'Tek rakibimiz WhatsApp'

Garanti Bankası’nın kasım ayında lansmanını yaptığı BonusFlaş uygulaması, bugün 1.5 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Süzer, yıl sonu hedeflerini 2.5 milyona revize ettiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN 

BonusFlaş bütün Garanti Bankası kartlarını içine alabilen ve kart yönetimini online yaptıran bir mobil bankacılık platformu. İlk yola çıkıldığında bu yıl sonuna kadar, ‘kartlarımın kontrolü bende olsun’ diyen 1 milyon kişinin bu uygulamayı telefonuna indireceği hesaplanmıştı. Bugün gelinen noktada ise BonusFlaş 1.5 milyon kişi tarafından indirildi hedef revize edildi ama en ilginci AppStore’dan indirilen uygulamalar arasında lansman haftasında Facebook ve Messenger’ı da geçti. Artık önündeki rakibi bir online oyun olan Mobil Strike ve tabii ki WhatsApp.

Garanti Bankası’nın kasım ayında lansmanını yaptığı BonusFlaş uygulaması, bugün 1.5 milyon kişi tarafından cep telefonuna indirilen bir uygulama. Müşteri talepleriyle oluşturulan 3 bileşene cevap veren uygulama kampanyaların arasında kaybolmadan fırsatlardan yararlanmayı, kart bilgilerini paylaşmamayı ve güvenli online ödeme ihtiyacına cevap vermek için hayata geçirildi. Bu yılın sonunda 1 milyon kişi tarafından indirilmesi hedefiyle yola çıkan BonusFlaş, tahminleri pozitif ıskaladı ve ilk 3 aylık dönemde bu hedefi realize etti. Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Süzer, yıl sonu hedefl erini 2.5 milyona revize ettiklerini belirtirken “BonusFlaş tüm finans sektöründe aktif kullanıcı sayısı ile beşinci büyük uygulama oldu” dedi. İlk 4 uygulama ise birincisi Garanti Bankası’nın olmak üzere 4 büyük bankanın cep şubesi aplikasyonundan oluşuyor. Ayda 160 bin kişi tarafından indirilen BonusFlaş, lansmanın hemen sonrasında AppStore da Türkiye’den en çok indirilen üçüncü uygulama da oldu ve Facebook ile Messenger’ı geçti. İlk sırada WhatsApp ve bir oyun olan Mobile Strike var. 

Çağrı Süzer, BonusFlaş’ın kart harcamalarını kontrol etmek için çıkartılmış bir uygulama olduğunu anlatırken de “Garanti Bankası kredi kartlarından saniyede 250 işlem geçiyor. Bir günde 110 bin kişide çağrı merkezini arıyor. Bu 110 bin kişinin yüzde 80’i ne kadar limitim kaldı, ekstrem ne zaman kesiliyor, İşlem yaptım geçti mi? diye soruyordu. E-ticaret alışverişlerinde ise müşterilerin yüzde 40’ı kredi kartı bilgilerini bir internet sayfasına yazmak istemiyor. E-ticaret siteleri de müşteri ödeme sayfasına geldiğinde yüzde 25-50’si vazgeçip çıkıyor. Şimdi en çok kullanılan alışveriş sitelerinde GarantiPay üzerinden kart bilgilerini paylaşmadan otomatik ödeme sağlıyoruz. Güvenlik ve hızı GarantiPay’de birleştirdik. Dünyada ilk defa kampanyalar, kart bilgileri ve ödemeler bir platformun içine girmiş oldu” bilgisini verdi. 

Bir günde 300 bin ziyaretçi 

Garanti Bankası müşterisi olmayanların da BonusFlaş’ı indirdiğini ve 105 bin kart başvurusu aldıklarını da aktaran Süzer, “BonusFlaş’ı indirenlerin yüzde 10’unu yeni kart müşterimiz oldu” dedi. BonusFlaş’ı indiren 1.5 milyon kişinin 160 milyon defa sayfa görüntülediğini ve bir günde ortalama 300 binin üzerinde ziyaretçi aldıklarını da anlatan Süzer, “Müşterilerimiz şimdiye kadar 1.9 milyon kampanyaya katıldılar ki zaten bir yılda 23 milyon kampanyalı işlem yaparız. Lansmandan bu yana 1.9 milyon kampanyalı işlem aldık” diye konuştu. BonusFlaş uygulamasında en çok kullanılan özelliklerden birinin de kart ayarları olduğunu aktaran Çağrı Süzer, “400 bin defa kart ayarı yapıldı” ifadesini kullandı. Uygulamada kart ayarı, son ödeme tarihinin değişimi, ekstre tesliminin değişmesi ve bir yerde unuttuğunuzda ya da internet alışverişi sonrasında kartın kullanıma açılıp-kapanması için kullanılabiliyor. Temassız ödemelerde ise karta gerek kalmadan cep telefonunu POS’a yaklaştırarak ödeme yapılabiliyor. 

Kartlı ödemelerin payı artacak 

Çağrı Süzer bugün Garanti Bankası’yla ayda ortalama 200 bin müşterinin hiç şubeye gitmeden mobil bankacılık müşterisi olarak başladığına da işaret ederek, “Bu rakam artacak ve bu aynı zamanda hem kart plastiğine hem de nakdi cepte taşımaya olan ihtiyaç azalacak. 2005 yılında Türkiye’de kartlı ödemelerin toplam ödemeler içindeki payı yüzde 18’di. 2010’da 12 puan artarak yüzde 30’a çıktı. 2015’te bir 12 puan daha artarak yüzde 42’ye çıktı. Trend belli. 5 yıl sonra kartlı ödemelerin payı en az yüzde 54’e çıkacak” diye konuştu. Süzer, “Müşteri 3 bin liralık alışveriş yapıyorsa güvene bakıyor, 20 liralık alışveriş yapıyorsa ‘beni yerimden kaldırmayacaksın’ diyor” ifadesini kullandı.

Yeni proje ticari kartlar için gelecek

Garanti’de gelecek projelerden birinin odağında ise ticari kartlar var. Çağrı Süzer, yeni projeleri hakkında bilgi verirken “KOBİ’lerin ticari kart kullanımı birbirinden farklı. Çünkü sektörleri farklı. Kiminin takside kiminin indirime ihtiyacı var. Piyasadaki kart tek tip. Şimdi her sektöre ve her müşterinin ihtiyacına özel kart yaratabilir bir alt yapı üzerine çalışıyoruz. Diyelim ki bir müşterimiz 120 gün vadeli 3 taksit ötekisi de vade farksız 5 taksit istedi. İsteyene istediği kartı vereceğiz. Garanti ticari kartlarda geçen yıl yüzde 50 büyüdü. Son 2-3 yıla kadar bireylere odaklanan ödemeler dünyası birazda regülatörün teşvikiyle ticari tarafta da ödeme aracı sağlama konusunda derinleşiyoruz. Her 4 ticari kart işleminden biri Garanti Bankası’nın. Buradaki büyüme benzer hızlarla devam edecek” açıklamasını yaptı.

FinTech’e 2015’te 15 milyar dolar aktı 

Ödeme sistemleri sektörü gittikçe daha ilgi çekici hale geliyor. Bugüne kadar 25 milyar dolarlık FinTech yatırımı yapılırken bunun sadece 15 milyar doları 2015 yılında yapılmış. Bir anda FinTech’e olan ilgi artarken Türkiye’de sadece bu konuya odaklanan 200 üzerinde şirket var. Şimdiye kadar yapılan yatırım 5 sene önceye göre 8 kat artarak, 15-16 milyon dolarları buluyor. Süzer, “Müşteri açısından hep bir iyi alternatif daha gelecek. Dolayısıyla mobil ödemeler tarafı teknolojin en çok ön plana çıktığı ve yarışın en sıcak geçtiği alan olacak” dedi ve ekledi: “Eskiden daha yavaş değişen müşteri ihtiyaçları şimdi çok daha hızlı değişiyor. Yıldan yıla kampanyalı işlem adedinde yüzde 25 artış var. Bankacılık sektörünün toplam büyümesinden hızlı. Birde yeni teknolojiye çok hızlı adapte olan bir ülke olduk. Akıllı telefon penetrasyonu 3 yılda yüzde 20’den yüzde 55’e çıktı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir