Tekstil ve hazır giyim sektörü gelecekten umutlu

EGSD Başkanı Özden, tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye'nin yaşadığı süreci hasarsız atlatmaya çalıştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, "Yaşanan siyasi belirsizlik, yurdun dört bir yanındaki terör eylemleri ve döviz kurlarındaki inanılmaz artış, sektörde sıkıntılara neden oldu ancak umutlarımızı koruyarak yola devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Özden, yaptığı açıklamada tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu anımsatarak, milyonlarca kişiye istihdam sağlayan sektörün, Türkiye'nin yaşadığı süreci hasarsız atlatmaya çalıştığını belirtti.  

Sektörün ekonomiye hatırı sayılır miktarda katkı sağladığına işaret eden Özden, "Ege Bölgesi'nde son bir yılın en büyük ihracatı, 1 milyar 273 milyon dolar ile hazır giyimciler tarafından gerçekleştirdi. 2014 yılını yüzde 5 civarında bir artış ile kapatmıştık. Bu yıl gerek dış piyasaların ihtiyatlı davranması, gerekse kur bazında avro ile satıp dolar ile istatistik tutmaktan kaynaklı rakamlardan dolayı rakamlarımız düşüş gösterdi. 2014 Haziran ile 2015 Haziran arasında son yüzde 6'lık bir düşüş var. Bu süreci dikkatle izliyoruz" ifadelerini kullandı.  

"Kurdaki artış olumsuz etki yapıyor" 

Dövizdeki hareketliliğin hazır giyim sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayan Özden, açıklamasında şunları kaydetti:  

"Neredeyse bir yıl öncesinden satışlarımızı yapıyoruz. Satın almalarımız da döviz üzerinden. Disiplinli bir sektörüz, sözümüzde duruyoruz, fiyat değişikliği yapmıyoruz. Buna karşılık kurun yükselmesi özellikle orta ve küçük ölçekli ihracatçı üzerinde olumsuz etki yapıyor. Büyük ihracatçı için de fiyatların yükselmesine neden olmasından dolayı rekabetçilik gücünü azaltıyor. Önümüzdeki günlerde seçim ortamı nedeni ile kurda gerileme beklemiyoruz. Yaşanan siyasi belirsizlik, yurdun dört bir yanındaki terör eylemleri ve döviz kurlarındaki inanılmaz artış, sektörde sıkıntılara neden oldu ancak umutlarımızı koruyarak yola devam ediyoruz. Dünya ekonomisindeki gelişmeleri dikkatle izliyoruz, duruma göre pozisyon alıp siparişlerimizi arttırma yoluna bakıyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir