Turizmciler 2012 yılından umutlu

Turizmde bu yıl, yüzde 5 ile 8 arasında büyüme öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Avrupa ülkeleri başta olmak üzere global pazarlarda yaşanan ekonomik krize rağmen, Türk turizmcileri 2012 yılından umutlu.

En son 7 ile 11 Mart tarihleri arasında Almanya Berlin'de gerçekleşen ITB 2012 Turizm Fuarı sırasında, Almanya ve diğer ülkelerden, bu yıl ülkemize gelecek turist sayısının, ortalama % 5-8 civarında artış göstereceği öngörüldü. 

Türk turizmcileri, mevcut pazarların yanı sıra, krizin olmadığı BRICS ülkelerine de yönelerek, hem pazarı çeşitlendiriyor, hem de farklı turist beklentilerine yönelik turizm çeşitlerini tanıtıp, pazarlıyor.

İşte sektörün bu yılki öngörüleri:

Eresin Hotelleri Satış ve Pazarlama Direktörü Müberra Eresin:

Bu yıl büyük artış beklemiyoruz, geçen yılı yakalarız

Eresin Hotelleri Satış ve Pazarlama Direktörü ve TUROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, şunları söyledi:
"Türk turizmi, geçtiğimiz 3 yıl boyunca, rakamsal sağladığı artış ile dünya çapında başarılara imza attı. Bu yıl, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere global pazarlarda yaşanan ekonomik krizi göz önüne alırsak, bu pazarlardan gelen turist sayısında azalma gerçekleşebilir.

Bu daralma, yeni pazarlardan olan talep ile kapanacaktır. Bu yıl, turizmde geçen yılın rakamları dışında çok büyük bir beklenti içinde değiliz. Bu yıl, bir tarafta ekonomik kriz nedeniyle talep düşerken, diğer tarafta Türkiye'nin rekabet ettiği İtalya, İspanya gibi ülkelerin hükümetlerinin turizme sağlayacağı avantajlar ile bu pazarlarda ciddi fiyat düşüşleri yapılarak, Akdeniz çanağında fiyat rekabeti yaşanabilir. Türk turizmcileri olarak, dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip, rotamızı doğru belirlemeliyiz. Mart ayından itibaren, işler iyi gözüküyor ve geçtiğimiz yılın yoğunluğunu yakalayacağız. 2012'nin çok sıkıntılı geçmeyeceğini umuyoruz" şeklinde konuştu.

Hilton Worldwide Üst Sınıf Otellerden Sorumlu Türkiye Bölge Müdürü Armin Zerunyan:

Önümüzdeki 10 yıl içinde, 50 milyon turist hedefi için çalışmalıyız

Hilton Worldwide Üst Sınıf Otellerden Sorumlu Türkiye Bölge Müdürü ve TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Armin Zerunyan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 2012 ve ilerleyen yıllardaki ana amacı ülkemizin sunduğu turizm çeşitliliğini artırarak, Asya&Uzak Doğu gibi gelişen pazarlara yönelmek olmalıdır. Ülkemizin, yalnızca kıyı turizmi ya da İstanbul'dan ibaret olmadığını ortaya koymalıyız.  Kongre, kayak, kültür, sağlık turizminin de geliştirmemiz gereken, çok önemli gelir getirici alanlar olduğunu ciddiyetle ele alarak bu yöndeki çalışmalara makro düzeyde ivme katmamız gerektiğini düşünüyorum. 

Bu bağlamda, özellikle Anadolu'da turizm potansiyeli yüksek, ancak yeterli altyapının olmadığı bölgelere devlet ve özel sektör tarafından ilginin ve yatırımların artması gerekmektedir. Bu arada, tabii ki yıllardır ziyaretçi aldığımız, ana pazarlarımız olan, Avrupa, Rusya, Amerika ve son yıllarda ülkemizi artarak ziyaret eden Orta Doğu pazarındaki gücümüzü de kaybetmemeliyiz. Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı olarak ise, hedefimizin yılda 30 milyonun altına inmeyerek önümüzdeki 10 yıl içinde 50 milyon hedefini yakalamak için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 

Divan Grubu Mali İşler ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faik Öztunç:

2012'de yeni bir rekora imza atacağız

Divan Grubu Mali İşler ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı ve TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Faik Öztunç, şunları söyledi:

"Turizmi, tatil turizmi ile şehir otelciliği yani iş amaçlı turizm olarak iki kategoriye ayırmak gerekiyor. Tatil turizmi olarak ele aldığımızda; Akdeniz havzasında yaşanan kriz, Tunus, Cezayir, Mısır özelindeki siyasi istikrarsızlık, netice olarak bizim payımızın artmasını sağlayabilir.

