‘TÜRSAB, taksi plakası gibi acente belgesi alıp satacak’

TÜRSAB’da başkan adaylığını açıklayan üçüncü isim Firuz Bağlıkaya, “Güçlü, güvenilir ve şeffaf bir TÜRSAB için yola çıktık” dedi. Bağlıkaya, göreve gelmeleri halinde acente belgesinin taksi plakası gibi devrinin önünü açacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN 

İSTANBUL - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) aralık ayındaki seçimli genel kuruluna az bir zaman kala başkanlık yarışı kızıştı. Mevcut Başkan Başaran Ulusoy ve geçen seçimde de adaylığını koyan Emin Çakmak’ın ardından Firuz Bağlıkaya da geçtiğimiz günlerde başkan adayı olduğunu açıklamıştı. Bağlıkaya, adaylığının gerekçelerini ve seçildiği takdirde yeni yönetimiyle gerçekleştirmek istediklerini bir basın toplantısı ile açıkladı. Başaran Ulusoy yönetiminde ikinci başkan olarak görev yapan, ancak daha sonra istifa eden Bağlıkaya, bunun en önemli nedeninin 1618 sayılı Kanun ile ilgili yoğun bir çalışma temposundan sonra yasanın çıkması için yapılması gereken çalışmaların yapılmaması, kamu tarafından muhatap alınmaması ve 18 yıldır değişmeyen tek adam yönetimi olduğunu hatırlattı. Zamanla acentelerin yasal haklarının ellerinden alındığını söyleyen Bağlıkaya, “Mesela Büyükşehir Yasası çıkarıldığında seyahat acentelerinin transfer hakları kısmen ellerinden alınmış oldu. Yani bir seyahat acentesi münhasır hakkı olmasına rağmen binek araçlarıyla havalimanlarından artık transfer yapamıyor. Anlayacağınız transfer ve tur yapamayan bir seyahat acentesi haline geldik” dedi. 

“Adaylığımı ilk Ulusoy’a söyledim” 

Bağlıkaya’nın ekibinde daha önce TÜRSAB yönetiminde olan isimler de var. Sektörün, adaylık konusunda kendisine destek verdiğini kaydeden Bağlıkaya, aday olacağını ilk Başaran Ulusoy ile paylaştığını, Ulusoy’un da kendisini tebrik ettiğini dile getirdi. Emin Çakmak yönetimindeki “TÜRSAB Hepimizin” oluşumunu da eleştiren Firuz Bağlıkaya, “Ciddi olduklarını düşünmüyorum. Onların yıllardır eleştirip bir türlü ortaya koyamadıkları TÜRSAB’a bağlı şirketler konusunda biz 1.5 ayda hepsinin ortaklık yapısını, bilançolarını ortaya koyduk. Biz aday olmasak hala bunlar ortaya konmayacaktı. Bu ekibin Cumhuriyet’in 100. yılında 100 milyon turist hedefinin de gerçekçi olmadığını düşünüyorum. 92 yılda 34 milyon turiste geldik, 8 yılda nasıl bu sayı 100 milyon turiste çıkacak belli değil “ dedi. 

Acente belgesine devir hakkı 

“Güçlü, güvenilir ve şeffaf TÜRSAB hedefiyle yola çıktık” diyen Bağlıkaya ve yönetiminin seçilmeleri halinde gerçekleştirmeyi planladıkları en önemli proje, acente belgelerinin satışına izin verilmesiyle ilgili olacak. Bağlıkaya, bu projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Belgeli 6 bin acente var, ancak genel kurula gelenlere baktığımızda en fazla 2 bin 100 acente temsilcisi geliyor. Haksız rekabet, ağır ekonomik şartlar nedeniyle birçok acente kapanmış ya da uyku durumunda. Biz de istiyoruz ki bu belgeler devredilebilinsin Nasıl ki taksi plakaları devrediliyor, acente belgesi de devredilebilir. En önemli vaadimiz bu. Hatta belgesini devretmek isteyenin belgesini, TÜRSAB bedeli karşılığı alacak.”

Birliğin şirketlerine neşter vuracak

Firuz Bağlıkaya, yönetime geldikleri takdirde birliğe bağlı şirketlerden seyahat acenteleriyle ilgili ve elzem olmayan şirketleri de kapatacaklarını kaydetti. TÜRSAB’ın mevcut yönetimine dair gerçek bilgileri ve yapılan yanlışlıkları da paylaşan Bağlıkaya, şu bilgileri verdi: “Başaran Bey TÜRSAB veya iştiraklerine ait 5 tane şirket olduğunu ve bu şirketlerin hiçbir borcunun olmadığını açıkladı. Bunun üzerine araştırma yaptık ve gördük ki aslında 11 şirket var. Bu şirketlerin tamamının mali yükümlülükleri TÜRSAB’ın olmasına rağmen ne gelirleri ne de giderleri TÜRSAB bilançolarına dahil edilmiyor. Başaran Ulusoy’un iddia ettiğinin aksine; Turizm Bakanlığı TÜRSAB’ın iştiraki olan şirketleri denetlemiyor, sadece TÜRSAB’ı denetliyor. Biz göreve geldiğimiz zaman, TÜRSAB’ı ve iştiraki olan şirketleri ağır borç yüklerinden kurtaracağız. Akabinde de acentelerimize yarar sağlamayan tüm şirketleri kapatacağız.” Turizm sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bağlıkaya, iç turizmin önümüzdeki yıl daha da iyi olacağını, ancak yabancı turist konusunda önümüzdeki yıl da tablonun çok iyi olmayacağı öngörüsünde bulundu. Bağlıkaya, “Rusya’nın kendi içindeki sorunları devam ediyor. Bunlar düzelmezse 2016’da da durum değişmeyecektir” diye konuştu.