Rusya'dan gelecek yıl 3 milyonu aşkın turist bekleniyor

POYD Başkanı Hakan Duran, 2017 yılında 3-3,5 milyon civarında Rus turistin Türkiye'ye geleceğini düşündüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, 2017 yılında 3-3,5 milyon civarında Rus turistin Türkiye'ye geleceğini düşündüğünü söyledi.

Duran, turizm sektörü açısından 2016'nın zor geçtiğini hatırlattı. Rusya ile ilişkilerin normale dönmesinin ardından sektörün biraz rahatladığını belirten Duran, ekim-kasım gibi iki aylık bir dönemde yaklaşık 500-600 bin Rus misafirin geldiğini kaydetti.

Duran, "Rus turist sayısı bir anda yıllık 800 bin gibi bir rakama ulaştı. Rusya pazarının açılması 2017 beklentilerimizi bir anda artırdı." dedi.

Bu yıl Avrupa'daki bütün ülkelerde ciddi kayıpların bulunduğunu ifade eden Duran, Avrupa'daki imajın toparlanması gerektiğini vurgulayarak, "İmajla ilgili güzel çalışmalar var, bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesinin önderliğinde, sivil toplum örgütlerinin beraberliğinde başlayan ve devam etmesi gereken bir proje var. Tek tek Avrupa ülkelerine gidip ülkemizde tatil yapmanın ne kadar rahat ve ekonomik olduğunu, burada tatil yapan insanları da konuşturarak anlatmamız gerekiyor." diye konuştu.

Turizm yatırımcıları ve otelciler olarak tanıtımı sadece fuar ayağıyla düşünmemek gerektiğine işaret eden Duran, misafirlere tek tek ulaşılabilecek bütün organizasyonlara gitmek, workshoplar yapmak, daha önce gerçekleştirilen G-20, golf turnuvası gibi ses getirecek büyük organizasyonların içerisinde olmak gerektiğini bildirdi.

Özellikle Antalya'nın güvenli bir şehir olduğunun herkese anlatılması gerektiğini dile getiren Duran, Antalya'nın ikliminden, denizinden, otellerin ve hizmet kalitesinden özellikle Avrupalı misafirlerin vazgeçemeyeceğini söyledi.

Rusya pazarının hareketlenmesi dolayısıyla 2017 yılına daha pozitif baktıklarını dile getiren Duran, şöyle devam etti:

"Bu yıl turist sayısında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40-45, gelirde ise 11-12 milyar dolarlık kayıp gerçekleşecek fakat sektör olarak hiçbir zaman önümüzü yanlış düşüncelerle kapatmamamız gerekiyor. Her zaman ileriye bakmamız, değişik pazarlara da gitmemiz gerekiyor. Zaten şu anda Hindistan, Çin ve Uzak Doğu gibi pazarlara ciddi tanıtım atakları başlatılmış durumda. Yeni pazarlardaki tanıtım masraflarının belki 2 kalem, 3 kalem daha artırılması gerekiyor. Bütün fuarlara ulaşabilmemiz, kendimizi çok iyi anlatmamız lazım. Türkiye, Avrupalıların vazgeçemeyeceği bir destinasyon, nitekim bunu Ruslar da gösterdi. Kapalı geçen dönemin ardından ilk uçakların uçmasıyla Antalya'ya çok ciddi bir Rus misafir akışı oldu. Şu anda da pozitif konuşmalar devam ediyor. Ben onun için 2017'ye çok olumlu bakıyorum."

Rusya'dan 3-3,5 milyon turist beklentisi

Rusya'dan 2014 yılında 3 milyon 800 bin civarında turistin geldiğini kaydeden POYD Başkanı Duran, "Ben 2017'de 2015 (yaklaşık 3 milyon 650 bin) rakamlarına ulaşırız diye düşünüyorum. Bu iş tabii sadece bizlerin elinde değil, Rusya'nın ekonomik yapısıyla ilgili sıkıntılar devam ediyor ama yine de orada çok ciddi bir nüfus var ve 2 senedir bu nüfusun büyük kısmı istedikleri tatili yapamadılar. Hem Mısır hem de Türkiye onların önemli destinasyonları. Ben 2017 yılında 3-3,5 milyon civarında Rus turistin Türkiye'ye çok rahat geleceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Duran, Avrupa ülkelerinde Türkiye imajının pozitife dönmesi gerektiğini vurgulayarak, "Avrupa'da imajımızı bir kalem artırabilirsek, Avrupalıların diğer rakip ülkelere gittikleri, gördükleri tatil ve hizmet kalitesinden sonra tekrar buraya döneceklerine yüzde 100 eminim. Bizdeki kaliteyi, bizdeki otel yapılarını, hizmeti asla hiçbir yerde bulamazlar." dedi.

İran, Ortadoğu ve Hindistan'ın, yükselen pazarlar olduğunu ifade eden Duran, uçaklar uçabildiği sürece bu pazarlardan Antalya'ya turist gelmemesi için bir nedenin bulunmadığını kaydetti. Duran, "Özellikle Antalya, İran için vazgeçilmez bir yer. Ben İran pazarında da önümüzde sene bir yükseliş trendi bekliyorum." diye konuştu.

Türkiye'ye 2016 yılının 10 ayında (ocak-ekim) en fazla turistin geldiği ilk 10 ülke şöyle:

ÜLKE                      GELEN TURİST SAYISI (KİŞİ)
Almanya                           3.630.367
Gürcistan                         1.867.929
İngiltere                            1.647.299
İran                                    1.441.468
Bulgaristan                      1.435.980
Ukrayna                               982.766
Hollanda                              858.544
Rusya                                   766.871
Azerbaycan                         520.822
Fransa                                  503.910
Diğer                                 9.040.820

TOPLAM                           22.696.776

Bu konularda ilginizi çekebilir