İş amaçlı ve kültür amaçlı turizm dediğimiz zaman; İstanbul yükselen değer olmaya devam ediyor. İstanbul ile birlikte diğer tüm yörelerimizde de bir artış beklemekteyim. Bunun en önemli göstergesi de, yapılan otel yatırımlarıdır.

Şuan Divan, Dedeman gibi yerli zincirlerle birlikte pek çok uluslararası marka, Türkiye'nin farklı bölgelerinde otel inşaatına başlamıştır. 3 yıllık bir gelecekte, yatak stokunda ciddi bir artış olacaktır. Zira, hiçbir iş adamı, beklentisi olmadan bu kadar büyük yatırımlara girmez. Özetle, 2012 yılı Türk turizminde, 35 milyon turist ile 27 milyar dolar gelir elde ederek yeni bir rekora imza atacağız" dedi. 

Sirkeci Group Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Faruk Boyacı

Bu yıl 'last minute' rezervasyonlar artacaktır

Sirkeci Group Yönetim Kurulu Başkanı ve TUROB Başkan Yardımcısı Ö. Faruk Boyacı, "Geçtiğimiz yıl, erken rezervasyonların oranı yüksekti. Bu yıl, ekonomik kriz ve belirsizlik ortamı nedeniyle, rezervasyonlarda 'last minute' artacaktır.

Geçtiğimiz yılın rakamlarını ve fiyatlarını sürdürebilirsek, ciddi bir başarı olacaktır. Bu arada, hedeflerimiz pazarlardaki uçak sayısını arttırmalıyız. Diyelim ki, Çin'den şu anki potansiyelin 5 katı talep olsa, Çinliler hangi uçak ile ülkemize gelecekler. Yurtdışından turistin gelmesi, uçağa bağlı olduğu için, önce mevcut ve hedef pazarlardaki uçuş rotasının hazırlanması gerekiyor.

Ardından, farklı ülkelerin beklentileri paralelinde, turizm ürünlerimizi ve destinasyonlarımızı tanıtmalıyız. Bu arada diğer önemli bir konu da, dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlıyoruz. Aynı otel içerisinde, beklentileri birbirinden farklı olan tüketici grupları oluşuyor. Otel yönetimlerin bu değişime hazır olup, dinamik ve hızlı karar alarak, misafir memnuniyeti süreci için çalışmalarını arttırması gerekiyor. Ülkemize gelen misafirlerimizi, en iyi şekilde ağırlayıp, mutlu olarak ayrılmalarını sağlamalıyız" diye konuştu. 

Yaşmak Hotels Genel Müdürü Taner Yallagöz:

2012 yılında, Türk turizmi kesinlikle ilerleme ve büyüme kaydedecek

Yaşmak Hotels Genel Müdürü ve TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Taner Yallagöz, "2012 yılında, Türk turizmi kesinlikle ilerleme ve büyüme kaydedecektir. Öncelikle tarihi, kültürel ve doğal mirası ile ülkemizdeki turizm alternatifleri; özellikle sağlık turizmi, kongre turizmi, gurme turizmi, sportif faaliyetlerle ilgili çalışmalar ile zenginleşmeye başlamıştır. Bununla birlikte, ulusal ve uluslararası boyutta bilinçli turizm reklamları ve marketing çalışmaları yapılırken, turizmde hizmet politikası daha fazla globalleşmeye ve standartlarını yükselterek misafir memnuniyeti odaklı olmaktadır. Nitekim, Avrupa, ekonomik kriz ile ilgili savaş vermeye çalışırken, Avrupalı büyük tur operatörlerinin cephesinde Türkiye'nin yıldızının parlayacağını ve bunun 2012 satışlarında etkisini göreceğimizi düşünüyorum.

Ancak 2012 rezervasyonlarının geçen yıla göre, daha son dakika rezervasyonları olarak gerçekleşeceğini düşündüğümden, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin de bu durum göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir.

Diğer önemli bir konu da, İstanbul ile ilgili rezervasyonlarda internet satışları her geçen arttığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet mecrasındaki reklam ve tanıtımlarını artırmasının, gelecek rezervasyonları çok olumlu etkileyeceğini düşünmekteyim" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir