Kelebeğin Dünyası cinsiyet eşitliği için çalışıyor

Yeşim Tekstil bünyesinde bin 329 kadın çalışıyor. Bu kadınların 87 tanesi yönetici pozisyonunda. Kelebeğin Dünyası projesi tüm kadın personel için, sağlık, haklar ve aile konularında farkındalık yaratılmasını amaçlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Yeşim Tekstil bir çatı altında en fazla kadın çalışanı olan firmalardan birisi. Şirkette bin 329 kadın çalışıyor ve bu kadınların 87 tanesi yönetici pozisyonunda. 

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, YeşimTekstil’in cinsiyet eşitliğine verdiği önemi şöyle anlatıyor: 
“Firmamızda 27 yıldır kadın çalışanların 0-6 yaş grubunda çocuklarının ücretsiz yararlandığı bir kreş var. Bu kreş 300’ün üzerinde çocuğa hizmet veriyor. Kadın çalışanların üye olduğu, Kadın ve Çocuk Kulübü 13 yıldır etkinlikleri sürdürüyor. 

Yeşim Tekstil, 2014 Mayıs ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi” çalışmaları kapsamında yapılan yarışmada en iyi ikinci firma seçildi. Uludağ Soroptimist Kulübü ile 2013 Kasım’ından bu yana kadınlara yönelik yaptığı ‘Kelebeğin Dünyası Projesi’ ile sivil toplum-özel firma işbirliğinde tüm Türkiye’de örnek gösterildi. Şirket aynı zamanda 6 Mart’ta Birleşmiş Milletler Tomlumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girşimi işbirliğiyle, kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan gong töreninde WEP’s imzacısı oldu. 

Kadın çalışanların yaşamı değişiyor 

Kelebeğin Dünyası projesi tüm kadın personel için, sağlık, haklar ve aile konularında farkındalık yaratılmasını amaçlıyor. Dilek Cesur, proje hakkında şu bilgileri veriyor: “Proje, kadın çalışanlarımızın yaşamlarını değiştirmek, statülerini yükseltmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Uludağ Soroptimist Kulübü işbirliği ile hayata geçirildi. Kadınlarımız çocuğuna, eşine, ailesine yön verir, toplumun temelidir. Kadının kalitesi toplumun kalitesini belirler. Kadınlarımız gelişirse toplumumuz gelişir felsefesini benimseyerek çıktığımız bu yolda yapılan tüm çalışma ve aktivitelerde, kadının iş hayatında istihdamını arttırmayı, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaymayı ve kaliteli bir toplum oluşturmayı amaçladık. Bir sivil toplum örgütü ve bir özel sektör birlikteliği olarak sürdürülebilir bir proje olan Kelebeğin Dünyası kapsamında; “Kadın ve Sağlık”, “Kadın ve Haklar”, “Kadın ve Aile” üç ana başlığı altında gerçekleştirilen etkinliklerle firmamızda çalışan kadınların ve staj yapan genç kızların farkındalıklarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Proje kapsamında kadınların hukuksal haklarından, gıdaların doğru kullanımına kadar farklı konularda eğitimler düzenleniyor. Eğitimler, şirket içerisinde gerçekleşecek çeşitli etkinliklerle de destekleniyor. Uludağ Soroptimist Kulübü’ne üye meslek sahibi kadınlar tarafından verilecek eğitim ve danışmanlıklarla yolu Yeşim’le kesişen kadınların, genç kızların farkındalıklarının arttırılmasını hedefliyoruz. Proje süresince yürütülen bütün etkinlikler 2 ayda bir Türkçe ve İngilizce e-bülten olarak yayınlanıyor. Bugüne kadar 8 ayrı e-bülten yayınlandı ve bu bültenler Türkiye genelinde kadın çalışmalarını yürüten yerel, ulusal ve uluslar arası kurumlara gönderildi.”

Kadın güçlenirse, toplum güçlenir

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Cesur, Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’nun amacını ve çalışmalarını şöyle anlatıyor. “Eylül 2000’de toplanan BM Genel Kurulu’nda 147 hükümet başkanı ‘küresel düzeyde insan onuru ve eşitlik ilkelerinin güçlendirilmesi için topluca taşıdıkları sorumluluğu’ kabul ederek Binyıl Bildirgesi’ni ilan ettiler. İlan edilen bildirgeyle 2015 yılına kadar öncelikli sekiz hedef belirlendi. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların konumunun güçlendirilmesi bu sekiz hedeften biri ve hiç kuşkusuz kalkınma hedefl erine ulaşmak için de en önemli maddelerden birisi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği genellikle kadınerkek arasındaki gelir eşitsizliği, ücretli işe ulaşmadaki eşitsizlikler, temel hizmetleri almada yaşanan zorluklar, etnik kökene dayalı ya da engelli olmaktan kaynaklı eşitsizlikler, mülkiyet haklarından yoksun olmak gibi farklı eşitsizlik biçimleri ile kendini gösteriyor. Bütün bu eşitsizlikler de aslında sadece kadınlar için değil, erkekler, çocuklar, aileler üzerinde ve bir bütün olarak toplumun genelinde olumsuz sonuçlar doğuruyor. Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Mayıs 2014 toplantısında, Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu oluşturulmasına karar verildi. Kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirmeyi hedefl ediğimiz bu çalışma grubunun şirketlerarası öğrenme süreçlerini desteklemesi, farklı paydaşların kadının güçlenmesi konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili katılımcı firmalar arasında sinerji yaratması ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles – WEPs) ülke çapında yayılımına destek vermesi amaçlanıyor. Ayrıca bu çalışma grubunun Kadın Dostu Şirket hedefl erine ulaşmak için de özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği girişimlerini bir araya getirerek, Türkiye’nin bu yöndeki çabalarına büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu kapsamda, kadın-erkek cinsiyet eşitliği konusunda Türkiye’de yapılan çalışmaları kamuoyuna duyurmak ve bu çalışmaları yapan tüm kuruluşlar arasında bir sinerji ve öğrenme ortamı yaratarak bu konuda farkındalığı artıracağımıza inanıyoruz. Çalışma Grubu’nun ikinci hedefi ise; da UN Global Compact ve UN Women’ın ortak girişimi, Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) ülke çapında yayılımına katkı sağlamak. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’deki WEPs imzacısı firma sayısını arttırmayı, kadınların işyerinde, piyasalarda ve toplumda güçlenmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu platforma dünya çapında 950’den fazla işletme, Türkiye’den 47 kuruluş imza atmış durumda.”