme içindeki payının 2014 yılında çok net görüldüğünü söyledi. “Türkiye’nin 2.9 büyümesi içinde ihracat yüzde 1,5 ile en büyük payı alarak desteğini gösterdi” diyen Şankaya, “Hazır giyim ve konfeksiyon olarak da Türkiye’nin yüzde 4,5 olan ihracat büyümesinde yüzde 11 ile tarihi rekor olan yaklaşık 19 milyar dolara ulaştık. Tekstil ile beraber baktığımızda neredeyse 30 milyar dolar gibi çok ciddi bir rakama ulaşıyoruz. Bu neticede Türkiye ihracatının neredeyse beşte, birine tekabül ediyor. Hazır giyim ve konfeksiyon olarak geriye baktığımızda 1995’ten bu yana 226 milyar dolar ihracat yapmışız” dedi. Şankaya, en çok katma değer yaratan sektörlerden biri olduklarını ve yaklaşık 200 ülkeye ihracat yaparak Türk markalarının bilinirliğine katkı koyduklarını vurguladı. Diğer yandan 2015’in zor bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan Şankaya, “Özellikle dolar ve euro arasındaki paritenin son 5-6 ayda ciddi düşüşü hepimizi zorlayacak, karlılıklarımızı etkileyecek. Ancak bu aynı zamanda Uzakdoğu ile olan rekabetimizi azaltacak yani rekabette bir miktar daha öne geçmek için fırsat olacak” ifadesini kullandı. Şankaya, 3-4 yıldır uğraştıkları Tasarım Tebliği’nin Ekonomi Bakanlığı tarafından birkaç hafta önce çıkarıldığını da anımsattı. “Bu bizim için son derece önemliydi” diyen Şankaya, şunları kaydetti: 
“Uzun yıllardır beklediğimiz bir tebliğiydi. Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyonda bir basamak daha yukarı çıkması, katma değerini artırabilmesi, tasarımı daha yoğun olan markalara dönüşen bir konuma gelmesi gerekiyordu. Tebliğ bu doğrultuda son derece önemli bir teşviktir.” 

‘Olumsuz şartlarda bile potansiyelimiz var’ 

UTİB Başkan Yardımcısı Pınar Taşdelen Engin ise 2014 yılında Türkiye’nin genel ihracatının yüzde 4 artışla 157.6 milyar dolara ulaştığını anımsattı. Bu ihracatın içinde sanayi ürünleri ihracatının yüzde 4.3 artarak 124 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Engin, “Tekstil ve hammaddeleri ise aynı dönemde yüzde 6 artışla 8.9 milyar dolarlık rekor bir ihracat gerçekleştirdi. Genel ihracattaki payını yüzde 5.6’ya, sanayi ürünlerinin ihracatımızdaki payını yüzde 7.2’ye yükseltti. 2015’in ilk üç ayına bakarsak Rusya ve Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel istikrarsızlık ve döviz kurundaki dalgalanma tabii ki sektörümüzü olumsuz yönde etkiledi. Ancak bu olumsuz şartlarda bile süratle toparlanıp yeni şartlara göre yeni girişimler yapacak potansiyelimiz kesinlikle var. Sektörümüz global pazarda son derece güçlü bir imaja sahip” dedi. 

Konuşmaların ardından düzenlenen İhracatın Yıldızları ödül töreninde 2014 yılı ihracat şampiyonlarına plaketleri verildi. UTİB’de ihracat liderliğini Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil alırken, Ges Tekstil ikinci, Zorlu Dış Ticaret de üçüncü oldu. UHKİB’de de birincilik ipini yine Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil göğüslerken, ikinci sırayı Oz Tekstil, üçüncü sırayı da Ges Tekstil aldı.