Bu yaz da turizmcinin yüzü gülecek

Geçtiğimiz yıl Mısır ve Tunus'taki olayların etkisiyle bu ülkelere gidemeyen turistleri ağırlayan ve oldukça iyi bir sezon geçiren Antalya'da, bu yıl da aynı beklentinin olması fiyatları yüzde 20 artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Geçtiğimiz yıl Mısır ve Tunus'ta meydana gelen olaylar ve siyasi gelişmelerin etkisiyle bu ülkelere gidemeyen turistleri ağırlayan ve oldukça iyi bir sezon geçiren Antalya'da, birçok otel bu yıl da benzer bir sezon yaşanacağı düşüncesiyle fiyat artışına gitti. Sektör temsilcileri kimi otellerin, 2011'e göre fiyatlarına yaklaşık yüzde 20 zam yaptığını belirtiyor.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, "Mısır ve Tunus'ta tam güvenlik sağlanamadı. Dolayısıyla bu ülkeler, turizm açısından yine kötü bir yıl geçirecek. Buraya gidemeyen turistler ise Türkiye'ye yönelmeye devam edecek. Bu, Antalya'daki otellere fiyat artırma rahatlığı getirdi. Çoğu otel şu anda yabancı kontenjanını doldurmuş durumda. Bu artışlar, suni bir fiyat artışı değil. Geçen yıl Tunus ve Mısır'a rağmen fiyatlar bu derece artmamıştı" diye konuştu.

'Fiyat artırmayan tesisler de var'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da fiyatlarda bu yıl yüzde 12'nin üzerinde bir artış beklediklerini kaydetti. Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü de bu yıl için fiyatlarda yüzde 15-20 arasında bir fiyat artışı olduğunu belirtti.

Antalya'da rezervasyon fiyatlarında 'Arap Baharı'nın etkisiyle artış olduğunu ifade eden Limak Hotels Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, "Mısır'daki karışıklık geçtiği zaman Mısır kendi payını geri alacak ve Antalya reel rakamlara ulaşacak" dedi. Bu yıl Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinin rezervasyonlarında dalgalı bir seyir olduğuna dikkat çeken IC Hotelleri Satış Direktörü Nil Gürgenç Kortay da, "Aynı yıldız ve servis standardındaki otellerin kiminde ciddi kayıplar varken, bazı tesisler geçen sene rezervasyonlarının bile üzerinde satış aldı. Türkiye'ye yönlendirilen rezervasyonlardaki artışların devam edeceği düşüncesiyle bu yıl fiyat artışı yapıldı" dedi. Delphin Palace, Pazarlama Müdürü Emir Akçin de fiyatlarda oynama yapmayan tesislerin de bulunduğunu bildirdi.

'Yeni otel yatırımı planlıyorlar'

Antalya'nın iki yıldır turizmde parlak bir dönem geçirdiğini ve doğru planlama yapıldığı takdirde bu dönemin 10 yıl daha süreceğini ifade eden Maya Hotelleri Satış Direktörü Kadir Derel, "Antalya'daki bu durumunun ekonomik, sosyal ve siyasal nedenleri var. Fakat en önemlisi hükümetin dış politikadaki popülaritesi ve turizm sektöründeki aktörlerin tanıtım alanında harcadığı çaba" dedi. 'Arap Baharı'nın geçtiğimiz yıl yapay bir şişkinlik yarattığını belirten Derel, konuyla ilgili şu şunları söyledi:

"Tabi bunu bu şekilde okuyamayan otel sahipleri ve yöneticiler, karışıklıkların devam ettiğini öngörerek, Mısır'a gidecek bütün turistlerin Antalya'ya ve hatta kendi tesislerine geleceğini düşünüp yüzde 30'lara varan zam yaptılar. Bir diğer kesim de, erken rezervasyon satışlarının önemini yeni kavrayanlar. Bunlar, erken rezervasyonu daha, erkenden kapatıp, Arap Baharı sayesinde tesislerinin dolup taşacağını, hatta hemen yeni bir otel yapmayı düşünebiliyor. Bir de otelinin turizmdeki yerini iyi bilen bir kesim var. Oyunu iyi oynayan bu turizmciler, ekonomik durumları göz önüne alarak makul seviyede zam yaptı."

'Almanların tek alternatifi'

Antalya'daki otellerde yaklaşık yüzde 20 fiyat artışı olduğunu doğrulayan Alanya Resort Hotel'den Şenel Gürlek, "Arap Baharı'nın yanı sıra maliyetlerin artmasının da fiyat artışında etkili olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik belirsizliğin rezervasyonları yavaşlattığını belirten Gürlek, Alman turistlerde bu yıl yüzde 4'lük bir artış beklediklerini söyledi. Gürlek, "Mısır ve Tunus'a gidemeyen Almanların tek alternatifi Türkiye oldu" diye konuştu.

'Rus turist % 20 artar'

Türkiye'ye gelecek Rus turist sayısında yüzde 15-20 arasında artış beklediklerini belirten Cem Polatoğlu, "Vizelerin kaldırılmasının çok büyük avantajı oldu" açıklamasını yaptı. TUROB Genel Sekreteri Ömer Faruk Boyacı ise Türkiye'ye gelen Rus turist artışında havayolu şirketlerinin destinasyon sayılarını artırmalarının da etkili olduğunu söyledi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da Rus tatilci sayısının yüzde 20-25 artmasını beklediklerini kaydetti.

İş ilanları % 43 arttı

Kariyer.net verilerine göre, şubatta turizm sektörü iş ilanı sayısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43 artış oldu. Şubatta turizme ilişkin toplam 932 yeni ilanı yayınlanırken, yaklaşık 3.500 kişi için iş fırsatı oluştu. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Bu yıl sektörden gelen talepte çok önemli bir artış yaşanıyor. Artış turizm sektörünün istihdam anlamında da iyi bir sezon geçireceğine işaret ediyor" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir