Türk hazır giyim sektörü İTO ile Tahran yolunda
İTO, 5 dernekle birlikte 1- 4 Şubat tarihlerinde Tahran’da hazır giyim fuarı düzenleyecek. Fuara katılmak isteyenler için 15 metrekarelik standın bedeli 6 bin 750 euro
İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO), 1-4 Şubat 2015 tarihleri arasında Tahran’da Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı düzenleyecek. Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BATİAD), Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİ- AD), Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) ve Türkiye Triko Sanayicileri Derneği’nin (TRİSAD) iş birlikleriyle, İTO tarafından düzenlenecek organizasyonun tanıtım toplantısı, sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Fuarın tanıtım toplantısında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Durmuş Topçu, tekstilin, hazır giyimle beraber ülkenin en önemli ihracat sektörü olduğuna işaret ederek, “Sektörün tek eksiği olan markalaşmada dahi olumlu gelişmeleri, son yıllarda hep beraber izliyoruz. Uzun yıllardır tasarımcı yetiştirme konusu üzerinde durmanın sonuçlarını da görmeye ve meyvelerini toplamaya başladık. Türkiye hazır giyim sektörü, müşterilerine her mevsim koleksiyon sunan ve koleksiyon ihraç eden bir konuma gelmiştir. Bu da ihracat rakamlarına olumlu yansımaktadır” diye konuştu.
Bu fırsat kaçırılmamalı
LASİAD Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca da uluslararası fuar yapmanın kolay olmadığını belirterek, “Özellikle söz konusu ülke İran ise bu çok daha zor ve çok daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak, biliyoruz ki İran hepimiz için çok önemli bir pazar. Bugün hepimiz tarihi bir ana tanıklık ediyoruz, çünkü İTO ilk kez bir sektöre özel fuar yapmış olacak” diye konuştu. Eyyüpkoca, son zamanlarda sektörün pazarın daralmasında şikayet ettiğini aktararak, bu nedenle de yeni pazarlarda yer alınması, ayağa gelen bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile
TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv ise Türkiye’nin ekonomi ve ticari anlayışında bu bölgenin önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, “Bu fuara destek veren Laleli ve Bayrampaşa, belki de son 20 yılın en kötü sezonunu bu yıl yaşamakta. Bu itibarla geçmiş yıllarda bu pazarlarda önemli bir hacim yaratmış İran, doğru bir tespit olmuştur” dedi. İran’ın, Suudi Arabistan’dan sonra bölgedeki en büyük güç olduğunu belirten OTİAD Fuar Komitesi Başkanı Hikmet Ünal da bu ülkeye yapılan ihracatın ise hak ettiği düzeyde bulunmadığını vurguladı.
5 bin metrekarelik alanda yapılacak
Organizasyonun “Tehran International Exhibition Center”da yapılacağını belirten İTO Fuarlar Koordinatörü Aysun Yılmaz, fuarın yaklaşık 4-5 bin metrekarelik bir alanda yapılacağını, firmalara tahsis edilecek alanın ise 2 bin 376 metrekare olduğunu ifade etti. Yılmaz, firmalara 15 ve 15’in katı şeklinde yer tahsisi yapılacağını kaydederek, fuara 15 metrekarelik stantla katılım bedelinin 6 bin 750 euro olduğunu bildirdi. Yılmaz, İTO olarak daha önceden ayarlanmış ikili görüşme organizasyonları da düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Tanıtıma ağırlık verilecek
İTO Başkan Yardımcısı Durmuş Topçu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2014 Ocak-Eylül döneminde 14.4 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldığını aktararak, tekstilin en yüksek dış ticaret fazlası veren sektör konumunda olduğunu dile getirdi. Neden İran sorusuna da cevap veren Topçu, şunları söyledi: “Son dönemde İran’ı hep olumsuz haberlerde görmeye alışmıştık. Ülke, Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD tarafından birçok yaptırımla karşı karşıya kaldı. Ancak, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin gelişiyle ilişkilerde yumuşama başladı, yaptırımların kaldırılacağı konuşulur hale geldi. Bu, yaptırımlar İran’dan başka en çok bizim gibi komşu ülkeleri etkilemişti. Dolayısıyla mevcut konjonktürden yararlanmamız bizim için şart. İran, ekonomik olarak büyük bir güç. Enerji kaynaklarına ilave olarak genç nüfusu ve artan kentleşme dinamikleriyle, İran’ı Türkiye için stratejik nitelikli ticari ortak, partner olarak görüyoruz. Nitekim İran, ihracat rakamında en yüksek artış elde edilen ilk 10 ülke arasında yer almakta."