Devler tekstilde alımı % 10 artırıyor

Japon Uniqlo, alım için görüşmeler yapıyor. GAP geri dönüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Yabancı tekstil alım gruplarının, Türkiye’den siparişlerini yüzde 10 artırması bekleniyor. Sektörün önde gelen isimlerinin verdiği bilgiye göre, Hintliler’den İngilizlere, Avrupalılardan ABD’li alıcılara kadar birçok alım grubu Türkiye’de. Görüşmelerle ilgili ilk veri ve izlenimlere bakılırsa Marks & Spencer, Li & Fung, Arcadia ve Inditex gibi dev alım grupları Türkiye’deki alımlarını yüzde 10’un üzerinde artıracak. Vergiler nedeniyle ihracatta zorluk yaşanan ABD’den de bazı zincirlerin Türkiye’den alım için harekete geçtiği belirtildi. GAP, geri dönmek için görüşmelere başlayan devlerden biri. Japon Uniqlo da görüşmeleri bir ileri aşamaya taşıdı. İngilizlerin alımlarında yüzde 50 gibi daha yüksek bir artış beklentisi var. Hızlı moda, Uzakdoğu’daki işçi hareketleri ve lojistik maliyetleri Türkiye’ye ilgiyi artıran faktörler arasında sayılıyor. En önemli unsur ise kur artışıyla birlikte Türkiye’den ithalatın ucuzlaması... Hazırgiyim konfeksiyon ihracatı geçen yılı 17.4 milyar dolarla kapattı. Yüzde 10 artış gerçekleşirse ihracatı 19 milyar doları geçebilecek.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, büyük grupların dövizdeki artış ile birlikte çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Dövizde istikrarın yakalanması durumunda alımların beklenenin üstünde artacağını dile getiren Hikmet Tanrıverdi, bu artışın ihracata yansımasının ise yüzde 10’un üzerinde olmasını beklendiğini söyledi. İhracatçılara göre, dolar için istikrar 2.20 ile 2.30 TL arası. Tanrıverdi, bu rakamın gerçekleşmesi halinde ABD’den siparişlerde de önemli artışların yaşanacağını belirtti.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, alım grupları ile gerçekleştirdikleri toplantıda her birinin alımlarını yüzde 10’un üzerinde artırmayı istediklerini söyledi. Kurun bunda önemli rol oynadığının altını çizen Negrin, alım gruplarından kur sabitleme konusunda teklifl er geldiğini, bu sayede geçen yıl kaçan işlerin bu yıl yeniden kazanılmasını beklendiğini söyledi. Negrin’e göre, Türkiye’den alımı sonlandıran firmalar için de bu yıl önemli fırsatlar var. Bunlardan biri de ABD’li dev GAP. Negrin, “GAP için çalışıyoruz. İşçilik maliyetlerimiz döviz kuru sayesinde 2007’ye kadar geriledi. İşçilik maliyetleri gibi nedenler ile ABD pazarı kaçmıştı. Onların gelmesi için ilişkiye geçmiş durumdayız. Tek endişe dövizin bu seviyelerde kalıp kalmayacağı. Bu seviyede kalırsa tekrar geri getirebiliriz” açıklamasında bulundu. Fransa’nın Paris şehrinde Premier Vision fuarında bulunan Bursa Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, fuarda da Türk üreticilere büyük ilginin olduğunu dile getirdi. Özellikle Avrupalı alım gruplarının alımları büyük oranda artıracağını söyleyen Burkay, bu artışta AB’de düzelen ekonominin de payı olduğu görüşünü dile getirdi.

İngiltere merkezli alımlarda yüzde 50 artış olur

Özellikle İngiltere pazarı için üretim yapan Aycem Tekstil’in patronu Cem Altan, İngiliz alım gruplarının siparişlerinde yüzde 50’nin üzerinde artış yaşadıklarını söyledi. Next Debenhams, Arcadia Groups, John Lewis, gibi markalara üretim yaptıklarını dile getiren Cem Altan, “İngiltere’de işler iyiye gidiyor. Fazla risk almak istemiyorlar Uzakdoğu’da. Alımlarını stok yapmadan Türkiye’den alıp, satışa göre tekrar hızlı sipariş verebiliyorlar. Bir de bizden daha çok moda ürünler hızlı moda ürünler alıyorlar. Bunun için bizi tercih ediyorlar” dile getirdi. ABD’li firmaların ise hala Uzakdoğu’yu tercih ettiğini belirten Aycem, “ABD için bir türlü fiyat tutturamıyoruz. Vergiler maalesef önümüzü kesiyor. Kurdaki artış avantaj sağladı ama geçici bir rahatlama” dedi.

Louis Vuitton, Prada ve Gucci de üretim için geldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Akbalık, artışların arkasında lokasyon ve hızlı servisin de payının olduğunu söyledi. “Uzakdoğu’daki karışıklıklar da bu artışta etkili oluyor” diyen Akbalık, şöyle devam etti: “Her ne kadar AB’ye mal satıyoruz gibi görünsek de aslında dünyanın birçok yerine mal yapıyoruz. Bu firmaların merkezi AB’de ve AB üzerinden dünyaya dağılıyor. Hal böyle olunca hızlı tedarik önem kazandı. Uzakdoğu’da ise fiyata dayalı bir gidiş var.”

Türkiye’nin üretim kalitesinde de artış olduğunu dile getiren Ahmet Akbalık, “Türkiye’nin kabuk değiştirdi. Eskiden B ve C sınıfı üretim yaparken şimdi A ve A Plas üretim de yapıyor. Bu yeni markaların gelmesini sağladı. Louis Vuitton, Prada, Gucci de artık Türkiye’de üretim yaptırıyor” dedi.

Milyar dolarlık alımlar yapanların arasında Hindistan’ın dev grubu House of Pearl de var... Şirketin Türkiye’deki iştiraklerinden Spring Near East Manufacturing Türkiye’nin kurucu ortağı ve Genel Müdürü Esra Ercan Taşören de İngiliz alım gruplarının alımlarını yüzde 50’ye varan oranlarda artırdığını söyledi. Şirket, George, Sainsbury`s, Tesco, Next, Matalan, Primark, Top Shop, Bershka, Zara, Cortefiel, Lerros gibi dünyaca ünlü markalara hizmet veriyor. Taşören, bu artışlar ile birlikte geçen yıl 45 milyon pound olan cirolarının bu yıl 65 milyon poundu geçeceğini söyledi. Taşören şöyle devam etti: “Uzakdoğu’dan 8 ay önceden harcamaları gereken parayı tutuyor ve stok maliyetini azaltıyorlar. 8 ay önce aldığı malı ucuz alıyor ama belki mal satmıyor. Şimdi Türkiye’den doğru zamanda doğru mal ve kalitede alıyorlar. O yüzden genel olarak Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kayış söz konusu.”

‘Made in Turkey imajı yükselirse büyükler gelir’

Mithat Giyim’in sahibi Tahir Gürsoy, büyük alım gruplarında eğilimlerin bugünden yarına değişmeyeceğini belirterek, bunun için en az 1 sezon beklenmesi gerektiğini söyledi. Alımlarını daha çok Türkiye’de de mağazaları olan H&M ve Zara gibi markaların artırdığını dile getiren Tahir Gürsoy, “Made in Turkey etiketini Made in İtaly etiketi gibi satabilmemiz lazım. Bunu o hale getirdiğimizde alıcılar gelir. Bugün içinde olduğum fiyat seviyesinde müşterilerimi İtalya’ya karşı kaybediyorum. İtalya’ya gitsem buradaki aynı işimi yapsam ciroyu 1 misli katlarım ülkenin imajı markanı imajından önemlidir” dedi. Paris’teki Premier Vision fuarına da katılan Gürsoy, fuarda Türkiye’ye karşı büyük bir ilgi olduğunu dile getirdi.

Mithat Giyim; Burberry, Lacoste, GAP, Banana Republic, Ann Taylor, Anne Klein, Zara, Peek&Cloppenburg, We, Marc O’Polo, Club Monaco, Esprit, DKNY, Ted Lapidus, Armani gibi markalara üretim yapıyor.

Uniqlo da geliyor

Yakın zamanda Japonya’nın H&M’i olarak bilinen önemli markası Uniqlo’nun da Türkiye’ye geleceğini söyleyen Esra Ercan Taşören, “ABD'nin büyük zincilerinden Forever 21 de Türkiye’den alımlarını artıracak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir