Genç deri tasarımcıları DETAY'da yarışacak

Genç deri tasarımcılarına yönelik düzenlenen Deri Ürünleri Tasarım Yarışması'nın (DETAY) final defilesi 16 Aralık'ta yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) önderliğinde genç deri tasarımcılarına yönelik düzenlenen Deri Ürünleri Tasarım Yarışması'nın (DETAY) final defilesi 16 Aralık'ta yapılacak. 

İDMİB'den yapılan açıklamaya göre, Türk deri sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, gençlerin sektöre kazandırılması ve özgün tasarımların teşvik edilmesi amacıyla organize edilen DETAY, bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye olarak 3 kategoride gerçekleştirilen yarışmada iki eleme tamamlandı. Finale kalan 6 tasarımcının, dörder kombiniyle yarışacağı final defilesi, 16 Aralık'ta yapılacak. 

Finalistleri Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle kariyerlerini yönlendirecek ödüllerin beklediği yarışmada, her bir kategoriden dereceye giren tasarımcılar moda tasarım alanında Avrupa'da istediği okulda eğitim görmesi için desteklenecek. 

"Bu yılı ihracat artışıyla kapatacağız" 

İDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güven Karaca, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türk deri sektörünün dünyayla rekabeti için tasarım anlamında elde olan değerleri kendi insanımızla fırsata çevirmek, bunun için genç arkadaşlarımıza eğitimlerinde ve kişisel gelişimlerinde destek olmak adına DETAY projesini çok önemsiyoruz" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin coğrafi konumu açısından Avrupa'ya yakınlığının ve pazar çeşitliliğinin deri sektöründe ihracat rakamlarındaki artışı da getirdiğini belirten Karaca, tasarımın global rekabet için oldukça önem taşıdığını vurguladı. Karaca, deri ve deri ürünleri sektörünün hammaddeden kaynaklanan nedenlerle üretimin ve tasarımın her aşamasında uzmanlık ve beceri gerektirdiğine işaret etti. 

Güven Karaca, sektörde ihtiyaç duydukları yeni tasarımcı adaylarından aradıkları niteliklere ilişkin şunları kaydetti: 

"Tasarımcının yaratıcılık düzeyi, tasarımın özgün ve yenilikçi oluşu, tasarımların uygulama tekniklerinin geliştirilebilirliği ve uygulanabilirliği, malzeme seçimleri ve malzeme tasarım uyumu çok önemli. Ayrıca tasarımlarda katma değeri artırıcı ve teknik özelliklerini geliştirici özellik de arıyoruz. Bunun dışında belirledikleri tema çerçevesinde bir koleksiyon bütünlüğü arıyoruz. Ancak en önemli kriterlerden biri kendilerini istedikleri gibi ve kendilerine ve tasarımlarına güvenir şekilde sunmaları." 

Sektörün Ukrayna'daki kriz ve Orta Doğu'daki gelişmelerden dolayı yıla moralsiz başladığını aktaran Karaca, önemli pazarlarından Ukrayna, Suriye ve Irak'a yapılan ihracattaki düşüşün sektörü derinden etkilediğini ifade etti. 

Karaca, "Bu ülkelerdeki açıkları Avrupa ve ABD'ye yaptığımız satışları artırmakla kapattık. Hatta bu yılı, bir miktar ihracat artışıyla kapatacağız" bilgisini verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir