Aladağlar Milli Parkı turizme hazırlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aladağlar Milli Parkı’nı doğa turizmine açmak için harekete geçti. Kapuzbaşı Şelaleleri ile Yedigöller gibi 2 önemli değere sahip milli park için yakında ihaleye çıkılacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Sınırları içinde, ünlü Kapuzbaşı Şelaleleri ile Yedigöller’in de yer aldığı Aladağlar Milli Parkı ‘doğa turizmi’ne hazırlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı” uyarınca, parkın gerek takım şelaleleri ile Yedigöller, gerekse diğer kesimlerinde uygulanacak proje, yakında ihaleye çıkıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz, parkta yapılması öngörülen yatırımların önünü açacak projenin ihale aşamasına geldiğini belirterek, “Proje önümüzdeki günlerde ihale edilecek ve belirlenecek ihtiyaçlar doğrultusunda yatırım süreci başlamış olacak” dedi.

Etem Boz, Aladağlar’daki Kapuzbaşı Şelaleleri ile Yedigöller’in Kayseri için önemli bir katma değer kaynağı olduğunu, milli parkta yapılacak yatırımların, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘master plan’ uyarınca hayata geçirileceğini kaydederek “Ülkemizdeki 42 milli parktan ikisinin Kayseri’de bulunuyor olması, tabiat turizmi bakımından hazine niteliğindedir. Bunlardan Aladağlar Milli Parkı her ne kadar 3 ili (Adana-Kayseri-Niğde) kapsıyor olsa bile, kaynak değerler açısından Kapuzbaşı Şelaleleri ile Yedigöller, Kayseri için önemli bir katma değer kaynağıdır” dedi.

Yine, Kayseri’deki milli parklardan Sultansazlığı Kuş Cenneti’nin de sulak alan olması ve tatlı su ile tuzlu su ekosistemini bir arada barındırmasının tabiat turizminin gelişmesinde Kayseri’ye önemli bir katkı sağlayacağını kaydeden Boz, “Nitekim, Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı çerçevesinde yapılacak çalışmalarla, söz konusu alanlarımızın uluslararası özelliklere sahip, yerli ve yabancı turitlerin rağbet göstereceği alanlar haline gelmesi hedeflenmektedir. Bir başka deyişle, söz konusu planlarla, bir yandan insanların tabiat turizmi ihtiyaçlarına cevap verilirken, diğer taraftan da tabiat turizmi yapılan yöre halkının gelir düzeyini artırmak suretiyle gelecek nesillere kalıcı bir mirasın bırakılması amaçlanmaktadır”açıklamasını yaptı.

‘Yatırım olmayınca cazibe merkezi oluşmuyor’

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, geçen sonbaharda Erciyes’te yapılan Tabiat Turizmi Eylem Planı Çalıştayı sonrası il genelindeki turizm değerlerini harekete geçirmek için yeni bir çalışma sürecine girildiğini, bu kapsamda önceliğin Aladağlar Milli Parkı’nda olduğunu söyledi. Kamçı, “Kayseri zengin turizm potansiyeli olan bir ilimiz. Ancak bu potansiyelin gereği gibi değerlendirildiği söylenemez. Atıl haldeki bu zenginliklerin yararlı hale getirilmesi gerek. Turizmle ilgili kuruluşlarımızı ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum” dedi. “Yatırım olmayınca cazibe merkezi oluşmuyor” diyen Vali Kamçı, girişimcilere yatırım çağrısı yaparak şöyle dedi: “Kadim kent Kayserimizde, 6 bin yıllık tarihi geçmişi, pek çok kültürel mirası ve doğal güzellıkleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahibiz. Erciyes Dağı, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultansazlığı Kuş Cenneti, bunlar doğal güzelliklerimiz. Ancak ilimize gerekli katkıyı sağlamıyor. Kayseri’de yaşadığı halde Kapubaşı’nı görmeyen çok insan var. Kabul etmemiz lazım ki, biz kamu olarak orada gerekli tanıtımı, altyapıyı ve sosyal tesisleri yapamadığımız için Kapuzbaşı’nda o cazibe merkezini oluşturamadık” diye konuştu.

Kayseri genelindeki turizm değerlerine işlerlik kazandırmak için artık yeni bir döneme girildiğini kaydeden Kamçı, “Kararlı bir duruşla gerekli altyapı ve sosyal tesis yatırımlarını başlatmak niyetindeyiz. Milli parkla ilgili iyi çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, Büyükşehir Belediyemiz, proje için gerekli ‘master planı’ hazırlıyor. Umuyoruz ki, Kapuzbaşı Şelaleleri, Yedigöller, Erciyes, Soğanlı Vadisi, Sultansazı Kuş Cenneti ve yeraltı şehirleri gibi turizm alanlarımızdan beklenen faydayı sağlamak için gerekli altyapıyı kısa zamanda sağlamış oluruz.Tabii, bunun için de vilayetin, kaymakamlıkların,belediyelerin, üniversitelerimizin, diğer kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının, elini taşın altına koyması gerek” şeklinde konuştu.

Kapuzbaşı’ndaki 7 şelaleden biri 70 metre yükseklikten dökülüyor

Kapuzbaşı takım şelaleleri Orta Toroslar’ın Aladağlar kesiminde ve Yahyalı ilçesinin Kapuzbaşı Köyü’nde yer alıyor. Büyüleyen görüntüsü ile Aladağlar Milli Parkı’na anlam hazandıran doğa harıkası bu güzellik, yarım dönümlük alan üzerinde irili ufaklı 7 şelaleden oluşuyor. Bu şelaleler sarp bir kayalıktan fışkırıyor ve en büyükleri 70 metre yükseklikten dökülüyor. Şelalelerin 5’i, ‘tepe blok’ olarak tanımlanan kaya kitlesinin doğusunda, 2’si güneyinde bulunuyor. Şelaleler, Aksu ile birleşerek Zamantı Irmağı’na, oradan da Seyhan Nehri’ne karışıyor. Kapuzbaşı takım şelaleleri, deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte. Şelalenin debisi yaz aylarında 27 bin 500 litre/saniyeye ulaşıyor. Aladağların doruğundaki kar ve buzulların erimesiyle beslenen ve yaz-kış suyu eksilmeyen şelalelerden doğudaki 3’ü ‘takım şelale’ olarak adlandırılıyor. Kapuzbaşı Şelaleleri, çağlayan beyaz köpüklü suları ile muhteşem doğallığa renk katmakla kalmıyor, coşkulu sularının aktığı vadilerde, kırmızı benekli alabalıklara da hayat veriyor. Kapuzbaşı takım şelaleleri Kayseri’ye 160, Yahyalıya 76 kilometre mesafede. Şelalelere Yahyalı’nın yanı sıra, Adana’dan Aladağ İlçesi-Acınan yolu üzerinden Niğde’den ise Çamardı İlçesi’nden karayolu ile ulaşmak da mümkün.