20 bin yatakla otelcilik yapan emlakçılara sıkı denetim geliyor

İstanbul’da otelcilik yapan emlakçılara sıkı denetim geliyor. TYD Başkanı Turgut Gür, “İstanbul’da 20 bin yataklık bir kapasite emlakçılar tarafından, rezidans gibi yabancılara veriliyor. Ne otel ne pansiyon, bildiğiniz ev” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Gamze ŞENER
 
İSTANBUL - İstanbul turizmde rekordan rekora koşarken aksaklıkları gidermek için de dört koldan denetimlere başladı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun  hanutçulara ve taksicilere yönelik “Hanutçulara bu şehirde ebediyen müsaade edilmeyecektir” sözlerinin ardından Belediye Başkanı Kadir Topbaş da düğmeye basıyor.
 
Valilik Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli çalışmayı hedefleyen büyük şehir belediyesi işe, ruhsatı olmayan ancak otelcilik yapan emlakçılarla başlayacak. Taksiciler ve ramazan çadırları için de düzenleme gelecek.
 
Kaçak otellerin kapasitesi 20 bin yatak
 
Başkan Kadir Topbaş, geçtiğimiz gün Miniatürk’te turizm sektörünün önde gelen isimleriyle bir toplantı düzenledi. Toplantıda 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 hedefleri konuşuldu. Toplantıya katılan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, İstanbul’a gelen turist sayısını artırmak adına fikir alış verişinde bulunduklarını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Fatih’te zehirlenen Libyalılar’ın durumunda olduğu gibi, emlakçılar tarafından kiraya verilen evleri Başkan Topbaş’a hatırlattık. İstanbul’da 20 bin yataklık bir kapasite emlakçılar tarafından, rezidans gibi yabancılara veriliyor. Ne otel ne pansiyon, bildiğiniz ev. Başkan da rakama şaşırdı. Önlem almak adına çalışma başlatacaklarını belirtti” bilgisini verdi.
 
İstanbul’da 110 otel ve 110 bin yatak olduğunu; 2023 yılındaki vizyon çerçevesinde yatak sayısını 200 bine çıkarmak gerektiğini hatırlatan Gür, taksicilerle ilgili de bazı düzenlemeler için adım atılacağını söyledi. Gür, “Yabancı turistlerin vize kontrollerinde gayet iyi ve güler yüzlü polislerle karşılanıyor. Taksiye bindiklerinde ise taksi şoförü traşsız, özensiz, arabası sigara kokuyor. Bu bize yakışmıyor. Bunu düzenlemek için hızlı şekilde adım atacaklarını söyledi” dedi.
 
Herkes kaçak otellerin peşinde
 
Aynı toplantıya katılan TUROB Başkanı Timur Bayındır da belediyenin hem kaçak oteller hem de taksicilerle ilgili adım atma konusunda hazır olduğunu ifade ederek, “Vergi vermeden otel gibi çalıştırılan binaların bir güvenliği yok ve eşit rekabet ortamı oluşmuyor. Ayrıca o binaların ne amaçla kullanıldığı belli değil. Oteller 12.00-01.00
arası müşteri listesini yollamazlarsa hemen ertesi gün cezası gelir. Ama onlara öyle bir ceza uygulanmıyor. Gizli birtakım barınaklar.
 
Onlarında vergileri ödemesi lazım, kayıt altına girmeleri gerektiğin hatırlattık. Meşgul olunacağını söyledi.
Bakanlık da o işin üstünde. Herkes sanırım o işe el atacak. Taksi şoförleri konusu 10 yıldır boğuştuğumuz bir konu. New York Belediyesi gibi mecburiyetler koyamadıklarını ama birtakım yaptırım getireceklerini söylediler” yorumunu yaptı. Valiliğin ‘hanutçu’larla mücadeleye başladığını hatırlatan Bayındır, “Hem taksi şoförlerini hem gece kulüplerinde fazladan ücret alanları sıkı cezalandırmaya başladılar. Halkın eğitimi de bu konuda çok önemli. Bunu da kamu spotlarıyla destekleyecekler. Belediye, vilayet ve bakanlığın el ele yürümesi lazım” diye konuştu.