350 çalışanlı fabrika kurdu, Avrupa pazarına odaklandı

Şubatta devreye aldığı Çorlu fabrikasıyla 350 kişiyi istihdam eden Toraman Tekstil, Avrupa'ya odaklandı. Fabrikadan önce fason üretim yapan şirket, dünya markaları için kumaş üretecek. Rusya ve Bulgaristan'da ofisleri bulunan şirket, İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya'da ofis açmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

Çorlu'daki yeni fabrikayı devreye almadan önce kumaş üretiminin tamamını fason olarak yapan Toraman Tekstil, dünyanın önemli markaları için kumaş üretecek. İhracat ağırlıklı çalışan şirket, Rusya ve Bulgaristan'dan sonra İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya'da da ofis açmayı hedefliyor. Yaklaşık 50 milyon dolar ciroya sahip Toraman'ın yeni fabrikasında, 20'si Ar- Ge personeli olmak üzere 350 kişi çalışıyor. Örgü departmanını üç katına çıkarmayı hedefleyen şirket ilave olarak 120 kişiyi daha kadrosuna katacak.

Cirosunun yüzde 70'ihracattan

Aile şirketi olarak 25 yıldır sektörün içinde yer aldıklarını kaydeden Toraman Tekstil Genel Müdürü İzzettin Toraman, yaklaşık 24 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Rusya ve Bulgaristan'da ofisleri olduklarını belirten Toraman, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya gibi ülkelerde ofis açmayı planladıklarını ifade etti.

Rusya başta olmak üzere, Fas, Cezayir, İsrail, Ukrayna gibi ülkelere de ihracat gerçekleştirdiklerine değinen Toraman, "40 milyon dolarlık ihracatımız var. Ciromuzun yüzde 80'ini ihracattan elde ediyoruz. Ağırlıklı olarak Rusya pazarındayız. Diğer ülkelerde müşteri odaklı 350 çalışanlı fabrika kurdu Avrupa pazarına odaklandı Şubat ayında devreye aldığı Çorlu fabrikası ile 20'si Ar-Ge çalışanı olmak üzere 350 kişilik istihdam yaratan Toraman Tekstil, Avrupa pazarına odaklandı. Fabrikayı kurmadan önce fason üretim yapan şirket, dünyanın önemli markaları için kumaş üretecek. Rusya ve Bulgaristan'da ofisleri bulunan şirket, İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya'da da ofis açmayı planlıyor. çalışıyoruz" diye konuştu.

400 çalışana ulaştı

"Bugün herkesin dolabı dolu. Farkındalık yaratmadığınız sürece kaliteyi paraya dönüştürmeniz zor" diyen Toraman, yenilik için Ar- Ge'ye önem verdiklerine, genç mühendisleri kadrolarına dahil ettiklerine dikkat çekti.

Toraman, şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 350 çalışanımız var bu fabrikada. 20'si Ar- Ge personeli. Şirketimizde toplamda 400 kişi çalışıyor. Örgü departmanımızı şu anki seviyenin üç katına çıkarmayı hedefliyoruz. O departmanda 60 kişi çalışırken yatırımla beraber 200 kişilik çalışana ulaşabiliriz. Yaklaşık 50 milyon dolar civarında ciromuz var. Her yıl en az yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Ama asıl hedefimiz, her yıl ülkenin büyüme oranın üstüne çıkabilmek. Kendi rakamlarımız önemli. Bir önceki yıla kıyasla büyüyüp büyümediğimize bakıyoruz."

Teknik tekstil için planlama yaptıklarını aktaran Toraman, Ar- Ge ve Ür-Ge birimlerinin bu konuda çalışmalar yaptığını, katma değeri yüksek ürünler üretmek için bu tip alanlara yönelmenin önemli olacağını ifade etti.

40 milyon euroluk yatırımda bulundu

Bugünkü konjonktürde zorlu rekabet koşullarında kaliteden ödün vermek istemediklerini, o yüzden fabrika kurmak istediklerini vurgulayan Toraman, fabrika ile birlikte pazar arayışlarının daha da çeşitlendiğini ifade etti.

Fabrikanın Şubat ayında devreye girdiğini aktaran Toraman, şöyle devam etti:

"Bu fabrikada istenilen her türlü kumaşı üretmeyi hedefl iyoruz. Fabrika ekipmanlarının yüzde 90'ı ithal. Yerli ekipman olarak tekstil boyama makinelerini Canlar Mekatronikten temin ettik. Yaklaşık 40 milyon euroluk bir yatırımda bulunduk.100 dönümlük arazi üzerine kurduk fabrikayı. 8 bin metrekarelik kapalı alanı 23 bin metrekareye dönüştürdük. Yıllık 12 bin ton üretim kapasitemiz var. Aylık bin tonluk üretimin yüzde 60'ını boyahane, yüzde 40'ını baskı oluşturuyor. Kapasitemizin yüzde 85'ini kullanıyoruz."

Cazibe Merkezi'nden yanıt alamadı örgü birimini İstanbul'da kurdu 

Cazibe Merkezi kapsamında Elazığ'da yatırım yapmak için başvuru yaptıklarına vurgu yapan Toraman Tekstil Genel Müdürü İzzettin Toraman, Cazibe Merkezi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Başvurumuz henüz sonuçlanmadı. Yapmak istediğimiz örgü yatırımını süreç uzadığı için burada yapma kararı aldık. Cazibe merkezi projeleri ile az gelişmiş bölgelerde güçlü firmaların yatırımları, o bölgede istihdam ve kentsel merkezler oluşturur ve bu bölgelerdeki göçü engellemiş olur. Oradan buraya insanlar gelene kadar o bölgelere yatırımların gitmesi daha doğru olur."

Bu konularda ilginizi çekebilir