Danimarkalılar Balçova’nın termal sularında şifa arayacak

İzmir’in sağlık turizminde öne çıkan Balçova ilçesi, 8 yıl aradan sonra yeniden Danimarkalı turistleri ağırlamaya hazırlanıyor. Mixx Travel Türkiye Yetkilisi Yüksel, Balçova Termal Tesisleri’ne Danimarka’dan ilk kafilenin 24 Ekim’de geleceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP 

İZMİR - Danimarkalı hastalar Balçova’nın sağlıklı termal sularında tedavi edilecek. Danimarka’dan 1993 yılından itibaren uzun süre İzmir’e sağlık turizmi kapsamında yoğun bir trafik vardı. Ancak, anlaşmaların devam ettirilememesi nedeniyle bu trafik kesildi. O yıllarda Danimarka’dan hasta getirerek Balçova’da tedavi ettiren Rüstem Yüksel, İsveç ve Danimarka’da faaliyet gösteren Mixx Travel ile anlaşarak bu ülkeden Balçova’ya yeniden sağlık turizmini başlatmak için harekete geçti. 

İskandinav ülkelerinde romatizmal hastalıkların yaygın olduğuna, 5 milyon nüfuslu Danimarka’da sadece aşılanmış eklem romatizması olan 900 bin kişinin yaşadığına dikkat çeken Mixx Travel Türkiye Yetkilisi Rüstem Yüksel, Balçova Termal Tesisleri’nin Morbus Betru (kamburluk) başta olmak üzere eklem ve romatizma hastalıklarının tedavisinde son derece etkili olduğunu söyledi. Yüksel, Danimarka’dan İzmir Balçova tesislerine ilk olarak 1993 yılında hasta getirmeye başladığını belirterek, “4 kişi ile başladık. Sonra sayı gittikçe arttı ve 850 kişiye kadar çıktı. Getirdiğimiz hastalar burada gerçek anlamda şifa buldu. İki büklüm gelip dümdüz halde giden hastalarımız oldu. 2008 yılına kadar bu ülkeden Balçova’ya hasta geldi. Sonra oradaki acente iflas edince bu trafik de durdu” diye konuştu. 

Balçova Termal Tesisleri’nin 200 odası ve 400 yatak kapasitesi olduğunu, tesislerin yakınında bulunan Kaya Termal Oteli’nin de 300 oda ve 600 yatak kapasiteye sahip olduğu bilgisini veren Yüksel, “Balçova Termal Tesisleri, Norveç Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan anlaşma sayesinde bu ülkeden her yıl çok sayıda hastayı ağırlıyor. Mixx Travel’in merkezi İsveç’in Malmö kentinde. Geçtiğimiz yıl Sunxpress’le 5 bin koltuk garantili anlaşma yaptı. Önümüzdeki sezon koltuk sayısını 10 bin adete çıkardı. Bu sayıyı deniz-kum tatilinin yanı sıra kültürel, inanç ve sağlık turizmi ile doldurmayı hedefliyor. Biz Balçova’ya ilk kafileyi 24 Ekim 2015 tarihinde getirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıl daha yoğun hasta getirmeyi hedefliyoruz”şeklinde konuştu. 

Tarihi mekanları da geziyorlar 
Danimarkalıların Balçova’da kalış süreleri boyunca tedavinin yanısıra kültürel turlar, köy ve aile ziyaretleri, Efes, Meryemana gibi tarihi mekan gezileri de yapacağını aktaran Yüksel, “Balçova Termal Tesisleri gibi tedavi merkezlerine gelen hastaların ortalama kalış süresi 21-28 gün arası. Bir hasta tesislere 3 bin euro bırakıyor. Bu hastalar tedavi gördükleri ve ilaç kullandıkları için odada tek kişi kalmak istiyor. O nedenle Türkiye’de sağlık turizmini hedefleyerek yapılacak tesislerde odaların tek kişilik olarak planlanması gerekiyor” diye konuştu.

Horsens’te Balçova tanıtılıyor
Yüksel, Danimarka’nın Horsens kentinde belediyeye ait Sunhedsteamet sağlık kuruluşuna Balçova Termal Tesisleri’ni tanıttıklarını, bu sağlık kuruluşunun Balçova’da yapılan tedaviyi bölgede yaşayan insanlara tanıtmayı kabul ettiğini belirterek, “Sunhedsteamet 22 doktor ile Horsens’te yaşayanlara sağlık hizmeti veriyor. Biz onlara Balçova’yı tanıttıktan sonra web sitelerinde Balçova Termal Tesisleri’nin tanıtımını yapmaya başladılar. Burada yapılan tedaviyle ilgili seminerler de planlıyorlar” dedi. Yüksel, Balçova’yı Danimarka’da ilk kez tanıtan gazeteci Britta Kristiansen’yi bu yıl yeniden Balçova’ya davet ettiklerini, İzmir Sağlık İl Müdürlüğü’nün de desteği ile ağırlanan Danimarkalı gazeteciyi Balçova Termal Tesisleri, Kaya Termal Oteli, Batı Göz, İzmir Üniversitesi Medical Park Hastanesi, İzmir İl Turizm Müdürlüğü’nde gezdirerek kentte sağlık turizmi konusunda kaydedilen gelişmeyi tanıtmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Rüstem Yüksel, Britta Kristiansen’in de romatizmal rahatsızlıkları olduğu için Balçova Termal Tesisleri’nde doktor muayenesinde bazı uygulamalara tabi tutulduğunu, buradaki tedavi olanaklarını birebir yaşama imkanı bulduğunu da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir