2014, 19 milyar dolar ihracatla kapanacak

Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri Paneli'nde konuşan TGSD Başkanı Negrin, "Komşu ülkelerde silahlar susarsa 3 yılda 25 milyar dolar sınırını aşarız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı  Cem Negrin, 2014'ü 19 milyar dolar ihracat ile kapatacaklarını belirterek, başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerdeki gerilimin sona ermesi halinde 3 yıl içinde 25 milyar dolar sınırını aşacaklarını söyledi. 

TGSD'nin Kimtex Tekstil sponsorluğunda düzenlediği "Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri Paneli"nin açılışında konuşan Negrin, hazır giyimin 2014'de pek çok sanayi sektörünün üzerinde performans gösterdiğine dikkati çekti.  

Negrin, sektörün yıllık ihracatının yüzde 10 artarak 19 milyar dolara ulaştığını dile getirerek, "Toplam iç satışlar yüzde 8 artarak 54 milyar liraya, modern perakende satışları ise yüzde 10 artarak 37 milyar liraya ulaştı. Sanayi üretiminde ise sadece yüzde 2'lik büyüme yaşandı" dedi. 

Negrin, 2015 yılında ihracatın yüzde 8-10 arasında artarak 20-21 milyar dolar seviyelerine ulaşacağını ifade etti. 

İç pazar 60 milyar liraya yaklaşacak

İç pazarın yüzde 8-10 arasında büyüme ile 60 milyar liraya, modern perakende satışların da 40 milyar liraya yaklaşacağını bildiren Negrin,  2014'ü 19 milyar dolar ihracat ile kapatacaklarını belirterek, başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerdeki gerilimin sona ermesi halinde 3 yıl içinde 25 milyar doları yakalayacaklarını söyledi. 

Bu hedefi tutturmak için 27 Aralık'ta Ekonomi Bakanlığı ile yapacakları çalıştayı beklediklerini vurgulayan Negrin, "Öte yandan biz ihracatımızı artırırken ithalatın da arttığını gözlemliyoruz. Bu yıl 2,5 milyar dolar düzeyinde olan hazır giyim ithalatının 2015'de 3 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. 2015 yılında performansımızı olumsuz etkileyecek unsurların başında kumaş girdilerindeki koruma önlemlerinin sürmesi ve dahilde işleme rejimi düzenlemesi ile getirilen olanakların sınırlanması gelecek" ifadelerini kullandı. 

İhracatta yüzde 8-10 arası artış hedefleniyor 

Negrin, 2015'de petrole bağımlı harcamaların düşmesinden dolayı ailelerin alışverişe daha çok bütçe ayrılmasını beklediklerini belirterek, bunun da doğrudan hazır giyim harcamalarının artması anlamına geldiğini dile getirdi. 

Yeni yılda da Avrupa Birliği (AB)  pazarının daha öncelikli ve önemli olacağını anlatan Negrin, euro/dolar paritesindeki gerileme ve bölge pazarlarındaki sıkıntılara rağmen ihracatta yüzde 8-10 arası artış hedeflediklerini aktardı. 

Gözek: Tekstil bakanlığı kurulmalı

Kimtex Üst Yöneticisi (CEO) Tanzer Gözek de tekstilin önemine dikkati çekerek, "En büyük 10 holdingden 5'i  tekstil kökenlidir. Koca bir sektör olan tekstilin potansiyel hacmi 60 milyar dolar civarında. Bunun için turizmde olduğu gibi tekstilde de bir bakanlık olması gerekiyor. Sektörümüzde kalite, tasarım, pazarlama ve verimlilik hepimizin önceliği. Ayrıca markalaşmak için de üretim, kalite ve tasarım gerekiyor. Bunun için biz sektörde birlikte kuvvetliyiz" dedi.  

Gözek, Kimtex olarak İstanbul Moda Akademisi'nin genç yeteneklerine de destek verdiklerini belirtti. 

Gelecek Satın Alma Stratejileri ve Beklentileri Paneli'ne katılan Marks & Spencer Bölge Müdürü Didem İleri, Nike Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Satin Alma ve Üretim Direktörü Cem Yavuz, Best Seller Türkiye Tedarik Direktörü Aylin Çetindağ, New Look Turkey Genel Müdürü Arzu Ulu, Perseus Genel Müdürü Bülent Alkanlı, LCW Tedarik Direktörü Şenol Dallı ile Koton Tedarik Direktörü Akın Şimşek sektörün satın alma noktasında karşılaşabileceği risk ve avantajları ele aldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir