Kruvaziyer turizme "bölgesel" engel

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "Ortadoğu, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar, kruvaziyer gemilerin rotasını değiştirdi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye kıyılarına yanaşan kruvaziyer gemi ve bu yolla gelen turist sayısında düşüş görüldüğünü ancak bunun Türkiye'den değil bölgesel istikrarsızlık ve çatışmalardan kaynaklandığını ifade etti. 

Demirtaş, yaptığı açıklamada Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılının ilk 8 ayında önceki yılın aynı dönemine göre İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Marmaris limanlarına gelen kruvaziyer gemi ve turist sayısında düşüş olduğunu, turist sayısında 234 bin kişilik düşüşün görüldüğünü bildirdi. 

Bunun Türkiye kaynaklı olmadığını kaydeden Demirtaş, Ortadoğu, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de yaşanan siyasi istikrarsızlık ve bölgesel çatışmaların kruvaziyer gemilerin rotasını başta destinasyonlara çevirmesine neden olduğunu, Avrupa pazarının ekonomik krizden tam olarak çıkamamasının da bu düşüşte etkili olduğunu kaydetti. 

Demirtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

"Ülkemiz ve kentimiz güvenli ve istikrarlı bir liman olabilir ama aynı rotayı paylaştığımız diğer duraklarda sorun yaşanınca bundan biz de etkileniyoruz. Tüm bölgeye yapılan bir sefer iptal edilince İzmir'e sefer yapan gemi de gelmiyor. Kruvaziyer şirketlerinin yeni pazarlara açılmak adına gemilerini Latin Amerika ve Uzakdoğu pazarlarına kaydırması tüm Akdeniz'i olumsuz etkiledi. Türk vatandaşlarının Avrupa seyahatlerinde yaşadığı vize sorunu da bir başka engel. Çünkü buradan gemilere binen turist sayısının az olması sefer sayısının artmasını engelliyor." 

"İzmir, rüştünü ispat etti" 

Gemileri İzmir'e uğrayan bir kruvaziyer şirketinin rotasını değiştirmesi sonucu 37 seferin iptal edildiğini, ancak başka şirketlerin 23 yeni sefer koyduğunu anlatan Demirtaş, yıl sonuna kadar 380 bini aşkın kruvaziyer yolcusu beklediklerini ifade etti. 

3 yıl üst üste Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçilen İzmir'in bu sektörde rüştünü ispatlamış bir kent olduğunu, zaman zaman oluşabilecek bu dalgalanmalardan etkilenmeyeceğini kaydeden Demirtaş, rakamlardaki düşüş değerlendirilirken yanlış yorumlama yapılmaması gerektiğini savundu. 

Rakamların neden düştüğüne ilişkin yanlış yorumlamalar yapıldığını savunan Demirtaş, rakamları yeniden artırabilmek amacıyla İZTO olarak uluslararası kruvaziyer fuarlarına katıldıklarını, bu kapsamda 15-16 Eylül'de Barselona'da düzenlenecek Seatrade Med Fuarı'na da katılacaklarını bildirdi. 

Fuarda kruvaziyer şirketlerin yöneticileriyle görüşmeler yapacaklarını anlatan Demirtaş, İzmir'in bir an önce yeni kruvaziyer limanına kavuşması gerektiğine dikkati çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir