Çeşme, 'fikir bankası' ile turizmde dünyaya açılacak

Çeşme Turistik Otelciler Birliği, "Çeşme için fikrim var" projesi ile Çeşme'yi dünya turizm kentleri arasında ön sıralara taşıyacak projeleri üretecek olan fikir bankası oluşturuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

 
İZMİR - Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB), Çeşme'nin geleceğini yapılandırmak ve bu yapılandırmada Çeşme halkı başta olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, toplum önderleri ve Çeşme'yi seven herkesin katılımını sağlamak üzere bir proje geliştirdi. Çeşme ve Alaçatı'yı dünya turizminin gözdesi yapmak amacıyla fikir bankası oluşturacak olan ÇEŞTOB, gazete, televizyon, internet ortamında Çeşme'yi seven 1 milyonun üzerinde kişiye ulaşarak "Alaçatı ve Çeşme  İçin Fikrim Var" projesine katılım sağlamayı hedefliyor. ÇEŞTOB,  "www.cesmeicinfikrimvar.com" sitesinden mayıs ayına kadar önerileri alacak. Projenin internet sitesinde, fikir verenler "Fikir Kumbarası" başlığı altında görülebilecek. İnternet sitesi aynı zamanda Çeşme'nin tanıtımına da hizmet edecek.
 
ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, projeye adeta öneri yağdığını söyledi. Projenin çıkış noktasının her platformda kişilerin Çeşme ve Alaçatı ile ilgili fikir beyan etmesi olduğunu belirten Öncel, "Projenin özü, Çeşme ve Alaçatı'yı seven herkesin düşüncelerini paylaşacağı bir platform oluşturmak. Daha sonra tüm fikirler bir uzmanlar kurulu tarafından değerlendirilecek, uygulama koşul ve aşamaları planlanacak" dedi. Ülkenin en hızlı gelişen turizm destinasyonlarından birisi olan Çeşme ve Alaçatı'nın gelecek hedeflerinin de belirleneceği proje hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere İzmir, Çeşme ve Alaçatı belediye başkanlarına bilgi aktarıldığını söyleyen Öncel, ilgili kurum temsilcileri, Çeşme ve Alaçatı vizyonerleri, sanatçılar, medya mensupları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşacak bir  "Danışma Kurulu" oluşturacaklarını belirterek, "Projenin bütün aşamaları Danışma Kurulu tarafından  yönlendirilecek. Hedefimiz, toplumun geniş katmanlarının fikirlerinin değerlendirileceği bu proje ile Çeşme ve Alaçatı'nın dünya turizm beldeleri arasında önemli bir konuma gelmesi" şeklinde konuştu. Proje kapsamında ortaya çıkacak fikirlerin, uzman şehir plancıları ve vizyon çizici iletişimcilerden oluşan bir uzmanlar kurulu tarafından ele alınacağını, kurulun bütün verileri ortaya koyup, tüm rekabet analizlerini de yaparak Çeşme ve Alaçatı için bir dünya vizyonu çizeceğini anlatan Öncel, "Çeşme Kalesi'nin fonksiyonel kullanımı, Ildırı, Eritrai Antik Kenti,
Yıldız Burnu yapılanması, Eşek Adası'nın turizm fonksiyonunun geliştirilmesi gibi öne çıkan projelerin 3 boyutlu çalışmaları hazırlanacak ve geliştirilen tüm fikirler mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı'nın katılacağı bir toplantıda kamuoyuna sunulacak" dedi.
 
Siyasetten uzak bir toplum projesi
 
Projenin siyasetten uzak bir çalışma olduğunu, yerel seçimlerde göreve gelecek belediye başkanlarına iyi bir ev ödevi bırakılacağını vurgulayan Öncel, Proje sekreteryasının Çeşme Otelciler Birliği tarafından yürütüldüğünü, başvuruların ÇEŞTOB'a ya da doğrudan ya da web sayfası üzerinden yapıldığını bildirdi. Öncel, Çeşme ve Alaçatı'yı seven herkesi projeye katılmaya, fikrini söylemeye davet etti.
 
