Sakıp Ağa yaşasaydı...

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Sektör olarak fiyat dezavantajına rağmen SASA’yı tercih ederken, firmanın satılmasını doğru bulmuyoruz. Sakıp Ağa hayatta olsaydı satmaz, sonuna kadar direnirdi” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Elyaf, pamuk, polyester ve viskon üretiminde yıllardır varlığını sürdüren, Sabancı ailesine ait SASA Polyester A.Ş.’nin Tayland merkezli Indorama Ventures Public şirketinin Hollanda iştiraki olan Indorama Netherlands BV’ye 60 milyon dolar gibi değerinin altında bir rakama satılacak olması, fiyat dezavantajına rağmen yerli hammadde tüketen tekstil sektöründe moralleri bozdu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul  Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin en eski tesislerinden birinin satılmasını üzüntü ile karşıladıklarını söyledi. Gülle, “Firmaların ithalattan etkilenmesini en aza indirmek için elyaf ithalatına vergi konulmasını sağladık. Firmalar olarak fiyat dezavantajına rağmen yerli malı ürünler kullandık ve SASA’yı destekledik. Bugün öğreniyoruz ki SASA, 60 milyon dolar gibi bir rakama satılmış. Sabancı ailesinin bu paraya ihtiyacı yok. Bu firma sonuna kadar yerli olarak kalmalıydı” dedi.

İhracatın arttığı dönemde satılması moralleri bozdu

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında, yerli hammadde üretimi ve kullanımının artırılması olduğunu hatırlatan Gülle, ihracatın ve yatırımların arttığı bu dönemde fabrikanın satılmasının sektörün motivasyonunu olumsuz etkilediğini ifade etti. Gülle, pamuk, polyester ve viskon-elyafın sektörün en önemli hammaddeleri olduğunu hatırlatarak, “İyi bir rüzgar yakalamış ve ihracat rakamlarımızı artırmışken, ihracatımızın neredeyse yüzde 30’unu kapsayan ürünleri üreten en büyük yerli firmanın satılmış olması, sektörü parayla telafi edilemeyecek ölçüde olumsuz etkiledi” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir