'Turkish Towel' dünya markası olacak
Denizli İhracatçı Birlikleri Başkanı Süleyman Kocasert, "Nasıl bir İsviçre saati, Alman otomobili dediğimizde dünya çapında herkesin kabul ettiği değerler öne çıkıyorsa, biz de Türk havlusunu 'Turkish Towel' olarak dünya markası yapacağız" dedi
EMİNE ŞİMŞEK
DENİZLİ - Denizli, ürettiği havluları ‘Turkish Towels’ konsepti ile İsviçre saati, Alman otomobili gibi bir dünya markasına dönüştürecek. TİMAKADEMİ 2023 Yılı 500 Milyar Dolar İhracat Hedefi toplantılarının Dedeman Park otelde yapılan Denizli ayağında, kentin 10 yıl içinde pazar ve ürün çeşitliliğini artırarak ihracatını 3 kat büyüttüğüne dikkat çekildi.
Kocasert: Turkish Towels’ın lansmanını İngiltere’de de yapacağız
DENİB Başkanı ve TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert, dünyada bazı değerler konusunda bir farkındalığın söz konusu olduğunu belirterek, “Örneğin markası ne olursa olsun İsviçre saati bir anlam ve değer ifade ediyor. Aynı şekilde yine markası ne olursa olsun Alman arabası demek bize birçok ülke arabasına göre daha farklı kalite ve imaj ifade etmekte. Bizim elimizde de bir değer var. Tıpkı Denizli traverteni gibi Denizli havlusunun da apayrı bir değeri ve anlamı var. DENİB olarak Türk havlusu konseptinin, nihai tüketicilere kadar güçlü bir şekilde farkındalık düzeyine ulaşması için bir marka ve logo çalışmasına başladık. Bölgesellik yapmama adına konsepte 'Turkish Towel' dedik, Türk havlusu dedik. Bugün Şili’de dahi, iyi mağazalarda havlu Türk havlusu diye satılıyor. ABD’de bazı otellerin reklamında ‘Otelimizde Türk havlu ve bornozu kullanılmaktadır’ diye reklam yapılıyor. İlimizde böyle bir değer varken bunu kullanmamak büyük haksızlık olur. Bu yüzden DENİB olarak bunu bir görev bildik”
ABD’ye ticaret heyeti programında bu logo ve markayı kullandık. Önümüzdeki hafta İngiltere’de de ‘Turkish Towels’ın lansmanını yapacağız. Bu projenin mesafe kat etmesiyle birlikte Denizli’de üretilen Türk havlusu daha güçlü bir pazar hakimiyetine kavuşacak. Ayrıca, bu girişimle ilgili olarak ABD’de bir Türkiye Ticaret Merkezi projesi geliştirme çalışmalarımıza da şimdiden başladık”diye konuştu.
Denizli’nin bir dünya kenti kimliği kazanmasında ihracat ve turizmin büyük rolü olduğunu kaydeden Kocasert, “Tekstil ve konfeksiyon kenti olarak tanınsak da, ihracattaki sektörel çeşitlenmeyi her yıl biraz daha artırıyoruz. 2004’te 2,1 milyar dolar ihracatı olan Denizli, 2014’te bunu 3,2 milyar dolara taşıdı. Denizli 2004’te 92 ülkeye 771 çeşit ürün ihraç ederken, 2014’te 162 ülkeye 2 bin 50 çeşit ürün ihraç etti. 2004’te Denizli toplam ihracatının yüzde 75’lik bölümü tekstil ve konfeksiyon iken 2014’te bu oran yüzde 45’lere kadar geriledi. Denizli firmaları demir- çelik, kablo ve bakırda 1 milyar dolar, mermer ve travertende 200 milyon dolar ihracat yapıyor. Gıda ihracatı her yıl artıyor” dedi.
Büyükekşi:Denizli ihracatı son 10 yılda 3 kat arttı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Denizli’nin en çok ihracat yapan 8’inci kent olduğunu vurgulayarak, “Denizli gelişmeye açık. Ev tekstilinde ve diğer sektörlerde önemli bir paya sahip.Toplam ihracatın yüzde 2’sini hazır giyim ve tekstilin yüzde 5’ini karşılıyor. 10 yılda ihracatını 3 katına çıkardı. 2009’dan beri zorlanan ihracatla birlikte ihraç edilen ürünler de değişti. Denizli de hazır giyimden sonra elektrik-elektronik, demir-çelik, bakır konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Bunlar Denizli ihracatının yüzde 85’ini oluşturuyor. Bu üç sektörün Türkiye hedefi 160 milyar dolar. Firmalar Denizli’nin 2023 hedefi 12,5 milyar dolara göre hedef koymalı. Fransa 100’üncü kuruluş yıldönümünde Eyfel Kulesi’ni yapmış. Biz de 2023 yılında 2 trilyon dolar gayri safi yurtiçi hasılaya ulaşmayı hedefl iyoruz” açıklamasını yaptı. Ar Ge ve markalaşmanın önemine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, “Denizli 170’ten fazla ülkeye ihracat yapıyorken orta ve ileri teknolojide 13’üncü sırada. 2003 yılında marka başvuru sayısı 397 iken şuan bin 217. Patent üçten 21’e yükseldi. Katma değerin artırılmasının 4 ana temeli var. Bunlar inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma. 3 yıldan beri Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği gerçekleştiriyoruz. Geçen sene 40 bin ziyaretçi geldi. 83 bin kişi de online izledi. Etkinliklerin birinde İrlanda, diğerinde Hollanda partner ülke oldu. Şuanda bir çok ülkeden iş birliği teklifi geliyor. 2014’te başlattığımız İnovalig ile firmaları yarıştırıyoruz. 500 firmanın 5 farklı kategoride katıldığı inovasyon birincilerini seçtik. İnovasyon rüzgarı radarınızda olsun” dedi. Büyükekşi, konuşmasına Amerikalı eski bakan ve yazar Norman Mailer’in “Hayatta gelmek istediğiniz yere ulaşma şansınız karşılaştığınız engellere verdiğiniz tepkidir” sözleriyle son verdi.
Markalaşma için bilgi ve kârı paylaşın
TİMAKADEMİ'nin Denizli toplantısına katılarak bir sunum yapan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, markalaşmanın önemini, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Pegasus Havayolları'nın başarı öyküsünden hareketle anlattı. " Markalaşmanın rekabetin kızıştığı bu dönemde büyük önem taşıdığını vurgulayan Sabancı, "Sizinle hem fikir olmayan, başka açılardan bakabilen insanlarla çalışın. Birlikte çalıştığınız insanlarla bilgi paylaşın. Yaptıkları işin püf noktasını paylaşmazsanız onlardan sorumluluk bekleyemezsiniz" dedi. Markalaşma için şirketin bir aile gibi hissetmesinin öneminin altını çizen Ali Sabancı, "Kar olduğu zaman karı paylaşın. 2013’te Pegasus ailesinin yüzde 75’i prim aldı. Her bir aile ferdinin kendi eforunun karşılığını nasıl alacağını hesaplayabilmesi çok önemli" diye konuştu.
'Denizli markalşamada sıçramayı hakeden bir yapıya sahip'
TİMAKADEMİ2023’ün Denizli ayağındaki panel bölümü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Konuşmacılardan TİM Genel Sekreter Yardımcısı Metin Tabalu, "Denizli’de işsizliğin yüzde 6.5 ile Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirterek, İşgücüne katılım da yüzde 57, kişi başına geliri 13 bin 600 dolar. Bu da Türkiye ortalamasının yüzde 25 üstünde. Denizli 2014’de 170 ülkeye 195 gümrük noktasına ihracat yapmış.TİM olarak 5 yılda kat ettiğimiz mesafe yaklaşık dünya çevresinde 30 tur. İnovalig kapsamında 2014’te İstanbul dahil 76 firmayı inceledik. Denizli rekabetçi pazarlara ihracat yapıyor. Denizlili firmaların pazarlarda tutulma konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Denizli markalaşmada sıçramayı hak eden bir yapıya sahip” diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, bakanlık olarak ihracatta pazar araştırması desteği, pazara giriş belgelerinin desteklenmesi, yurtdışında açılan birim ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, Turquality ve marka desteği ile tasarım desteği sunduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda ürünlerinizin tasarımla ilgili teknoloji kapsamında gelişmesi açısından yaptığınız faaliyetleri ve istihdamları da bu kapsamda destekliyoruz. Hatta son 17 Ocak’taki tebliğ değişikliği ile ihracatta pazar araştırması desteği de firmalarımız yurtdışında yüksek teknoloji firmalarını satın alma çalışmaları kapsamındaki faaliyetlerini 3 milyon dolara kadar ödüyoruz. Türk parası faizlerinde yüzde 5, yabancı para faizlerinde yüzde 2’lik bir faiz desteğimiz var” dedi. Vodafone Kurumsal Çözüm Direktörü Cenk Alper, şirketlerin dijital dönüşümle karlılığını artıracaklarını kaydederek, “İhracatımız Türkiye ekonomisi açısından çok büyük bir güç. Dünya Ekonomik Forumu 2014- 2015 küresel rekabetçilik formundaki çıktılardan biri de Türkiye’nin gelişmekte olan ülke ekonomilerinin altında kaldığı bileşen yapıdır. Dijital dönüşüme adapte olarak büyüme ve gelişme sağlayabiliriz. Vodafone Türkiye olarak dijital dönüşümün öncülüğünü yapıyor ve firmalarımızı destekliyoruz”diye konuştu. HSBC Türkiye Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, HSBC’nin sadece Türkiye’de değil küresel olarak misyonu ve vizyonu gereği dünyada da öncü bankalar arasında olduğunu ifade ederek, “HSBC olarak 74 ülkedeki şubelerimiz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 50 milyondan fazla müşterimiz var. Bu kadar ihracat yapan bir ilde bizde ihracatçılarımızın yanında çözüm ortaklarımızla destek sağlayacağız”şeklinde konuştu.