Zirveyi zorluyoruz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin havayolu yolcu taşımacılığında dünyada yolcu sayısını en hızlı arttıran 3’üncü ülke olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin geçen yıl havacılıkta yakaladığı yüzde 16,7’lik büyüme oranıyla dünyada havayolu yolcu sayısını en hızlı arttıran 3’üncü ülke olduğunu belirterek, "Türkiye bu büyüme oranı ile Avrupa’nın da ilk sırasına yerleşti. Türkiye, havayolu ile ulaşımda Avrupa ülkelerini kıskandırdı" dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye havacılık sektörünün her geçen gün daha hızlı büyüme gösterdiğini ifade etti. Son 10 yılda havacılık sektöründe yaptıkları yatırımların meyvelerini topladıklarını dile getiren Yıldırım, "Bildiğiniz gibi sadece 10 yıl gibi kısa bir sürede 25 olan aktif havaalanı sayısını 52'ye çıkardık. Yolcu sayımız ise 32,5 milyondan 131 milyonun üzerine çıktı. Bu yılda da 140 milyon yolcu sayısını geçmiş olacağız" diye konuştu. 

Bakan Yıldırım, 2002 yılında uçak sayısının 150, havayolu koltuk kapasitesi ise 27 bin 753 iken bugün Türkiye’nin uçak sayısının 380'e, koltuk kapasitesi ise 65 bin 860'a çıktığını belirterek,  bu rakamların bile Türkiye'nin havacılıkta geldiği noktayı gözler önüne serdiği söyledi.

Türkiye Avrupa'da birinci

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) 2012 yılı performans yıllığı raporunun da Türkiye’nin havacılıkta yaşadığı gelişmeyi gözler önüne serdiğini belirten Yıldırım, raporda, Türkiye’nin havacılıkta rekora koştuğunun açıkça ortaya konduğunu dile getirdi. Rapora göre, havayolu yolcu taşımacılığında geçen yıl en büyük artışı yüzde 18,2 ile Endonezya’nın yakaladığını ifade eden Bakan Yıldırım, Endonezya’yı yüzde 17.7 ile Tayland’ın takip ettiğini kaydetti. Yıldırım, yüzde 16,7’lik büyüme ile Türkiye’nin dünyada havayolu yolcu sayısını artıran 3'üncü ülke olduğuna işaret ederek, "Türkiye bu büyüme oranı ile Avrupa’nın da ilk sırasına yerleşti. Türkiye, havayolu ile ulaşımda Avrupa ülkelerini kıskandırdı" dedi.

Havacılık sektörü büyüyor

Bakan Yıldırım, havacılıkta yaşanan gelişmelerin, Türk havacılık sektörünü de daha güçlü bir hale getirdiğinin altını çizdi. Türk havacılık sektörünün son 10 yıldaki sürekli büyüme trendi ile cirosunu önemli derecede artırdığını vurgulayan Yıldırım, "Bugün 21,4 milyar dolar olan sektör cirosunun, 2023 yılında 35 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2050 yılına kadar ise sektörün en az 75 milyar dolar ciroya ulaşarak dev bir sektör haline gelmesini planlıyoruz" diye konuştu.