Zagreb'de unutulmaz bir yılbaşı

Şehrin orta yerine kurulacak buz pateni pistinden heykel festivaline, hediye panayırından sokak konserlerine ve gurme etkinliklerine kadar bir aydan uzun süre sokağa taşacak “Advent Zagreb” ile Zagreb Avrupa’nın en çekici yeni yıl şehri olmaya aday...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SUAT TAŞPINAR

"Avrupa'nın en güzel yeni yıl şehri neresi?" sorusuna Zagreb yanıtını vermek kimsenin aklına gelmeyebilir. Ama 2016'da, Avrupa'da bu ödülü, önde gelen internet sitelerinden birinin anketinde kazanan Zagreb'in makus talihi tamamen değişmişe benziyor. Viyana'dan Brüksel'e, Strasburg'a kadar dişli rakipleri geride bırakan Hırvatistan başkenti, bu yıl da ziyaretçilere unutulmaz bir yılbaşı dönemi yaşatmak için hummalı bir koşuşturma içinde. "Yılbaşına nerede girelim?" diye düşünüyorsanız, işte bu "tescilli" şehri muhakkak aday listenize alın. Hem de Avrupa'nın diğer destinasyonlarının neredeyse yarı fiyatına bir bütçeyle.

Zagreb yıllardır Avrupa'nın "en fazla hakkı yenmiş" şehirlerinden biri. Genelde yazları Hırvatistan'ın muhteşem Dalmaçya sahillerine gidenlerin "birkaç saat yemek molası" ya da "mecburi uçak aktarması" için durup hızla geçtikleri, kendi halinde bir şehir. Ancak son yıllarda artık Avrupa'nın hepsi birbirine benzemeye başlayan klasik başkentlerini fazla turistik ve fazla pahalı bulmaya başlayanlar, alternatif adres için, 1-2 günlük ziyaret rotası olarak Zagreb'e yönelmeye, güzelliklerini keşfetmeye başladılar. Zagreb'i asıl vitrine çıkaran ise, "Advent Zagreb" etkinliği. Aslında turistlere sunacak pek fazla şeyi olan ama, bir şekilde gölgede kalmış potansiyel destinasyonların akıllı-ilginç-yaratıcı etkinliklerle nasıl fırlayıp gidebileceğinin güzel bir örneği bu. Türkiye'de turizm sektörü için de öğretici bir deneyim olabilir.

Hazırlıklar tamam

Zagreb, kısa bir süre önce, 26 Kasım'da başlayıp yeni yıl ile birlikte 8 Ocak'a kadar uzayacak "Advent Zagreb" etkinliğiyle bu yıl ziyaretçilerini mest etmeye hazırlanıyor.

Zagreb'in tarihi merkezi bu etkinlikle; sokakları, meydanları, parkları ile büyük, ışıltılı bir "yılbaşı pazarına" dönüşecek. Şehrin orta yerine kurulacak buz pateninden buz heykelleri festivaline, hediye panayırından sokak konserlerine ve gurme etkinliklerine kadar bir aydan uzun süre sokağa taşacak "Advent Zagreb" ile Hırvat başkenti yine Avrupa'nın en çekici yeni yıl şehri olmaya aday.

Bu yıl altıncı kez düzenlenen "Advent Zagreb" ilk yıllarında mütevazı bir "yerel etkinlik" iken, belediyeden gönüllü Zagreblilere kadar herkesin taşın altına elini sokmasıyla yavaş yavaş uluslararası yankı yaratacak hâle gelmiş. Bunun ilginç örneklerinden biri, Güney Kore'de popüler olan bir dizi ve talk show programının Zagreb'de çekimlerinin de yapılması sayesinde şehirde Güney Koreli turist patlaması yaşanmış olması. Halen Zagreb sokaklarında göreceğiniz her iki turistten birinin Güney Koreli olma ihtimali hayli yüksek! Hatta Korelileri İstanbul aktarmalı Zagreb'e taşıyan THY de pastadan pay almayı başarmış.

Kışın da gitmeye değer

"Advent Zagreb", Hırvatistan'ı sadece denizi ve güneşi ile sevenlere, "Kışın da gitmeye değer" mesajını vermeyi başarmış. Sezonu uzatmış. Seçenekleri çoğaltmış. Altı yıldır ekonomisi resesyonda olan Hırvatistan'ı zaten yeniden ayağa kaldırmaya başlayan da turizm sektöründeki patlama. Bu yıl Türkiye'ye turizmde Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki düşüş de Hırvatistan'a "artış" olarak yansımış ve tümzamanların turist rekor kırılmış. Bu yıl ağırladıkları 13 milyon turist, ülkenin nüfusunun 3 katından fazla! Avrupa'da GSYİH'sinin yüzde 17'si gibi muazzam bir geliri turizmden elde ediyorlar. Bu oran Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkeler için yüzde 2-3 arasında değişiyor. 800 bin nüfuslu mütevazı başkent Zagreb, artan talebe rağmen konaklama ve cafe-restoran fiyatlarını "olduğu düşük seviyede" tutarak turizmin "vur-kaç sektörü" değil, uzun soluklu bir maraton olduğunu da kanıtlıyor. Avrupa'da iki kişi gecelik konaklamanın rahatlıkla 50-60 euroya halledilebileceği, en gözde restoranda 70-80 euroya iki kişinin yemek yenebilecek, kafelerinde bir fincan mükemmel kahvenin 1,5 euroya içilebileceği "gönlü okşarken keseyi boşaltmayan" şehir Zagreb.

Bütçe mütevazı

Lafın kısası yılbaşını yurtdışında geçirmek için "makul seçenek" arıyorsanız bir-iki günlüğüne Zagreb'i düşünün. Hatta uçak biletinden otel konaklamasına, çok daha ucuza, sokaklara taşan aynı ışıltıyı yaşamak isterseniz aralık ayı boyunca gelebilirsiniz. Zagreb'de ruh halinize iyi gelecek, moralinizi yükseltecek, masalsı Noel şehrilerinin havasını size verecek bir ortam muhakkak sizi bekliyor olacak. Bu kendi halinde Orta Avrupa şehrinin, "Advent Zagreb" ile küllerinden nasıl dirildiğine ve bir şehrin kimliğini korurken zamana nasıl ayak uydurduğuna tanık olacaksınız.

Üstelik emin olun, Avrupa'nın "adı çıkmış" şehirlerinde geçireceğiniz bir yılbaşı gecesinin yarısı bir bütçe ile!

"ADVENT ZAGREB" 8 OCAK'A KADAR SÜRECEK

Birkaç gün önce, 26 Kasım'da başlayan ve 8 Ocak 2017 tarihine kadar sürecek olan "Advent Zagreb" etkinliği, Hırvatistan'ı sadece deniz ve güneşi ile sevenlere "Kışın da gitmeye değer" mesajı veriyor.

GÜNEY KORELİ SEYYAHLAR ÇOĞUNLUKTA

Ekonomisi altı yıldır resesyonda olan Hırvatistan'ın yeniden ayağa kalmak için en güvenli kalelerinden biri turizm. Bu yıl 13 milyon ziyaretçiyle tüm zamanların turist rekorunu kıran ülkeye en çok rağbet edenlerse Güney Koreliler.

IŞIĞIN YARATTIĞI BÜYÜLÜ DÜNYA

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, aralık ayı boyunca hem kara, hem de ışıklara bürünüyor. Zagreb'in tarihi merkezi, âdeta; sokakları, meydanları, parkları ile büyük ve ışıltılı, masalsı bir dünyaya dönüşüyor.

BUZDA KEYİF BİR BAŞKA

Gezginler Hırvatistan'a özellikle yaz aylarında geliyorlar. İstikâmetse belli: Dalmaçya sahilleri. Zagreb ise son yıllarda yükselen yılbaşı turizminde, bir internet sitesinin yaptığı "En İyi Yılbaşı Şehirleri" anketinden birinci çıkarak yer bulmaya başladı. Şehrin orta yerine kurulan dev buz pateni pisti ve buzdan heykeller, turistlere keyifl i bir kış gezisi vadediyor. Tarihi I. yüzyıla kadar uzanan Zagreb'i ziyaret ederseniz, özellikle kentin Ortaçağ'dan kalma eserlerinin yoğunlaştığı Gornji Grad'a da uğrayın.

Bu konularda ilginizi çekebilir