Ankaralı giyimciler ihracatta yüzde 35 kayıpta

İhracatta yılın ilk 4 ayında yaşadıkları kaybın yüzde 35,5 olduğunu bildiren Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Karakuş, "Biz koşmaya hazırız ama desteklenmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, ihracatta bu yılın ilk 4 ayını yüzde 35.5'luk kayıpla geride bıraktıklarını söyledi. Sektörün sadece Ankara'da değil, ülke genelinde kayıp yaşadığını bildiren Karakuş, "Mutlaka toparlanacağız" dedi.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin Nisan ayı verilerine ilişkin verilerini değerlendirdi. Son verilere göre Başkent Ankara'nın bu yılın nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.5 oranında bir düşüşle 512 milyon dolarlık ihracat yaptığını bildiren Başkan Karakuş, ihracattaki düşüşten en fazla payı Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü'nün aldığını söyledi. Sektörün Nisan 2017'deki ihracat kaybının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42'ye kadar ulaştığını ifade eden Başkan Karakuş, "Bu düşüşle birlikte nisan ayında sektörümüzün ihracat miktarı 4 milyon 733 bin dolardır" ifadelerini kullandı.

'Ülke genelinde olduğu gibi...'

AGSD Başkanı Canip Karakuş, 2017 yılının ilk 4 ayının ihracat verilerine de dikkat çekti. Ocak-nisan döneminde Başkent Ankara'nın ihracatının yüzde 7,4 oranında gerilediğini söyleyen Başkan Karakuş, şöyle devam etti: "Ankara ilk 4 ayda toplam 2 milyar 40 milyon dolarlık ihracat yaparken, en fazla düşüşün yaşandığı sektörlerden biri ülke genelinde olduğu gibi Ankara'da da Hazır Giyim ve Konfeksiyon oldu. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde 35,5 düşüş ile dış satış performansımız 21 milyon 628 bin dolara geriledi. Bu süreçte diğer sektörlerdeki düşüş Savunma ve Havacılık'ta yüzde 35 oranında, Deri ve Deri Mamülleri'nde yüzde 27 oranında, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri'nde yüzde 25 olarak gerçekleşti."

'İhtiyacımız olan reformlar yapılsın'

Canip Karakuş referandum süreci ile Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerle yaşanan çeşitli sorunların ihracattaki düşüşte büyük pay sahibi olduğunun altını çizdi. Karakuş, "Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü'nün kaybı fazla ancak sektör temsilcileri olarak hızla toparlanacağız. İhracatımızı arttırmak için ülke ülke dolaşmaya, yeni pazarlar bulmaya, Avrupa'daki müşteriye daha hızlı ulaşmaya devam edeceğiz. Artık yürüme değil, koşma zamanı. Biz koşmaya hazırız ancak desteklenmeye ihtiyacımız var. Ankara'da en yüksek ihracat yapan sektörlerden biriyiz. Moralimiz, motivasyonumuzu bozmaya niyetimiz yok. Yeter ki ihtiyaç duyduğumuz ekonomik düzenlemeler yapılsın, rekabet gücümüz arttırılsın. Bunun için de önce yapısal reformlara ihtiyaç var" şeklinde konuştu.