250 milyon lira cirolu Tükek Holding geliyor

Yüksek teknolojili tekstil üretimi yapan Flokser Grubu, franchise'la hızlı büyüyor, 250 milyon lira ciroya gidiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - 'Smart Product' (akıllı ürünler) adıyla yüksek teknlojili tekstil üretiminde 100 milyon euro (250 milyon lira) ciroya giden Flokser, holdinge dönüşüyor. Flokser Group Tekstilden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Tükek Omay, "Holdingleşme sürecine de girdik. Tükek Holding'in önümüzdeki 2 ay içerisinde kurulumunu bekliyoruz. Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Rafet Tükek, şirket yönetim kurullarında ben tekstilden sorumluyum, Kimya'dan Ekin Tükek sorumlu. Ayrıca holding, şu anda kendi yönetim kuruluna 5 bağımsız üye atamayı planlıyor. İcrayı tamamen profesyoneller yönetiyor. Kurumsallaşmayla birlikte tekstil ve kimya grubunun tamamen profesyonellerden oluşan ayrı icra kurulları oluştu" dedi.

Flokser Group, 1982'de Rafet, Yasin ve Rasim Tükek kardeşler tarafından İstanbul'da kurulan bir aile şirketi. Ev tekstili ve dekorasyon sektöründe faaliyet gösteriyor. İlk işi duvar kağıdı üreticiliği olan grup teknik deri, süet yani floklu kumaş, dokumalık kumaş ve poliüretan hammadde üretim ve ihracatı yapıyor. Gruba ait Flokser Tesktil, Poliser ve Etkin Suni Deri olmak üzere 3 şirket var. 2012'de 80 milyon euro ciro yarattı. 2013 ciro hedefi 100 milyon euro. Son 1.5 yıldır kurumsallaşma sürecinde olan ve 2012'de İSO 500 listesinde 349'üncü sırada yer aldı. 2 ay içinde holding yapısına geçecek.

Grubun 2'nci kuşak genç kadın yöneticilerden İlknur Tükek Omay, "Süreç yaklaşık 1.5 sene önce başladı. Önümüzde 1-1.5 senemiz daha var. 2015 sonlarına doğru Tükek Holding tamamiyle aktif hale gelmiş" dedi. Şirketin toplam 165 bin metrekare kapalı alanlı 3 üretim tesisi var. Tekstil ve kimya sektörlerinde Sertex ve Poliser olmak üzere 2 markası bulunuyor. Sertex, döşemelik, ayakkabılık ve çantalık, giyimlik, ajandalık sektörlerine üretim yapıyor. Aylık ortalama 2.5 milyon metre deri-süet-kumaş üretimiyle yıllık, toplam 45 milyon metre deri süet kumaş döşemelik üretim kapasitesine sahip. Global anlamda en büyük 3 büyük şirketten biri.

17 ülkede franchise'ı var

Ayakkabılık ve giyimlik ürünler grubunda 1 yıl içinde francihse sayısını artırmayı hedefliyor. Farklı bir franchise konsepti var. Omay, "Üretici firma olarak kendi dağıtım kanalımızı yaratarak daha perakendeye yönelik bir sistem oluşturduk. Böylece kendi markamızla pazara farklı bir yaklaşımı getirdik. Tabii ki kumaş satan mağazalar var ama bunu üretici kimliğiyle pazarda yapan çok fazla yok. Kendimiz üretiyoruz, kendi dağıtım kanalımız var. Şu anda kendi tabelamızla faaliyet gösteren 31 franchisemız var. Bunların yurtdışı ayağı olan ve Avrupa ve Ortadoğu'da konumlanan 17 ülke franchise'ımız bulunuyor. 2011'de Turquality belgemizi de aldık" diye konuştu.

Ortadoğu ve Avrupaya yoğun satışı olan grup 2013'te yüzde 20 büyüme bekliyor. Her sene ciromuzun yüzde 2'sini Ar-ge'ye ayırdıklarını belirten Omay, "Sektörde bizi en çok zorlayan konularında başında Çin ile yaşadığımız rekabet geliyor ama inovasyon ve teknolojiyi yakından takip ediyor ve doğru dağıtım kanalıyla pazarlarda bulunuyorsanız Çin etkisini azaltabilirsiniz. Biz grup olarak inovatif ürünler ve doğru pazarlama kanallarıyla Çin'in etkilerini yavaşlattık" dedi.

Manchester Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünden mezun olan İlknur Tükek Omay genç ve kadın bir yönetici. Bu iş dünyasında pek rastlanmayan bir durum ama Omay, şirketin bir çok bölümünde 8 senedir aktif olarak çalışıyor. Pazarlama yöneticiliğinden genel müdürlüğüne kadar pek çok alanında çalıştığını belirten Omay, "29 yaşındayım. 21 yaşında üniversiteyi bitirdim. İşe devam ederken bir taraftan MBA'ı tamamladım. Dolayısıyla bu bana hız kazandırdı. Bu 8 senede fabrika taşımadan tutun da, üretim içinde çalışmaya kadar pek çok alanda yer aldım" diye konuştu.

Kediniz kumaşınızı bırakın tırmalasın

Grubun ilgi çekici ürün gruplarından biri 'Contract' grubu. 'Smart Product' yani yüksek teknlojili ürünler üretiyor. Omay, "Örneğin deniz suyuna, güneşe karşı dayanıklılık ya da suyun akıp gitmesi, yanmazlık, geç tutuşurluk, güneş dayanımı gibi özelliklerde smart products ürünler üretiyor. Contart'ta ürettiğimiz bütün ürünlerde hidgh tecnical product, yüksek teknoloji ile ürünler üretiyoruz. Bu da inovasyon ve teknolojik ürünler üretmek demek. Bunları genelde proje bazlı yönetiyoruz. Tüm ürünlerimizin desen patentine sahibiz. Diğer proseslerimiz de patent koruması altında. 20'nin üzerinde proses patentimiz bir de devam eden projemiz mevcut" diye konuştu.

Sertex süet grubunun evde evcil hayvan besleyenlere ve koltuklarında çizilmelere karşı hassas olanlara özel ürettiği antimikrobiyel kumaşda bu smart ürünlerden biri. Ev sahiplerinin büyük sorunu olan kedi ve köpeklerin koltuk ve kanepeleri tırmalama zevki için Sertex’in özel süet grubunda bir kumaş geliştirdi. Floklu kumaşlar dokusuz yüzeyden oluşuyor. Bu kumaş uzun tırnaklı evcil hayvanların tırmıklarından iz bırakmıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir