Ukrayna’dan tur iptalleri başladı yüzde 50 düşüş bekleniyor

Ukrayna ile Rusya arasındaki siyasi gerginlik, Türk turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Geçtiğimiz yılın ocak-şubat dönemiyle kıyaslandığında önemli ölçüde düşüşler yaşandığını belirten turizmciler, olayların devam etmesi halinde düşüşlerin yüzde 50’yi bulabileceğini belirtti. Geçtiğimiz yıl bu dönemde Ukrayna’dan gelen rezervasyonlar 40 bini bulurken, bu yıl neredeyse sıfıra inen talep, turizmcilerde tedirgin bir bekleyiş yaratıyor.

Yeni kayıt yapmadıklarını ve bir süredir kayıtların durduğunu söyleyen Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran, henüz herhangi bir iptal almadıklarını belirtse de bekleyişte olduklarını kaydetti. “Ukrayna’dan buraya gelişlerde ise iptaller başladı. Oradan ciddi bir azalma olacak gibi görünüyor” bilgisini veren Onaran, şunları söyledi: “Olaylar büyürse yaz sezonu ciddi bir zarar göreceğiz. Bu şekilde devam ederse yüzde 50’nin üzerinde bir düşüş görebiliriz. Ne kadar uzun süreceğine bağlı. Kısa dönemde olursa da bir kaybımız olur ancak yüzde 5’lerle atlatırız.”

Geçen yıl, bu dönemde 40 bin kayıt yapıldı

Türkiye’ye en çok deniz, kum ve güneş için gelen Ukraynalılar’ın sayısının 400 bin olduğu belirtiliyor. Türkiye’den Ukrayna’ya giden turist sayısı ise TÜRSAB’ın rakamlarına göre yaklaşık 32 bin oldu.

Bu sayının daha da artabileceğini belirten Tur Andiamo’nun Sahibi Cem Polatoğlu, “Ukrayna’ya gidişimiz şu an sıfıra indi. Yaklaşık bir buçuk iki aydır gruplarımızın hepsi iptal oldu. Şu an için oradan iptal geçmediler ancak bir buçuk iki aydır yeni kayıt da yok. Her ay bize yaklaşık 30-40 bin Ukraynalı kayıt yapardı. Geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş olacaktır” açıklamasını yaptı.

Çoğu kişinin tatil tercihlerini karışık bir ortamda askıya alacağını hatırlatan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise halihazırda verimli bir gidişatın olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir