Bebe giyimciler Cezayir pazarından Afrika’ya açıldı
Bursa bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü kümelenme hedefleri doğrultusunda dışsatımda Afrika’ya odaklandı. Sektör temsilcileri Cezayir üzerinden Afrika’ya ihracatlarını yüzde 20’lerden yüzde 70’lere çıkartmayı planlıyor
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Bursa tekstilinin yıldızı, son yıllarda bebe ve çocuk konfeksiyonu ile parlıyor. Türkiye’nin, bebe ve çocuk konfeksiyonu üretiminin yüzde 80’ini tek başına üstlenen Bursa’da, kümelenme projesi ile sektör, alternatif pazarlarla gelişmesini sürdürüyor. İnovasyona yapılan yatırımlarla ihracat pazarını artırmaya odaklanan bebeciler, Afrika kıtasına yaptıkları ihracatı Cezayir pazarıyla yüzde 20’den yüzde 70’e çıkarmayı hedefl iyor. Halihazırda Bursa’dan 3 kıtaya ürün gönderen bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü, 7 kıtaya ihracat hedefinde hızla ilerliyor. Üretimin yüzde 60’ının ihracata kanalize edildiği Bursa’da 2015 hedefi yüzde 80.
Bebe - Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, iç piyasada olduğu gibi ihracatta da yıldızı parlayan bebe ve çocuk konfeksiyonu için yeni bir ihracat kapısının daha ortaya çıktığını müjdeledi. Bursa’dan birkaç firmanın, geçtiğimiz ay Cezayir’in başkentinde gerçekleştirilen Alger Fashion fuarına katılarak, pazarı gözlemlediğini belirten Atalay, “Üretimin yüzde 60’ını Asya ve Avrupa ağırlıklı, bir kısmını da Afrika kıtasına gönderiyoruz. Kümelenme çalışmaları ile bu bölgeye de ciddi bir yönelme planlıyoruz. Bu coğrafyadaki yüzde 20 olan hakimiyetimizi, yüzde 70’lere çıkarmayı hedefl iyoruz” dedi. Atalay, Cezayir pazarı ile 2015 ihracatının toplam üretimdeki payını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerinin de bilgisini verdi. Sektörün 2014 yılını durağan geçirdiğini ifade eden Halil Atalay, “Yılın son çeyreğinde yaşanan Rusya krizi, bizi biraz endişelendirdi. Rusya pazarında yüzde 30 paya sahip iken, yaşanan krizde yüzde 50 gerileme oldu. Geleceğe dair birtakım korkularımız oluştu. Ancak her şeye rağmen umudumuzu koruyoruz. Üretici olmanın verdiği avantajı, pazar kayıplarımızdan çok da etkilenmeden alternatif pazarlarla kullanmayı planlıyoruz. Kendimizi yeni pazarlarla yeniden yapılandıracağız” diye konuştu.
“Cezayir’de Türk ürünleri için çok büyük bir potansiyel olduğu tespit edildi” diyen Atalay, pazarda şu an Tayland’ın hakim olduğu bilgisini verdi. Atalay, “Orada Türk mallarına karşı güven var. Türk tekstil ürünleri çok beğeniliyor. Ürünün üzerinde Made in Turkey damgasını özellikle istiyorlar. Bursa olarak Cezayir pazarında çok güzel işler yapabiliriz” ifadelerini kullandı. Atalay, bölgenin talep ve ihtiyaçlarını araştırarak, ürün tasarımlarını bu doğrultuda gerçekleştireceklerinin de
bilgisini verdi.
Sektörün yol haritasını belirleyeceğiz
Halil Atalay, sektörün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde BEBKA desteğiyle başlatılan kümelenme çalışması ile ihracat potansiyelini artıracağını belirterek, “ 30 örnek firma ile başlatacağımız kümelenme çalışması için fırsat ayağımıza kadar geldi. Kümelenme çalışmaları kapsamında Ekonomi Bakanlığı’na müracaatımızı yaptık. Bu proje ile hem bebe ve çocuk giyim konfeksiyonu sektörüne hem de diğer sektörlere örnek olmayı istiyoruz. Sektörün stratejik planlarını yaparak yol haritasını belirlemeyi planlıyoruz” diye konuştu.