Sağlık turizminde 5 milyar doların üzerini hedefliyoruz
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Sağlık turizminde en öndeki ülkeler Rusya ve Türki Cumhuriyetleri, şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir gelir var, biz 2014'te bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi
ANKARA - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık turizminde Türkiye'yi tercih eden ülkelerin başında Rusya ve Türki Cumhuriyetlerinin geldiğini belirterek, "Şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir gelir var, biz 2014'te bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Bakanlığının, 2013 çalışmalarını değerlendirirken, sağlık gündemine ilişkin soruları da yanıtladı.
Türkiye'nin sağlık turizmine ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık turizminde 2014 yılı itibariyle önümüzdeki 5 yıllık dilim ve ikinci 5 yıllık dilim şeklinde bir süreci planladıklarını bildirdi.
Türkiye'nin yakın coğrafyasında 1 milyarı aşkın bir nüfus olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, "Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Kuzey Afrika, Ortadoğu, onun dışında Avrupa için Türkiye artık sağlıkta önemli bir merkez" dedi.
Türkiye'nin standartları yüksek bir sağlık hizmeti verebilen, gerek tecrübesi, gerek teknolojik altyapı donanımıyla artık sağlıkta dünya standartlarını yakalamış bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Ekonomik anlamda Avrupa için bir defa neredeyse yarı bedelle istediği ideal tedaviyi alabiliyor, onun için bölgedeki bir milyarlık nüfusa Türkiye'yi sağlık turizmi anlamında merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Burada bizim şimdi şehir hastaneleri ikinci 5 yılda çok önemli rol üstlenecek. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde bunları hizmete almayı planlıyoruz ama ilk 5 yılda gerek özel sektörde, gerek Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastaneleri ve üniversitelerimizde koordineli bir şekilde sistemi yeniden kurguluyoruz."
Türkiye'ye en çok Libya'dan sağlık turisti geldiğinin hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, Libya'daki olaylar nedeniyle Türkiye'nin tercih edildiğini ancak en çok sağlık turistinin Rusya'dan, Romanya ve Balkan ülkelerinden geldiğini söyledi.
Göz gibi belirli alanlar için de Avrupa'dan Almanya'dan Hollanda'dan sağlık turisti geldiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, İran ve Irak'tan da ciddi düzeyde turist geldiğini söyledi. Müezzinoğlu, "Ama en öndeki ülke Rusya ve Türki Cumhuriyetleri, şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir gelir var, biz 2014'te bunu 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Biz şimdi Eğitim Araştırma hastanelerimizin bazılarının bu anlamda stratejik alanlar olarak kurguluyoruz" şeklinde konuştu.
Şehir hastaneleri
"Şehir Hastaneleri büyük bir kompleks olacak, bunu yönetmek zor olmayacak mı?" şeklindeki soruya "Yok, büyük bir Türkiye'yi nasıl yönetiyorsak öyle" diye yanıt veren Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak binin üzerinde hastanelerinin bulunduğunu, 186 tane hastane inşaatının da devam ettiğini söyledi.
Farklı alanlardaki hastaneleri içinde barındıracak şehir hastanelerinde, birden fazla hastalığı olan hastaların aynı çatı altında tedavi imkanına kavuşabileceğini anlatan Müezzinoğlu, 14 şehirde 15 şehir hastanesinin sözleşmesini yaptıklarını hatırlattı. Bakan Müezzinoğlu, "Önümüzde Tekirdağ var, Denizli var, YPK'dan izin aldığımız, ama 20 civarında ön hazırlıklarını yaptığımız ve YPK'ya gönderdiğimiz ilimiz var. Şu anda 24 bin yatak kapasiteli 15 hastanenin imzasını attık, ihale süreçleri bitti. Önümüzdeki bir yıl içinde de yaklaşık 25 bin civarında yenilerinin ön hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bir yılda onların da ihalelerini tamamlamış olacağız" ifadesini kullandı.
"ABD'nin Türkiye'deki gibi bir sağlık reformunu başarabileceği kanaatinde değilim"
Türkiye'nin sağlıkta dönüşüm programı ile ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformunun karşılaştırmasının sorulması üzerine Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'de sağlıkta dönüşüm Amerika'da başarılabilir mi? Bir defa Türkiye'deki en büyük şansımız Sayın Başbakanımız. Sağlığın başına baktığımızda sağlık kurumlarının birleştirilmesi bir defa çok radikal bir karar. Bunun herhangi bir Başbakanın iradesi olmadan herhangi bir Bakanın başarabilme şansı söz konusu değildi. Yine genel sağlık sigortasındaki sağlığı bir bütün olarak ele alması hükümetin ve Başbakan'ın bütün olarak sağlıktaki projeksiyonu doğru planlaması ve kararlı uygulanması gibi bir avantajı Türkiye kullandı.
ABD bu şekildeki bir kararlılığı başarabilir mi açıkçası çok kolay olduğu kanaatinde değilim, çok başarabilecekleri kanaatinde de değilim. Ben son 10 yılda ABD 'ye değişik vesilelerle, Bakan olarak da ilk Bakanlığımın ikinci ayında gittim orada da baktığımda bir defa bütüncül bir yapıyı kurabilmek çok kolay değil. Çok güçlü bir siyasi irade, meclisiyle, senatosuyla, finansmanıyla çok güçlü bir irade gerektiği kanaatindeyim. Gerek meclisi gerek, senatosu.. sağlığın güçlü bir projeksiyonu var mıdır? Olmasını temenni ederim ama başarabilecekleri konusunda ümidim çok fazla değil."