Ürdün, inanç turizmini Türkiye ile güçlendirecek

Ürdün, inanç turizminde hedef büyüttü. Ülkenin turizm ve tanıtım yetkilileri, Kudüs ve Ürdün'deki kutsal mekanların yeniden hac ve umre ziyaretleri içine alınmasını istiyor. ABD ve Uzakdoğu'dan gelen turistler için de İstanbul aktarma noktası olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Sedat ALP

AMMAN - İnanç turizminin Ortadoğu'daki  önemli kavşak noktalarından biri olan Ürdün, Amerika kıtasından ve Uzakdoğu'dan gelen turistler için İstanbul'un aktarma noktası olması için çalışıyor. Ürdün Turizm Bakanlığı Tanıtım  Genel Müdürü Abdul Razzaq Arabiat ve Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Samir Darbi, Ürdün'e inanç turizmi de dahil ziyaret amaçlı Güney ve Kuzey Amerika, Uzakdoğu başta olmak üzere yılda 3 milyon turist geldiğini; Paris, Londra gibi Avrupa ülkelerinden aktarma yaparak Ürdün'e gelen turistlerin, THY'nin Başkent Amman'dan sonra Akabe'ye de sefer koyması ile İstanbul aktarmalı ülkelerine ulaşması için çalıştıklarını açıkladı.
Ürdün'ün inanç turizmindeki bir hedefi de Müslümanların 1964 yılından önce olduğu gibi Kudüs ve Ürdün'deki kutsal mekanların da hac ve umre ziyaretleri içine alınmasını sağlamak.

Hristiyan hacılara ortak tur önerisi

Ülkelerinin inanç turizmindeki gelişmesinde Türkiye'yi önemli bir partner olarak gören Ürdünlü yetkililer, Türkiye'den çok sayıda gazeteciyi davet ederek, Ortadoğu'da siyasi istikrarını korumuş bir iki ülkeden biri olan Ürdün'ün önemli turistik bölgelerini gezdirdi.
Ürdün Turizm Ofisi, Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği, THY'nın organizasyonu ile YK-Tem Turizm Başkanı ve Arap Turizm Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Rüstem Yüksel ile Diar Turizm Başkanı Dilek Araç'ın özel desteği ile düzenlenen gezide basın mensupları, Başkent Amman, Al Salt, Al-Ghor, Umm Qais, Petra, Wadi Rum ve Akabe'deki turizm açısından önemli dini, tarihi ve doğal mekanları gezdiler.
Başkent Amman'da Türkiye'den giden heyet onuruna  düzenlenen kokteylde DÜNYA Gazetesi'ne açıklama yapan Ürdün Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Abdul Razzaq Arabiat, Arjantin, Brezilya, Şili ve ABD'den inanç turizmi kapsamında bulunmak amacıyla Ürdün'e gelen turistleri İstanbul üzerinden aktarmak istediklerini, THY'nın Amman'dan sonra Akabe'ye de sefer düzenlemesi ile bu konuda yol almaya başladıklarını belirterek, "Hazreti İsa'nın üzüm sıkma makinesi burada. Ölü Deniz, Ürdün
Nehri Vadisi Mesih'in notlarının yazıldığı yerler. Hristiyan dünyasının ilk kilisesi burada. Anadolu'da da Meryem Ana Evi, ilk kiliseler gibi Hristiyan dünyası için önemli ziyaret noktaları bulunuyor. Biz Türkiye ile işbirliği içinde Hristiyan hacılar için, Anadolu ve Ürdün'deki kutsal mekanları kapsayacak bir tur düzenlemek istiyoruz" dedi.

Diyanet İşleri ile işbirliği gündemde

Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Samir Darbi, 1967 yılına kadar, hac ve umre programında Ürdün ve Kudüs'teki kutsal mekanların ziyaretinin de bulunduğunu, ancak sonraki siyasi oluşumlar yüzünden bu yerlerin programdan çıkarıldığını belirterek, "Biz İslam inanç turizmini geliştirmek istiyoruz. Yeniden, hac ve umre ziyareti yapan Müslümanların Filistin ve Ürdün'deki kutsal mekanları gördükten sonra Suudi Arabistan'a geçmesi bizi bu hedefe yaklaştıracaktır. Bu konuda Filistin hükümeti ile işbirliğini somutlaştırmak üzereyiz. Türkiye'den Kudüs'e giden turistler Ürdün üzerinden Kudüs'e geçerlerse, önce buradaki kutsal mekanları görüp ardından Kudüs'ü de görme imkanı bulabilirler. THY Amman'a düzenlediği seferleri arttırmayı planlıyor. Bu konularda Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Samir Darbi, ayrıca ülkesinin dini turizmdeki yerini tanıtmak için kasım ayında İstanbul'da, inanç turizmi konsepti ile bir fuar düzenlemek istediklerini, bu konuyla ilgili Suudi Arabistan'da fuar organizasyonları yapan güçlü bir kuruluşla işbirliği içinde olduklarını söyledi.