Türkiye turizmde büyümesini sürdürüyor

Dünya turizminde ilk 10 ülke içinde yer alan Türkiye, her yıl çektiği turist sayısıyla büyümesini sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Dünya turizminde en fazla turist çeken 6. ülke konumunda bulunan Türkiye'ye, 2014 yılının 9 aylık döneminde gelen yabancı turist sayısı, yüzde 6,10'luk artış göstererek, 30 milyon 88 bin 502 kişiye ulaştı.  

Geçen yıl en çok ziyaretçi çeken ülkeler bakımından Fransa, ABD, Çin, İspanya ve İtalya'nın ardından dünya turizm sıralamasında 6. sırada yer alan Türkiye, turizmdeki büyümesini 2014 yılında da sürdürüyor.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlenilen bilgiye göre, ocak-eylül döneminde, 2012 yılında 25 milyon 756 bin 984, 2013 yılında ise 28 milyon 355 bin 164 turist ağırlayan Türkiye, bu yılın 9 ayında 30 milyon 84 bin 502 turist çekti.  

Yılın 9 aylık rakamlarıyla turizmde geçen yıla  kıyasla yüzde 6,10 büyüme kaydeden Türkiye, 2 yıllık süreçteki büyümesini ise yüzde 16,80'e taşımış oldu.  

En fazla turist Rusya'dan  

Türkiye'ye 9 aylık dönemde gelen yabancı turistlerin ülkelerine göre dağılımında, 4 milyon 143 bin 704 kişiyle Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 4 milyon 89 bin 977 kişiyle Almanya, 2 milyon 219 bin 253 kişiyle de İngiltere izledi.  

Türkiye'ye en fazla yabancı turist gönderen ülker arasında, 1 milyon 344 bin 937 kişiyle Gürcistan dördüncü, 1 milyon 297 bin 47 kişiyle İran da beşinci sırada yer aldı.  

Turizmin lokomotifi Antalya  

Söz konusu dönemde Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin birinci tercihi ise önceki yıllarda olduğu gibi Antalya oldu. Bu dönemde Türk turizminin yüzde 33,28'lik kısmına karşılık gelen 10 milyon 14 bin 353 turisti ağırlayan Antalya'yı, 8 milyon 985 bin 574 turistin ziyaret ettiği İstanbul ile 2 milyon 859 bin 465 ziyaretçinin tercih ettiği Muğla izledi.  

Turizmde en fazla yabancı turist çeken iller sıralamasında 2 milyon 458 bin 861 ziyaretçiyle Edirne, 1 milyon 449 bin 241 ziyaretçiyle de Artvin, tarihi ve doğal güzellikleriyle ilk 5 içinde yer aldı.  

"Kimse Türkiye kadar hızlı refleks gösteremiyor" 

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, turizmdeki büyümeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, turizmde 9 aylık veriler ışığında çıkan tablonun, Türkiye'nin çevresinde yaşanan onca sıkıntılı tabloya rağmen çok sevindirici olduğunu ifade etti.  

Türkiye'nin turizmdeki büyümesini sürdürmesinin hem dünya pazarındaki sürekli büyümeye hem de artan bu talebe hızlı şekilde karşılık verebilmesine bağlanabileceğini dile getiren Ayık, şunları söyledi:  

"Dünyada zaten sayılar büyüyor, seyahat eden insan sayısı her yıl hiç azalmıyor, artıyor. Buna da bir şekilde cevap vermek gerekiyor. Böyle artan bir talep var ve bu talebin arzla karşılanması lazım. Türkiye de hem bulunduğu coğrafi konum itibariyle hem de daha refleks bir ülke olması nedeniyle bu büyümeden daha fazla pay alıyor. Çünkü kimse bu kadar yatak üretmiyor, kimse bu kadar özverili servis vermiyor. Bunun gibi birçok nedeninin bir araya gelmesinden kaynaklı bir artış var." 

"Yüzde 5-8 aralığındaki büyümeler fevkaladedir" 

Ayık, Türkiye'nin turizmde büyümesini gelecek yıllarda da sürdürmekle birlikte bu yıl olduğu gibi yüzdelik olarak büyüme hızının tek haneli olmasını beklediklerini belirtti.  

Bu durumu, "büyümenin yavaşlaması olarak değil, Türkiye'nin turizmde önemli bir büyüklüğe erişmesi" olarak görmek gerektiğini belirten Ayık, şunları kaydetti:  

"Turizmde daha hızlı büyüme, artık o kadar kolay değil. Çünkü ölçek o kadar küçük değil. Örneğin İspanya'nın rakamına bakın; İspanya için bu yıl, tarihi bir büyüme, yüzde 7'lik büyüme gerçekleşiyor. Yüzde 7 ama 60 milyon üzerinde yüzde 7 çok büyük bir rakam. Türkiye de artık 40 milyon rakamını telaffuz ettiğimiz bir ülke. Çift haneli denildiği zaman minimum 4 milyondan bahsediyoruz. Böyle büyük bir rakamı yakalamak da çok kolay değil. Onun için de tek haneli büyümeler Türkiye için uygundur. Bizim zaten önümüzdeki dönemdeki öngörümüz, genel anlamda yüzde 5-8 aralığında büyümeler, Türkiye için fevkaladedir."   

Bu konularda ilginizi çekebilir