Kışlık giysiler mağazaların elinde kaldı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, hazır giyim ve ayakkabı sektörünün kış sezonu için hazırladığı ürünlerin satışını olumsuz etkiledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, havaların bu sene daha iyi gittiğini ve kışlık üst giyimlerle ilgili satışların azaldığını belirterek, aynı zamanda havaların sıcak olmasının da alışveriş açısından pozitif bir atmosfer oluşturduğunu kaydetti. Havalar dolayısıyla yeni sezonun biraz daha erken başlaması imkanının oluştuğunu ifade eden Doğan, “Havaların iyi gitmesi yeni sezon ürünlerinin daha önceden mağazalara girmesine vesile oldu. Bu bakımdan da büyük perakendeye olumlu yansıyan bir durum ortaya çıktı. Bazı markalar kışlık ürünlerle ilgili sorun yaşasa da genel olarak bakıldığında yaz ürünlerini indirimsiz satmamız, ayrıca güzel havalarda ihtiyacın dışında zevke dönüşen alışverişin yapılması sektöre olumlu olarak yansıyor. Toplamda perakendeye baktığımızda bir olumsuzluk söz konusu değil” diye konuştu. 

Ayakkabıda vade 18-20 aya yükseldi

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin de Türkiye’nin 450 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesinin bulunduğunu belirterek, tüketime bakıldığında kişi başına 2.5 çift olduğunu kaydetti. Çetin, havaların beklentinin üzerinde iyi gitmesinin sektörü ciddi şekilde zora soktuğunu vurgulayarak, “Mağazaların yaptırdığı botlar ve kalın tabanlı kışlık ayakkabılar ellerinde kaldı. Mağazalar finansman sıkıntısı çekiyor, bu finansman sıkıntısı da doğal olarak üreticiye yansıyor ve üretici de bundan nasibi almış oluyor. İç piyasada daralma olunca sektör ihracata asılacak gibi gözüküyor” diye konuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) taksit sınırlamasına ilişkin Çetin, ayakkabının satışında da taksit kısıtlaması olmasını dilediğini aktararak, “Ayakkabıda maalesef vade 18-20 aylara yükselmiş durumdadır. Bu yükseliş vadelerin açık olması, kurun yükselmesi, hammaddenin dolar kuruna endeksli olması sektörü zaten zor duruma sokuyor. Taksitlerde kısıtlama olması sektöre kazanç elde ettirir” şeklinde konuştu. Çetin, ayakkabı sektörünün tekstil sektörü gibi çok hızlı bir şekilde kayıt altına girdiğini ve ihracatının arttığını belirterek, sektörde kayıt dışılığın giderilmesi hem rekabet hem de ticaret açısından olumlu olacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir