'Önemli olan sürdürülebilir büyüme'

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin,şirket olarak pazar payının kendileri için hiçbir zaman önemli olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup_sayar-011.jpg

Güneş Sigorta’da 7 yıl gibi uzun bir döneme yayılan dönüşüm süreci tamamlandı ve 2014 yılı beklentiler doğrultusunda olumlu geçiyor. Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “Hayata geçirdiğimiz sürecin faydalarını net bir şekilde görmeye başlamış durumdayız. Uyguladığımız doğru strateji ve tarife yapısı, sahip olduğumuz doğru ekip ve doğru işbirliğinin başarısı ile 2014 yılının ilk yarısında zorlu piyasa şartlarına rağmen %20 büyüdük” dedi. 

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sektöre yönelik beklentileri ve Güneş Sigorta’nın hedefl erini DÜNYA ile paylaştı. 

Şirket olarak 7 yıla yayılan fakat son iki yılı yoğun bir şekilde geçen dönüşüm sürecini başarılı bir şekilde tamamladıklarını ve 2014’e yeniden yapılanma için gerekli tüm operasyonel işlerini bitirerek girdiklerini söyleyen Çetin, “Bu süreçte bizim gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketler için büyük önem taşıyan ve ayırt edici bir özellik olan insan kaynağımıza yatırım yaptık. Performans yönetiminden, görev ve iş akışlarının tanımına, çalışanlarımızın mesleki ve kişisel gelişiminden iş kaynaklarının dağılımına kadar birçok konuda yeni uygulamalar başlattık. Öte yandan sektörde alışılagelenin aksine, hazır paket programlar yerine kendi geliştirdiğimiz bir yazılım olan Pusula’yı etkin bir şekilde kullanmaya başladık. Bu sistem tarife yapımızın da ürünlerimiz gibi “terzi usulü” olmasını sağladı. Diğer taraftan bölge yapılanmamızda da yeni bir yapı oluşturduk ve 10 adet Bölge Müdürlüğümüze ek olarak, sadece banka sigortacılığında faaliyet gösterecek 6 Finansal Bölge Müdürlüğü kurduk. Banka sigortacılığı alanında ana fonksiyonlarımızın hepsini; satış, teknik, tahsilat ve hasar birimleri olarak banka için özel birimler haline getirdik” şeklinde konuştu. Hayata geçirdikleri sürecin faydalarını net bir şekilde görmeye başladıklarının altını çizen Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uyguladığımız doğru strateji ve tarife yapısı, sahip olduğumuz doğru ekip ve doğru işbirliğinin başarısı ile 2014 yılının ilk yarısında prim üretimimizi zorlu piyasa şartlarına rağmen yüzde 20 artırarak 622 milyon TL’ye ulaştırdık. İlk yarıda yüzde 5,3’lük pazar payı ile 6. sırada yer alıyoruz.” 

Söz konusu “Kârlı kaynak kârlı branş” stratejilerini sürdürerek hedef branşlara odaklanmayı sürdürdüklerine de dikkat çeken Serhat Çetin, “Branşlar bazında büyüme verilerimize baktığımızda 2014 yılının ilk yarısında 2013 yılına göre; yangın branşında %35, genel kaza branşında %17, ferdi kazada %35, tarımda %42, nakliyat branşında %19, sağlıkta %28 ve DASK’ta %11 büyüdük. Önümüzdeki dönemde de hedef branşlarımız olan yangın, mühendislik ve sağlıkta büyümemizi sürdüreceğiz. 

Sigorta sektörünün, ülke ekonomisinin 2-3 katı büyüme hızına sahip olduğunu söyleyerek bu durumun önümüzdeki dönemde de böyle süreceği öngörüsünde bulunan Çetin, “Bu noktada büyümeyi ne pahasına yaptığınız büyük önem taşıyor. Bizim için önemli olan sürdürülebilir büyüme” şeklinde konuştu. 

Rekabet kasko fiyatlarını düşürdü 

2014 otomotiv sektörünün ciddi bir daralma yaşadığı bir dönem olduğunu hatırlatan Serhat Süreyya Çetin, “İlk 6 ayda satışların yüzde 25 düştüğünü biliyoruz. Bu durumun elbette sigorta sektörüne de yansımaları oluyor. Otomobil satışlarının düşmesi ile sektörde kasko branşında yoğun rekabet başladı. Önümüzdeki dönemde bunun daha da artacağı görüşündeyim. Rekabet hemen hemen her zaman fiyatlarda düşüşü getirir. Kasko fiyatlarında da düşüşün başladığını görebiliyoruz” dedi. 

Mikro sigortada büyük başarı 

Sohbette 2011 yılı sonunda hayata geçirdikleri “MikroSigorta” projesine özellikle değinen Serhat Çetin, bugüne kadar geçen süre zarfında, güvence altına alınan kadın sayısının 55.000’den 67.756’ya yükseldiğini belirterek şu bilgileri paylaştı: “Şu an 75.000 dar gelirli, girişimci kadın MikroKredi kullanmış durumda. Bunların %90’ının kendini MikroSigorta ile güvence altına aldığını görüyoruz. Bugüne kadar MikroSigorta kapsamında 29 kişiye 214.000 T hasar ödemesi yapıldı. 2013 yılı Nisan ayında sunduğumuz MikroKonut ile ise 34.559 dar gelirli kadın girişimcinin yuvasını, yangından yıldırıma, sel-su basmasından yer kaymasına kadar birçok temel riske karşı ayda 1TL’ye güvence altına aldık. Bugüne kadar 76 MikroKonut sahibi sigortalımıza toplam 131.500 TL’lik hasar ödemesi gerçekleştirdik.”

Çetin'den

-Trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş sektör açısından ne kadar önemli olsa da bu alandaki tüm sorunları çözmek için yeterli değil. 
-Trafik sigortaları sektörümüzün en çok zarar ettiği branş. Buna neden olan tüm noktaları çözüme kavuşturacak çalışmaların hızla yapılması gerekiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasında halen alt yapının oluşmasını bekliyoruz. Henüz bu işi nasıl bir teknik alt yapı ile yapılacağı belirlenmedi.           -Potansiyeli oldukça yüksek ancak belirsizlikler nedeni ile biz bu işe girmek için erken olduğunu düşünüyoruz.
-Yeni Tüketici Kanunu tüketiciler açısından son derece olumlu düzenlemeler içeriyor. Ancak özellikle kredilerle bağlantılı sigorta maddesi konusunda tüketicilerin aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum. 
-Kimse sahip olduğu malın bile riskini üzerinde tutmamalıyken, kredi ile aldığı yani sahip olmadığı bir malın riskini üzerinde kesinlikle tutmamalı.

VakıfBank’la büyük başarılar elde ediyoruz

Ana ortakları VakıfBank’la yaratılan sinerjiyi değerlendirmesini istediğimiz Serhat Çetin, “Banka kanalı için kurduğumuz 6 Finansal Bölge Müdürlüğü ile oldukça önemli başarılar elde ettik. Finansal Bölge Müdürlükleri ile amacımız kısa vadede prim üretimimizi büyütmekten çok doğru yapıları kurmaktı. Ancak biz her ikisini de başardık. Banka kanalının prim üretimimiz içerisinde %10 olan payını 2013 yılında %13’e çıkardık. 2014 yılında bu payı %14,2’ye çıkarmayı, bankasüransta yüzde 33 büyümeyi ve Finansal Bölge Müdürlüğü sayımızı 9’a çıkarmayı hedefl iyoruz. Ayrıca VakıfBank ile iş süreçlerini hızlandırmak ve daha verimli hale getirmek amacıyla sistem entegrasyonu üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir