Giyim sanayicileri 2 günde 2,1 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyor

"5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"nda iki gün boyunca, 38 yabancı alım ofisi ile 3 yerli markanın alım miktarı 2,1 milyar dolar olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TGSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeref Fayat, 3-4 Mayıs'ta, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek "5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"nda 2,1 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşacağını belirtti.

Fayat, "5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"na ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, konferans kapsamında oluşacak ticaret hacmi hakkında bilgi verdi.
Fayat, "Türk imalatçıları dünyanın 38 önemli marka ve alıcılarıyla buluşacak. 3 yerli markamız da alım görüşmeleri yapacak. İki gün boyunca, 38 yabancı alım ofisi ile 3 yerli markanın alım miktarı 2,1 milyar dolar olacak. Bunun 130 milyon doları yerli markalarımızın alım miktarı" diye konuştu.

TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin de konferansta dünya çapında 15 ismin söz alacağını dile getirdi. Avrupa'daki tekstil imalatı ve yasal düzenlemelerin kararlarının verildiği Eurotex'in Yönetim Kurulu Başkanı Alberti Pacanelli'nin de, konferansta Avrupa'da 2020 imalat hedeflerini paylaşacağını anlatan Negrin, "Geçen sene açılışı Sayın Başbakanımız yapmıştı, bu sene de gelmesi programlanıyor" bilgisini verdi.

"Sektör önümüzdeki 10 senede rekabetçi gücünü geri kazanacak"

Tekstil sektörünün, 2023 yılında da Türkiye'nin en büyük ilk 3 sektörü arasında olmasını hedeflediklerini ifade eden Negrin, yeni teşvik sisteminin sektör için taşıdığı öneme dikkati çekti. Negrin, şunları kaydetti:

"Şu anda kapasitesi olan firmalarımızın önümüzdeki 10 sene bu işe devam etmesi için oralara gitmesi (5. ve 6. bölgeler) ve imalat yapması zorunluluk gibi bir şey. Hazır giyim ve tekstil Türkiye'de öncü sektör oldu. Diğer bölgelere de önce biz gittik. Bizim açımızdan, bütün vergilerin devlet tarafından karşılanmasıyla, bu bölgeler önümüzdeki 10 sene için rekabetçi bir bölge olacak. Biz, kendimize bir bölge seçip üyelerimizden 10-15 tanesini bir yere götürmeye çalışacağız. Ulaşımla ilgili bir şekilde teşvikler alabilir ve ulaşım maliyetlerini ucuzlatmanın yolunu bulabilirsek, rekabetçiliğini biraz kaybetmiş olan sektör, önümüzdeki 10 senede bu rekabetçi gücünü geri alacak."

"Teşvik, Çin'le rekabet imkanı sağlayacak"

TGSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Kariyo ise, "Türkiye'de en fazla istihdam yaratan, ithal girdi oranı en düşük ve Türkiye'ye ihracatı öğreten sektör hazır giyim ve tekstil sektörüdür" dedi. Doların 1,1 liraya yaklaştığı dönemlerin sektörün en zor dönemleri olduğunu belirten Kariyo, şöyle konuştu:

"Yeni bir teşvik sistemi getirildi. Bu haliyle ve ufak birtakım düzenlemelerle, Yeni Teşvik Sisteminin bizler için ciddi bir fırsat olduğu kanaatindeyiz. Bunu ciddi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Şu an AB pazarlarında Türkiye'nin en büyük rakibi olan Çin'de işçi ücretleri 300-500 dolar arasında. Yeni Teşvik sistemiyle, 6. bölgede ve organize sanayi bölgesinde ücretler net olarak 650 lira (400-450 dolar) civarında olacak. Bu durumda Çin'e karşı rekabet imkanımız ortaya çıkacak. Türkiye hazır giyimde üretim açısından önemli bir ülke haline geldi. Bu teşvik sistemi bizi daha da güçlendirecek."


 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir