Üreticinin elinde kalan okul kıyafetleri 'milli çöp' oldu
Sektör temsilcileri göreve yeni başlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan okul kıyafetlerindeki değişikliğe binlerce üretici ve satıcıyı mağdur etmeyecek bir formül geliştirilmesini istedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Arzu ALP
İZMİR - Milli Eğitim Bakanlığı'nın27 Kasım 2012 tarihli bir yönetmelikle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest bırakılması üzerine zor duruma düşen ve büyük bir stokla baş başa kalan okul kıyafetleri imalatçıları ve satıcıları, seslerini duyurabilmek amacıyla İzmir'de dernek çatısı altında güç birliği yaptı. İzmirli üreticiler, İzmir Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği adı altında bir araya gelerek, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TİM nezdinde hak arama mücadelesi başlattı. İzmir merkezli kurulan ancak Ege Bölgesi'ni kucaklayan dernek, görevine yeni başlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya elden dosya ulaştırdı. Dosyada binlerce üretici ve satıcıyı mağdur etmeyecek bir formül geliştirilmesi istendi. Öncelikle firmaların stoklarını azaltabilmeleri için uygulamanın iki sene ertelenerek 2015/2016 eğitim dönemine bırakılmasını isteyen dernek, bu dönemden itibaren de özel okullardaki gibi velilerinin yüzde 60'nın onay ile okul kıyafetlerine devam edilebilmesi hakkının devlet okullarına da tanınması talep edildi.
Dernek Başkanı Ünal Tunaboylu, yönetmelik değişikliği ile yaşadıkları sıkıntıları ilgili mercilere kurumsal bir kimlikle dile getirmek amacıyla 15 gün önce derneği kurduklarını hatırlatarak, "Derneğimizi İzmir merkezli kurduk, ancak yapacağımız ilk genel kurulda dernek isminin başına Ege Bölgesi gelecek. Kısa zamanda bin üyeye ulaşmayı hedefliyoruz. Taleplerimizi hükümet, bakanlık, TOBB, TİM ve milletvekillerine aktardık. Taleplerimizi hem eski Milli Eğitim Bakanı'na hem de yeni bakana illettik. Salihli'ye gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bizzat görüştük. İzmir Ticaret Odası ile Ege Bölgesi Sanayi Odası da bu konuya sahip çıktı" dedi.
On binlerce aile için büyük bir yıkım
İzmir Okul İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Sadi Doğan da Türkiye genelinde yapılan anket çalışmalarında velilerin yüzde 70'inin de bu yönetmelik değişikliğinden memnun olmadığına dikkat çekti. Yönetmelik değişikliği ile hem imalatçıların hem de satıcıların çok zor duruma düştüğüne dikkat çeken Doğan, "Ellerimizde çok büyük miktarda stokla hiçbir hazırlık yapmadan bu kararla karşı karşıya kaldık. İçinde bulunduğumuz bu durum iplikçisinden kumaşçısına, dikişçisinden perakendecisine kadar her kesimi etkiliyor. Sektör geniş olunca haliyle zarar da çok büyük, sektörde işler bıçak gibi kesildi. Bazı fabrikalar kapanma tehlikesi yaşıyor. Okul kıyafetleri üreten her fabrika, her atölyenin kapanmasıyla çok sayıda çalışan da işsiz kalacak. Bu karar hem konfeksiyon sektörü hem de on binlerce aile için ekonomik olarak büyük bir yıkım. Firmaların yeni bir iş koluna geçişi de kolay değil" dedi.