Çeşme'nin değerleri
 
[PAGE]
 
Çeşme'nin değerleri
 
Kalemburnu: 2. derece arkeolojik sit alan ilan edilen İonia'nın önemli yerleşim alanlarından biri.
 
Dalyan ve Baba koyları: Dalyan ve Baba Koyu Aya Yorgi 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanı.
 
Çeşme Kalesi: 1508 yılında Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt'ın yaptırdığı kale Çeşme'nin en önemli tarihsel mirası. Önünde, Rusya'ya karşı Çeşme Savaşı'nı da yöneten 1770'de Kaptan-I Derya'lığa getirilen Cezayirli Hasan Paşa Heykeli var.
 
Haralambos Kilisesi: Yapılış tarihi 19. yy. kent merkezindeki yapı bazilikal planlı, üç nefli ve iki katlı. Bugün kültür merkezi.
 
Ayios Konstantinos Kilisesi: Alaçatı'da. 1874'te inşa edildi ve sonradan Pazar Yeri Camii adını aldı.
 
Yeldeğirmenleri: Günümüze ancak birkaç tane kaldı. Bunlardan bazıları Alaçatı'da restore edilerek, restoran ve kafe olarak kullanılıyor.
 
Bezza Küçük Yahudi'nin Dükkanı: 19. yy. sonlarında yapıldı. Moloz taştan yığma tekniği ile inşa edilen dükkan, andezit kesme taşlar ve zarif gotik cephe işçiliği ile dikkati çekiyor.
 
Arap Baba Türbesi: 18. yy'a ait olan Arap Baba Türbesi tipik bir Osmanlı eseri.
 
Çeşme Müzesi: Müzede 320 adet arkeolojik, 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, olmak üzere toplam 477 adet eser teşhir ediliyor.
 
Kervansaray: 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Kervansaray iki katlı. Bir benzeri de Kuşadası'nda
 
Çeşme'nin çeşmeleri: Çeşme'nin tipik Ege mimarisin özelliklerine sahip 16 çeşmesi var.
 
Çeşme'nin camileri: 19.yüzyıla ait hala ibadete açık Hacı Memiş Ağa Camii, Hacı Mehmet Ağa Camii, Osman Ağa Camii, Alaçatı Memiş Ağa Camii gibi yapılar var.
 
Çeşmeköy: Eski Camii olarak da anılan yer, bir cami kalıntısı ve geniş mezarlığıyla 11. Yüzyıl Türk yerleşmelerine ait ilginç örneklerden.
 
Erythrai (Ildırı): Kent merkezinin 20 km. kuzey doğusunda yer alan Ildırı köyünün antik dönemdeki adı
Erythrai idi.
 
Çeşme Evleri: Çoğunlukla 19.yy'da yapıldı. Osmanlılar'ın Ege kıyılarında oluşturduğu karma mimariye özgü aynı tür evlere başta Sakız Adası olmak üzere tüm Ege'de rastlanıyor.
 
Avrupalı turizmciler 25-28 Mart'ta Çeşme'de buluşuyor
 
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, 25-28 Mart tarihlerinde Çeşme'de toplanıyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) yoğun girişimleri sonucunda, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 55. Dönem Avrupa Bölgesel Komisyonu toplantısının İzmir'de yapılmasına karar verildi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Türkiye'nin diğer birkaç iliyle İzmir'in yoğun bir çekişme içinde olduğunu, yapılan yoğun çalışmalar sayesinde zirveyi İzmir'e kazandırmanın mutluluğu içinde olduklarını belirtti. İşler, özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e yardım ve destekleri için teşekkür etti. İşler, organizasyonun İzmir'in turizmdeki çıkışının bir göstergesi olacağını ve uluslararası turizm sektörünün gözünü İzmir'e çevireceğini söyledi.