Turizm gelirleri eksik hesaplanıyor

EMD Genel Merkezi'ni ziyaret eden Bakan Günay, eksik hesaplama tutarının yaklaşık 5 milyar doları bulduğunu belirterek, hesaplamaya havayolu çıkışları ile yat limanlarının da dahil edileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm gelirlerinin eksik hesaplandığını belirterek, hesaplama yönteminin değiştirilmesi konusunda TÜİK ile çalışma yaptıklarını söyledi.

Eksik hesaplama tutarının yaklaşık 5 milyar doları bulduğunu ifade eden Günay, hesaplamaya havayolu çıkışları ile yat limanlarının da dahil edileceğini bildirdi.

Bakan Günay, son yıllarda turizm yatırımlarında Anadolu'nun payının arttığını kaydederken, otellerin ölü sezonda da çalışmasını sağlamak amacıyla, emeklilerin kış aylarında tatil yapmasını öngören bir sistem üzerine SGK ile çalıştıkları bilgisini verdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği'ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığın faaliyetleri ve önümüzdeki döneme ilişkin projeleri hakkında bilgi verdi.

Turizmin ciddi miktarda gelir sağlamasına rağmen çok konuşulmadığı için ekonominin gizli güçlerinden birisi olduğunu belirten Günay, geçen yıl 23 milyar dolar olarak açıklanan turizm gelirinin eksik hesaplandığını söyledi.

TÜİK'in elindeki imkanlar çerçevesinde turizm gelirlerini ‘olsa olsa' yöntemiyle hesapladığının altını çizen Günay, "Yılda 4 kez kara sınır kapılarında, insanların çoğunun yanıtlamak istemediği 28 soruluk formlar kullanılıyor. Buradaki soru sayısının azaltılması gerekiyor" dedi.

Aynı zamanda havayoluyla yapılan çıkışlar, VIP, CIP çıkışları ile yat limanlarının da hesaplamaya dahil edilmediğini dile getiren Ertuğrul Günay, böylece turistlerin yaptığı ortalama harcamanın da olduğundan düşük hesaplandığını söyledi. Yakın dönemde Türk pasaportluların da turizm verilerine dahil edileceğini belirten Günay, "Maliye Bakanımız da bunu söyledi. Ödemeler dengesinin net hata noksan kaleminin yarısı turizmden kaynaklanıyor. Bu da 5 milyar doları aşan bir rakam" dedi.

Bölgede yaşanan siyasi karışıklıkla birlikte özellikle Suriye, İran ve İsrail'den gelen turist sayısında 1.5 milyon civarında azalma olduğunu belirten Ertuğrul Günay, diğer Arap ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışın çok önemli olmadığını vurguladı.

SGK prim indirimi rafta, emeklilerin tatil yapması için çalışma yapılıyor

Turizmin yoğun olmadığı kış aylarında işletmelerin personel çıkarmasını önlemek için bir dönem, SGK primlerinde indirim yapılması yönünde çalışma yaptıklarını ifade eden Günay, bunun sonuca ulaşmadığını bildirdi. Şimdilerde Çalışma Bakanlığı ve SGK ile yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Günay, kış aylarında emeklilerin kıyı bölgelerindeki otellerde tatil yapması konusunu değerlendirdiklerini vurguladı. Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yine kış aylarında eğitim çalışmalarını otellerde yapması konusunda da projesi olduğunu belirtti.

"EXPO'yu Yunanistan ile birlikte yapalım"

EXPO'nun bir Ege Denizi projesi olarak Yunanistan'la birlikte yapılması önerisini götürdüğünü belirten Ertuğrul Günay, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile İzmir Valisi'nin de Yunanistan'a birlikte gidip görüşme yaptığı bilgisini verdi.

Yurtdışında Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptıkları ziyaretlerde, sürekli turizm alanında işbirliği önerileri geldiğini ifade eden Bakan Günay bu çerçevede, Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortak bir çalışma yapabileceğini söyledi. Günay, Avrupa'da Budapeşte-Prag-Viyana'nın tek bir turizm bölgesi gibi pazarlandığını, aynı şekilde İstanbul-Atina-Sofya'nın da pazarlanabileceğinin altını çizdi.
 
Terör engellemese bölgeden 8 milyar dolar gelir sağlanır

Bakan Günay, Hatay'dan Kars'a kadar olan bölgenin turizm açısından çok önemli olmasına rağmen, terör sebebiyle bunun çok iyi değerlendirilemediğini belirterek, burada yıllık 8 milyar dolar gelir ve 500 bin kişilik yeni istihdam potansiyeli olduğunu söyledi.

Son dönemlerde turizm yatırımlarının kıyı bölgeleri ve büyük illerden Anadolu'ya kaydığını ifade eden Günay, Arap ve Rus işadamlarının da sektörde yatırım yapmak için girişimlerde bulunduğu bilgisini verdi.