İplik ithalatındaki oyun durduruldu

Bakanlık yürüttüğü soruşturma sonucunda bazı ülkelerden yapılan POY ithalatında oransal, bazılarında ise ton başına 120-263 dolarlık önlem uygulanmasına karar verdi. Geçici önlemler soruşturma ile ilgili kesin karar Resmi Gazete’de yayınlanana kadar yürürlükte kalacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA(DÜNYA)- Ekonomi Bakanlığı poliesterlerden tekstüre iplik (PTİ) ithalatında uygulanan dampinge karşı önlemin etkisiz kılınması için bu ürün yerine yarı mamul poliesterden kısmen çekimli iplik (POY) ithal edildiğini tespit etti. Bakanlık yürüttüğü soruşturma kapsamında POY ithalatına geçici vergi getirdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabet Önlenmesine İlişkin tebliğ, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Malezya, Endonezya, Çin Tayvanı, Tayland ve Vietnam menşeli POY ithalatında ek vergi önlemini içeriyor. Ekonomi Bakanlığı, konuyla ilgili açılan soruşturmada PTİ ithalatında uygulanan dampinge karşı verginin etkisiz kılınması için, bu ürünün üretilmesinde kullanılan yarı mamul POY ithal edildiği bulgusuna ulaşıldı. Soruşturma sırasında ulaşılan bu bilgiler üzerine söz konusu ürünlerin Türkiye’ye ithalatında belirli oran veya tutarda geçici önlemin yürürlüğe konulması kararlaştırıldı.

Buna göre, Çin’den yapılan POY ithalatında teminat şeklinde ton başına 263 dolar, Malezya’dan ithalatta 138 dolar ve Endonezya’dan yapılan ithalatta ise 120 dolar teminat alınacak.

Hindistan’dan ithalatta yüzde 10.15, Tayland’dan ithalatta yüzde 18.5, Çin Tayvanı’ndan ithalatta yüzde 14.3 ve Vietnam’dan yapılan ithalatta ise ton başına yüzde 36.28 teminat alınacak.