İzmir'in otel yatırımlarına rezidans projeleri çelmesi

İzmir'de son 3 yılda otel yatırımlarına göre 3 kat artış gösteren rezidans yatırımlarının otelcilik sektörünü baltaladığını dile getiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanı Mehmet İşler, haksız rekabet yaratan rezidans yatırımlarını d

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Arzu ALP
 
İZMİR - Özellikle büyük fuarların düzenlendiği dönemde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşan İzmir otelcilik sektörü, rezidansların haksız rekabet yaratmasından şikayetçi. Türk gelinlik sektörünün tek ihtisas fuarı ve Avrupa'nın üç büyük Fuarından biri olan IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı ile dünyanın alanındaki üç büyük fuarından biri olan MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na ev sahipliği yapan İzmir'de otellerdeki doluluk oranları yüzde 100'e ulaşırken son dönemde otelcilik yatırımları da artıyor. Ancak rezidans yatırımları son 3 yılda otel yatırımlarını geçti. Bu dönemde İzmir'de yeni otel yatırımlarının 3 katı rezidans yatırımı yapıldı.
 
Sözkonusu gelişmenin otelcilik sektörünü baltaladığına dikkat çeken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, haksız rekabet yaratan rezidans yatırımlarını devletin disipline etmesi gerektiğini savundu. İşler, İzmir'de ihtiyaç duyulan yatak sayısının rezidans yatırımlarıyla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Rezidans yatırımlarının otelcilik sektörünün önünde ciddi bir engel olduğuna işaret eden İşler, "Otelcilerin yatırım pazarına giren rezidanslar otelcilik sektöründe hem haksız rekabet yaratıyor hem de otelcilerin rekabet edebilme direncini kırıyor. Otel yatırımı için bakanlıklardan izinler alınıyor, birçok vergi ödeniyor. Oysa son 3 yılda İzmir'deki yatırımcılar kanunlardaki açıklardan yararlanarak otel yatırımı gibi rezidans yatırımlarına ağırlık verdi. Otel yatırımcıları da rezidans yatırımlarına yöneldi" dedi.
İşler, rezidans yatırımları arttıkça kayıtdışılığın da arttığına dikkat çekti. Rezidanslarda
kayıt tutma konusunda sıkıntılar olduğunu belirten İşler, "Otellerde konaklayan misafirlerin bilgilerini gece 01.00'e kadar emniyete online olarak bildirmek zorundayız. Dolayısıyla otellerde konaklayan sabıkalıların yakalanma olanağı var. Oysa rezidanslarda kalanları böyle takip etme imkanı yok. Kim geliyor, kim kalıyor bilinmiyor. Rezidanslar bu mecraya açık kapı bırakıyor" diye konuştu. İşler, otel yatırımı yaparak 4 yıldız 5 yıldız kriterlerini yerine getirme, kaliteyi tutturma gibi bir kaygı taşınmadan satın alınan bir apartmanın da rezidansa dönüştürüldüğünü ifade etti.
 
Rezidanslar sadece yıllık kira stopajı ödüyor
 
Otel yatırımcısının bakanlıktan izinlere, KDV'den stopaja, SSK'ya kadar ciddi yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan İşler, oysa rezidansların sadece yıllık kira stopajı ödediğini, istihdam sağlamadığını, bir güvenlik bir de temizlik elemanı ile işi çözdüğünü ifade etti. İşler, dolayısıyla otel yatırımı yapmak yerine rezidans yatırımının tercih edildiğini, rezidans yatırımlarının da otelciliği baltaladığını vurguladı. Rezidansların kontrol altına alınması ve devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini savunan İşler, "MARBLE Fuarı ile İzmir'e bereket yağıyor. Dolayısıyla İzmir'de bir yatak patlaması olması lazım. Ancak bu da Kültür Bakanlığı belgeli otellerle sağlanmalı. İzmir'in kaliteli yatağa ve kaliteli istihdama ihtiyacı var. Nasıl ki ocak ayında yapılan yasal düzenlemeyle turizm imarlı yerler ranta kapatıldıysa Türkiye'nin otelcilik sektörünü baltalayan rezidans yatırımları ile ilgili de bir düzenleme yapılmalı, kontrol altına alınmalı" şeklinde konuştu.
 
Gaziemir çekim merkezi olacak
 
ETİK Başkanı Mehmet İşler, geçmişte İzmir Enternasyonal Fuarı'nın kent ekonomisine bir ay boyunca büyük hareketlilik getirdiğini, şimdi bu fuarın yerini MARBLE Fuarı'nın aldığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: "Bu fuarın sürdürülebilir olmasını talep ediyoruz. İzmir'de bu boyutta en aşağı 4-5 fuar daha olmalıdır. İzmir'in yeni fuar alanının önümüzdeki yıla yetişmesini arzu ediyoruz. Keşke bu fuar alanını 4 yıl önce bitirmiş olsaydık. Muhalefet iktidar çekişmesi kenti negatif etkiliyor. Bunun bedelini hem İzmirli ödüyor, hem biz turizmciler olarak ödüyoruz. Yeni fuar alanının da 2014'e yetişmesine şüpheyle bakıyoruz. Umarız sağduyu galip gelir. Yeni fuar alanının kurulacağı Gaziemir'de AVM yatırımları artıyor. Bu yatırımlara otel yatırımları da eklenecek ve Gaziemir çekim merkezi olacak. Kalkınmada baskı unsuru olarak ikinci sırada turizm yeralıyor. Turizmi geliştirmeden kalkınmayı başaramazsınız."