Yabancı turist sayısı düştü

İstanbul turizmiyle ilgili beklenen yabancı turist sayısının yüzde 20'lik artışın altında kaldığı açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul turizmiyle ilgili yüzde 20'lik artış beklentileri olduğunu ancak, yüzde 5-15 arasında kaybın söz konusu olduğunu kaydetti.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)sektörü değerlendiren Bayındır, yılın 10 aylık döneminde İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 artarak, 8 milyon 949 bin 790'a ulaştığını, yüzde 11,5 oranla en fazla Almanya'dan turist gelen İstanbul'a bu yıl gelen Alman turist sayısının 1 milyon 29 bin 176 kişiye ulaştığını anlattı. 

Mütekabiliyet Yasası ile yabancıların Türkiye'de ev sahibi olup, daha uzun süre ikamet etmelerinin sağlandığını anımsatan Bayındır, Türkiye'den ev alımının sektörü olumsuz etkilemeyeceğini, denetimsiz şekilde günlük, haftalık, hatta saatlik kiraya verilen evlerin sayısının artmasıyla ülkenin imajının zedelendiğini, haksız rekabet nedeniyle de konaklama tesislerinin zarar gördüğünü aktardı. 

2013 yılının turizm sektörü açısından 31 Mayıs tarihine kadar gayet iyi gittiğini ancak 31 Mayıs sonrası rezervasyon iptalleri yaşandığını dile getiren Bayındır, şunları kaydetti: 

"Oysa 2013 yılında İstanbulumuz açısından yüzde 20'lik bir artış beklentimiz vardı. Rakamlar, eylül ayı sonunda yüzde 5 oranında turist arttığını gösteriyor olsa da otellerden aldığımız raporları incelediğimizde, yüzde 5 ile 15 arasında bir kayıp yaşandığı ortadadır. Yılsonu itibariyle belki yüzde 5'lik bir doluluk artışla geçen yılın rakamlarını yakalayabiliriz. Otellerdeki durumun ne olacağını ise ancak yıl sonunda değerlendirmek mümkün. Zira şu an itibariyle rezervasyonlar zayıf görünüyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir