Erciyes’e 350 milyon euro yatırım meyve veriyor

Erciyes Dağı için başlatılan 350 milyon euro tutarındaki yatırım kapsamında dev şirketler 21 otel yapacak, dağda yatak kapasitesi 6 bine çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

KAYSERİ - Türkiye’de tapusunun tamamı tek bir kuruma ait olduğu için yatırım konusunda diğer dağlara göre çok daha avantajlı konumda bulunan Erciyes Dağı için başlatılan 350 milyon euro tutarındaki yatırım kapsamında dev şirketler 21 otel yatırımı için sıraya girdi. Doğuş, Kibar Holding-Birlik Mensucat, Maxima, Marmara Grup, Dinler gibi şirketlerin kuracağı otellerle Erciyes Dağı’nda otel sayısı 28’e, yatak kapasitesi de 6 bine çıkacak. 

Toplam büyüklüğü 350 milyon euroyu bulacak olan Erciyes Turizm Merkezi projesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait Kayseri Erciyes AŞ’nin Genel Müdürü Murat Cahit Cıngı şu ana kadar 170 milyon euro harcandığını söyledi. 

Yatırım kapsamında 102 kilometrelik pistin tamamlandığını belirten Cıngı, proje tamamlandığında pist uzunluğunun 200 kilometreye çıkacağını, adeta yeni bir Erciyes’in doğacağını kaydetti. Erciyes’in 2005 yılında çıkarılan Büyükşehir Belediye Kanunu ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanına dahil olduğunu ifade eden Cıngı, tek yetkili kurumun belediye haline geldiğini söyledi. Türkiye’de bu kapsamda başka bir dağın olmadığını dile getiren Cıngı özellikle Uludağ’da büyük imar problemleri yaşandığını, bu anlamda Erciyes’in çok avantajlı olduğunu anlattı. 

Kapadokya’nın dahil olduğu yeni bir destinasyon 

Erciyes’in gerek pist uzunluğu bakımından uluslararası müsabakalar için getirdiği avantajı kullandıklarını ve geçen yıl bir Avrupa Kupası düzenlediğini söyleyen Cıngı, bu konuya çok önem verdiklerini, sadece yapay kar makinesine 7 milyon euro yatırım yapıldığını söyledi. 

Erciyes Turizm Merkezi’ni tek bir turizm bölgesi olarak düşünmediklerini vurgulayan Cıngı, Kayseri’nin genel potansiyeli yanı sıra Kapadokya bölgesini de içine alan bir destinasyon oluşturmayı planladıklarını kaydetti. Halen Kapadokya bölgesine giden turistlerin Kayseri Havaalanı’nı kullandıklarını ancak Kayseri’yi gezmediklerini belirten Murat Cahit Cıngı, “Kayseri-Erciyes ve Kapadokya’nın yer aldığı üçlü destinasyon için turizm şirketlerine 1 haftalık paketler öneriyoruz” diye konuştu. 

Cıngı, Erciyes Dağı’nı önemli bir kayak merkezi haline getirmek için çalışmaya başladıklarında Avrupa’da önde gelen iki ayrı danışman şirketle anlaştıklarını ve bunlardan bir tanesinin 2 yıllık çalışma sonucu hazırladığı raporu uygulamaya koydukları bilgisini verdi. 

21 otel arsası satıldı 

Erciyes’te kamu misafirhanelerinin özelleştirilmesiyle otel haline getirilen binaların bin yatak kapasitesinde olduğunu ifade eden Cıngı, 26 milyon metrekare alanın tapusunu aldıktan sonra da önde gelen şirketlere 5 bin yatak kapasiteli 21 otel arası sattıklarını söyledi. Cıngı otelleri, aralarında Doğuş, Kibar-Birlik Mensucat, Xperia, Yayla İnşaat, Marmara Grup’un bulunduğu şirketlerin yapacağını anlattı. 

Erciyes’i aynı zamanda Davos gibi bir kongre merkezi haline getirmeyi istediklerini söyleyen Murat Cahit Cıngı, “Yazın Antalya gibi illerde kongre için yer bulmak imkansız, İstanbul 2017'ye kadar doldu. Biz de Erciyes’i alternatif bir kongre merkezi haline getireceğiz. 3 bin kişilik kongre merkezi yapılacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir