Kapadokya turizmini IŞİD korkusu vurdu

Yurtdışı tanıtım atağına yoğunlaşan Kapadokya’da turizme IŞİD gölgesi düştü. IŞİD dehşetini gerekçe olarak gösteren Japon turistlerin sayısında yüzde 30 düşüş var. Sektör temsilcileri bölgeye gelen turistte bu yıl en az yüzde 10’luk bir düşüş bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH - KAYSERI 

Kapadokya’nın, ortalama 2.5 milyon olan yıllık turist sayısını 5 milyon kişiye çıkarmak için “Destination Cappadocia” sloganı ile yurtdışında tanıtım atağına yoğunlaştığı bir sırada, bölgeye gelen turist sayısında ciddi düşüşlere tanık olunması, turistik işletmeleri hayal kırıklığına uğrattı.

Kapadokya’ya gelen yabancıların, özellikle de Japon turistlerin sayısında geçen yıla göre bu yıl yüzde 30’lara varan düşüşler oldu. Yıllardan beri yaz kış demeden, hemen her mevsim Kapadokya’yı ziyarete gelen Japonlar, söylendiğine göre IŞİD dehşetini gerekçe göstererek bölgeden çekilmeye başladı. Japon turistlerin bölgeden ayağını çekmesinde, bir Japon gazetecinin IŞİD tarafından öldürülmesinin, etkin rol oynadığı bildirildi. 

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, dernek olarak dış ülkelerde tanıtım atağına geçtikleri bir sırada, Japonların bölgeden çekilme eğilimine girmesinin, işletmelerde hayal kırıklığı yarattığını belirterek, “Kapadokya’yı eskiden ağırlıklı olarak Avrupalı turistler, yani Fransızlar, Almanlar, İtalyan ve İspanyollar ziyaret ederdi. Günümüzde Avrupalı çok azaldı. Hele ki, İtalyan ve Fransız hiç kalmadı. Bunların yerini Latin Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlar aldı. Ancak ne var ki, bölgenin turizm getirisi bakımından bel kemiği olan Japonlar’da ciddi bir düşüş var. Yaptığımız araştırmalardan, bunun asıl sebebinin IŞİD terörü olduğu anlaşılıyor. Maalesef Japonlar bizi, Türkiye olarak IŞİD’e destek veren ülke konumunda görüyor ve bu yüzden şimdilik ziyaret etmiyor. Ama eylül ayı itibariyle bu durumun yavaş yavaş aşılacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

Yakup Dinler, turist sayısındaki düşüşlerin doğal olarak turizm gelirlerine yansıdığını vurgulayarak, “Biz KAPTİD olarak, bölgeye gelen turistte bu yıl en az yüzde 10’luk bir düşüş bekliyoruz. Yani 2015’te, 2014’e kıyasla en az yüzde 10’luk bir daralma olacak. Dünya genelinde yaşanan ekonomik belirsizlik elbette turizmi de etkiliyor. İnsanlar belki gezerek turizm olgusunu yaşatıyor ama, yurtdışında yaptığı ekstra harcamayı minimumda tutuyor. Bu yıl Kapadokya bölgesinde maalesef halı, değerli taş ve Avanos’a özgü seramik (çanak-çömlek) satışlarında ciddi düşüşler mevcut ve bu oran, düşen turist oranından çok daha fazla. İstihdamda da ciddi daralmalar var. Değerini yitirmeyen ve her gün dolu uçan balon firmaları ise bu krizden pek etkilenmemiş gözüküyor” dedi.

Dinler: Washington ve New York'ta sokak festivalleri düzenleyeceğiz

KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, sektörde yaşanan olumsuzluklara karşın Kapadokya’yaki turizm işletmecilerinin değişik dünya kentlerindeki turizm fuarlarına katılarak “Destination Cappadocia” sloganı ile başlattığı tanıtım atağının sürdüğünü ifade ederek, “2 yıl önce dış ülkelerde başlatılan tanıtım etkinlikleri bu yıl da devam edecek. Kapadokya’ya gelen turist sayısında, arzu edilen rakama ulaşamadığımız için bölgedeki turizm işletmeleri olarak, Vilayetin de desteğini alarak, dünyanın belli başlı kentlerinde kapsamlı bir tanıtım kampanyası başlattık. İlk etabı, 2013 ve 2014’te dünya turizm fuarlarına katılımla noktalanan kampanya, etkinliğini bu yıl format değiştirerek devam ettiriyor. Bir ‘Kapadokya Heyeti’ oluşturduk. Bu heyetle potansiyeli olan ülkelere bizzat gidilip, workshop olarak acentelerle birebir görüşmeler yapıyoruz. Şimdiye kadar birçok ülke ve şehre örneğin Chicago, Yeni Delhi, Şanghay, Hong Kong, Stockholm, Oslo, Helsinki, Moskova, St. Petersburg’a gidildi. Devamı da gelecek. Eylülde ABD’ye gidecek, Washington D.C’de ‘Kapadokya Sokak Festivali’ düzenleyeceğiz. Ardından New York, Manila ve Taipei festivalleri var. Kampanya, Nevşehir Valiliği ile THY öncülüğünde yürütülüyor. Çalışmalara, Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği (KAPHİB), Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve AHİKA gibi kuruluşlar destek veriyor. Dernek olarak adı geçen kuruluşlara teşekkür borçluyuz” açıklamasını yaptı.

Bölgeye gelen turistler uyarılı

Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden Kapadokya’yı, Nevşehir Turizm ve Kültür Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında 2 milyon 852 bin 552 turist ziyaret etti. Böylece, bölgedeki turistik ve tarihi yerleri gezen turist sayısı, bir önceki yılın 2.6 milyon rekorunu kırarak 2.9 milyon sınırına yaklaşmıştı. Turizm işletmecisi ve KAPTİD’in bir önceki başlanı Ahmet Tok, Japon gazetecinin öldürülmesinden sonra, Japon turistlerin bölgeden uzaklaştığını öne sürerek, “Ortadoğu’daki gelişmeleri izleyen Japon gazetecinin IŞİD tarafından öldürülmesi üzmekle kalmadı, ülkesi için endişe kaynağı da oldu. Japonlar, Müslüman ülkelere gitmemeleri konusunda uyarıldı. Japon turist Kapadokya için çok önemli. Japonlar, bölgeyi ziyarete gelen değişik ülkelere mensup turistlerin başında yer alıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir