Kruvaziyer turizminde gerileme
Kruvaziyer turizminde gemi ve yolcu sayısını 10 yılda hızla artıran İzmir, 2013 yılında geriledi. Türkiye'nin en fazla kruvaziyer gemisini çeken Kuşadası'nda ise gemi sayısındaki gerilemeye rağmen yolcu sayısındaki artış sürdü
İZMİR - Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi rakamlarından derlenen bilgilere göre, 2012 yılında 286 gemiyle 510 bin 42 yolcunun geldiği İzmir'e, 2013 yılında 191 kruvaziyer gemisiyle 480 bin 63 yolcu geldi.
İstanbul ile en fazla kruvaziyer gemiyi çeken Kuşadası Limanı'na ise 2012'de, 475 gemiyle 567 bin 182 yolcu ayak basarken geçen yıl 451 gemiden 583 bin 459 yolcu indi.
Ege'deki diğer kruvaziyer limanı Çeşme'ye gelen gemi sayısı 25'den 53'e, gelen yolcu sayısı ise 4 bin 787'den, 35 bin 133'e çıktı. Dikili Limanı'na gelen gemi sayısı 32'den 22'ye gerilerken yolcu sayısı 6 bin 439 kişiyle geçen yılla aynı seviyede kaldı.
"En beğenilen destinasyon İzmir"
Kruvaziyer turizm konusunda çalışmalara öncülük eden İzmir Ticaret Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı değerlendirmede rakamlardaki gerilemenin Avrupa'da yaşanan krizle bağlantılı olduğunu söyledi.
İzmir'in iki yıl arka arkaya en beğenilen kruvaziyer destinasyonu olduğunu, bu alandaki şirketler için uğrak limanlar arasına girdiğini anlatan Demirtaş, "Ancak 2013 yılında Avrupa'da krizin etkisini artırmasıyla kruvaziyer turizmde gerileme oldu. Bu gerileme bize de yansıdı. Tüm öngörüler bu gerilemenin 2014 yılında yerini yeniden artışa bırakacağı yönünde. 2014 yılında İzmir olarak da tekrar çıkışa geçeceğiz" dedi.
Gezi Parkı protestoları sonrası yaz aylarında bir iki geminin İzmir'e uğramadığını ancak toplam gerilemede bunun bir etkisinin olmadığını ifade eden Demirtaş, bazı şirketlerin de yolcularını sürekli aynı rotada götürmek istemediği için değişiklikler yaptığına dikkati çekti.
İzmir'in önceki yıllarda özellikle Mısır'daki Arap Baharı olayları sonrası Doğu Akdeniz'in yıldız limanlarından birisi haline geldiğine işaret eden Demirtaş, "Kruvaziyer şirketleri her yıl aynı rotalarda seyretmek istemiyor. 2-3 yılda bir değişiklik yapılıyor. İzmir'in rakamlarındaki gerilemede bu değişikliklerin de rolü var. Bu gerilemenin geçici olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Mart ayında Miami'de düzenlenecek dünyanın en büyük sektör etkinliği olan Cruise Shipping Miami Fuarı'na katılacaklarını, tüm firmalarla görüşerek yeni seferler almaya çalışacaklarını dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir Limanı artık, tüm kruvaziyer şirketlerinin radarına girdi. Kentin kruvaziyerde hedeflediği 2 milyon yolcu hedefine ulaşabilmesi için modern bir kruvaziyer limanının bir an önce yapılması gerekiyor. Bununla ilgili ihale sürecinin hızlanması gerekiyor. Terminal binası yapılamayacaksa da parmak iskelelerin bir an önce yapılması gerekiyor" dedi.