"The Core Istanbul" kapılarını açtı

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, "The Core Istanbul ile hedefimiz hazır giyim ihracatımıza 5 yılda 500 milyon dolarlık ek katkı yapmak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle, marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen "The Core Istanbul" bugün kapılarını açtı.

14-15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliğin açılışı İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, MTD Başkanı Mehtap Elaidi ile marka ve tasarımcıların katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılışta basın mensuplarına bilgi veren Başkan Tanrıverdi, konuşmasının başında 10 Ekim Cumartesi günü Ankara'da yaşanan terör eyleminden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Tanrıverdi, The Core Istanbul'da bu yıl 40 ülkeden 500'ün üzerinde satın almacıyı marka ve tasarımcılar ile buluşturacaklarını belirterek, yıllık 19 milyar dolar ile Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörlerinden biri olduklarını söyledi.

 Sadece The Core Istanbul ile 5 yıllık dönemde ihracata 500 milyon dolarlık ilave katkı sağlayacaklarının altını çizen Tanrıverdi, organizasyon kapsamında 32 marka ve 22 tasarımcının İlkbahar-Yaz 2016 koleksiyonlarını  Orta Doğu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere AB ülkeleri, Uzakdoğu, İran ve Orta Asya'dan gelen alıcıların beğenisine sunacağını bildirdi.

"Üretici ülke pozisyonunun yanına mutlaka 'organizatör ülke' kimliği de eklenmeli"

Türkiye'nin üretici ülke pozisyonunun yanına mutlaka "organizatör ülke" kimliğini de eklemesi gerektiğinin altını çizen Hikmet Tanrıverdi, konuşmasına şöyle devam etti:

"The Core İstanbul'da hemen hepsi hazır giyim sektörünün global devleri arasında bulunan satın almacıları, ülkemizin önde gelen markaları ve tasarımcılarıyla buluşturacağız.

Hedefimiz hazır giyim ihracatımıza 5 yılda 500 milyon dolarlık ek katkı yapmak. 2014'te, dünya ölçeğinde 538 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldı. Türkiye bu pastadan sadece yüzde 3,4'lük pay alabildi. Pazarda daha alabileceğimiz büyük bir pay var."

"Çin ve Bangladeş'ten sonra AB'nin üçüncü hazır giyim tedarikçisiyiz. Ancak coğrafi ve kültürel yakınlığımıza rağmen 82 milyar dolarlık AB pastasından sadece yüzde 13 pay alabiliyoruz. Hazır giyim için Amerika'da 96 milyar dolarlık bir pazar var. Bu pazarda bize düşen pay, 500 milyon dolar bile değil" diyen Tanrıverdi, bugün 1 kilogram ihracat karşılığında alınan 24 doları 2023 yılında 50 doların üzerine çıkarmak istediklerini söyledi.

Tanrıverdi, bu hedefi yakalamak için moda-tasarıma ağırlık verip katma değerli üretime odaklandıklarını ve zorlu rekabet koşulları nedeniyle fiyat tutturamayıp, içeride yapamadıkları üretimi "organizatör ülke" olarak yurt dışına taşıyacaklarını, ihracatı da bu yöntemle artıracaklarını anlattı.

"Adedi artırmadan, tasarım ayağını güçlendirip, yüksek katma değerli üretim ile ihracatta önce 30 milyar dolar, ardından da 60 milyar dolar bandına çıkacağız" ifadelerini kullanan Tanrıverdi, Türkiye'nin AB ve Amerika'da varabileceği hedefin çok gerisinde olduğunu vurgulayarak orta ve uzun vadede AB'deki payı ikiye, Amerika'daki payı ise dörde katlayacak alt yapıya sahip olduklarını aktardı.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da konuşmasında organizasyon çerçevesinde gördükleri tasarımlar ile gurur duyduklarını dile getirerek, "Bakanlığın desteklerinin boşa gitmediğini gördük. Bizim Bakanlık olarak ihracatçılara verdiğimiz destek dinamik, ihtiyaca göre her hafta, her ay değişiklik yapabiliriz. Tasarımcıların ve ihracatçıların yanında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, organizatör ülke olarak 2023 yılında Türkiye'yi ilk 5 moda merkezi içine sokmak istediklerini, uluslararası markaların üretim yaptırırken, kimi ülkelere sadece fiyat odaklı bakıp, Türkiye'ye ise zorlayıcı kriterler koyduklarını belirterek, "Haksız bir rekabetin içinde kendimize yol açmak zorunda kalıyoruz. Bizim sentetik ürünler ve basic ürünlerde Uzakdoğu ile mücadele şansımız yok. Bu zorluğu organizatör ülke olarak aşacağız" dedi.

Parlak ve Tanrıverdi ile beraberindeki heyet, organizasyon kapsamında düzenlenen stantları gezerek tasarımcıların ürünlerini inceledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir