Tekstilde ihracat kilogram değeri arttı

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şankaya, tekstil sektöründe ihracat kilogram değerinin 10 yılda 16-18 dolarlardan 24-26 dolar seviyesine çıktığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı ve Nike, Zara, Hugo Boss, Esprit, Bershka ve Tchibo gibi dünya markalarına üretim yapan Yeşim Tekstil AŞ'nin Üst Yöneticisi Şenol Şankaya, tekstil sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son zamanlarda tasarım, Ar-Ge, Turquality gibi alanlarda verilen destekler sayesinde sektörün katma değerli üretime çok ciddi yatırım yaptığını söyleyen Şankaya, şöyle konuştu:

"10 sene evvel ihracat kilogram değerinde 16-18 dolarlardaydık. Şu anda geldiğimiz nokta 24-26 dolar. Türkiye, 10 sene evvel daha çok 'basic' dediğimiz çok ucuz ürün grubunda büyük oyuncuydu. Artık o ucuz mallar daha çok Bangladeş'e, Pakistan'a, Uzakdoğu'ya kaydı. Biz de daha katma değerli ürünlere kaydık, çok değerli ve lüks segmentteki markalarla çalışmaya başladık."

Türkiye'nin, ihracatta büyük rakamlara ulaşması için markalarını artırmasının önemine de değinen Şankaya, "Bu 26-28 dolarlar, gerek İtalya gerek Fransa'da 48-55 dolar civarlarında. Neredeyse bizim iki mislimiz gibi. Burada markalar çok büyük rol oynayacak." değerlendirmesinde bulundu.