“2015’te 'notebook’a dönüş başlayacak”

Media Markt Satın Almadan Sorumlu Genel Müdürü Sadi Açıkalın, 2014 yılının değerlendirmesini yaparken aynı zamanda bu yılın teknoloji satın alma trendlerini de anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Tüketici elektroniği satışları açısından oldukça başarılı bir yılı geride bırakan Türkiye’de, giyilebilir teknolojier, tabletler, akıllı telefonlar ve yeni nesil televizyonların gelmesi ile birlikte 2015’de çok daha fazla büyüme bekleniyor. Türkiye’nin en büyük teknoloji perakende zincirlerinden olan Media Markt CPO’su Sadi Açıkalın ile yeni trendleri ve Media Markt’ın 2015 beklentilerini konuştuk. 

2014 yılı tüketici elektroniği satışları ve müşterilerin alış trendleri açısından baktığımızda nasıl geçti? 

Teknoloji dünyası açısından 2014 oldukça verimli bir yıldı. Her ne kadar kimi kategorilerde satış hızları çok statik kalsa bile, yükselen trende sahip televizyon ve akıllı telefon gibi cihazlar pazarın büyümesini sağladılar. TV serisinde özellikle UHD TV’lerde ciddi bir artış gerçekleşerek satışların yüzde 20’sine oturmaya başladı. Aynı zamanda telefon rakamlarına bakılırsa akıllı telefon yüzdesi oldukça arttı. Türkiye’de kısa zamanda herkes artık akıllı telefon kullanmaya başlayacak. Geçtiğimiz sene teknoloji perakendeciliği açısından oldukça başarılı bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Tüm teknoloji perakendecileri Pazar paylarını artırmış oldular. OLED teknolojisi 24 ay içerisinde çok ciddi bir teknoloji haline gelecek. Televizyonların tümü 4K’ya dönmeye başladı. Önümüzdeki dönemde tüm televizyonlar 4K’ya dönmüş olacak. Ayrıca gelecek dönemde 8K’ya kadar televizyonlar görmeye başlayacağız. Türk firmaları büyük atılım yapıyor, Özellikle Vestel çok başarılı. Dünyanın büyük markaları için üretim yapıyor. Media Markt olarak bir Türk firması ile iyi ilişkiler kurmaktan dolayı mutluyuz. Onların başarısı bizleri sevindiriyor. Giyilebilir teknolojilerde Pazar payı her sene %100 katlayarak artıyor. En azından bir 36 ay daha bu hız devam edecek. İnsanlar daha büyük telefonlara doğru bir yönlenme oldu. 5 inç ebadındaki telefon sayısı her tedarikçide var. Bu kanala doğru bir yönlenme var. Küçük ekran yüzdesi azalmaya başladı. Bu alanda başarılı yerli üreticilerimiz var ve onlar da 5 inç üzerinde başarılı ürünler çıkarıyor. Bu ürünlerin tabletlerin yerini alıp almayacağı bir soru işaret. Öte yandan notebook pazarındaki daralmanın tabletlere dönmesi beklenirken, Avrupa ve ABD pazarında tekrar bir notebook için yönlenme var. Kişisel bakım ürünlerinde satış hızının gittikçe artacağını öngörüyoruz.

Pazar büyüklüğünde bir önceki yıla göre nasıl bir değişim gerçekleşti? 

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2014’ün üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 oranında bir büyüme performansı ile 9,4 milyar TL’lik ciro değerini elde etti. Tüketici elektroniği sektörü ise, yılın üçüncü çeyreğini 1,32 milyar TL ile 2013 yılı aynı dönemine göre %20’nin üzerinde büyüme gerçekleştirerek kapattı ve böylece rekor kırdı. 

Media Markt aynı zamanda beyaz eşya konusunda da çalışmalar yapıyor. Öte yandan Türkiye’de yaygın bir bayii ağı var. Bu alanda ne durumdasınız? 

Beyaz eşyada şu anda pazarın %4’ü perakende kanalı üzerinden ilerliyor ve her sene giderek artıyor. Artış oranı önümüzdeki 5 sene içerisinde artarak devam edecek. Ancak %8 ila %10 civarına geldiğimizde perakende sektörü açısından bir doygunluğa ulaşacağına inanıyorum. Bu elbette Türkiye’ye özel bir durum çünkü yerel markaların çok güçlü bir bayi ağları var. Media Markt olarak en önemli avantajımız büyük metrekareli mağazacılık anlayışımız sayesinde rakiplerinin barındıramadığı kadar beyaz eşyayı müşterilerimizin deneyimleyebilmesi için sunabilmek. İddialı ve yüksek fiyatlı ürünlerden daha ekonomik olanlara kadar tüm çeşitleri müşterilerimize sunabiliyoruz. Biz bu anlamda beyaz eşya reyonlarımıza çok önem veriyoruz. Yılın 12 ayı boyunca “Yuva Kuran” bölümünde yeni evliler için özel bir alan tasarladık ve buradaki uzman satış danışmanlarımız beyaz eşya konusunda müşterilerimize çok daha detaylı bilgiler veriyor. Bu danışmanlarımız bilgi verme, servis ve kurulum konusunda birbirinden farklı markalar için bile müşterilerimizin tek bir kişi ile muhatap olmasını sağlıyor. 2014 yılında başlattığımız bu proje sayesinde beyaz eşya satışlarımızın ikiye katlandığını gördük. 

Tablet satışlarında ekranların büyüklüğü belirleyici oluyor mu? Tüketicilerin talepleri ne yönde? 

Pazarın büyük ekranda test eden özellikle büyük üreticiler başarılı olamadılar. 10.1 ve 12 inçler tüketici tarafında çok fazla iğli görmedi. 7,8 ve 10.1 civarındaki ürünler tüketicinin odağındaki ürünler bu ürünlerin satışında sıkıntı yok. 10.1’in üzerine çıkmaya başladığınızca daha fazla notebook almaya başladı. Buradaki statikliğin bir başka nedeni de çok ucuz ürünler geldi. 100 ila 150 lira arasındaki ürünler gelmeye başlayınca küçük ekranlılar adet olarak çok satıldı. Pazarın geneline baktığımızda büyük ekranlı ürünlere çok fazla yönelmeye olmayacağı kesin. Tüketicilerin daha büyük ekran ihtiyaçlarını Notebook üzerinden çözecek. Tabletler 9 ila 10 inç civarında yaşamlarını sürdürebilirler ancak daha büyük ekranlardaki ürünler için bir gelecek yok. 

Yerel tedarikçilerin dünya pazarlarına açılmasında siz bir kanal vazifesi görüyor musunuz? 

Biz yereldeki tüm Türk markalarının uluslararası Media Markt mağazalarında satışlarını artırmaları ve bu kanaldan diğer ülkelere açılmaları için cesaretlendiriyor ve destekliyoruz. Buradaki operasyonun yerel markalara en büyük katkısı, iç pazarda hızlı bir şekilde büyümeleri için mağazalarımızı bir satış ağı olarak kullanabilmelerini sağlamak. Bizim için ürünün Pazar payı çok önemli değil. Kaliteli ve başarılı ürünler geliştiren yerel markaların başarılı olmaları bizler için önemli. 

Markalar için Media Markt içerisinde bulunmak ne derece önemli? Tüm illerde güçlü bir kanal yapısı üzerinden satışa başlamak anlamına geliyor mu? 

Biz bulunduğumuz 18 ilde teknoloji perakendeciliği açısından ya birinci ya da ikinciyiz. Şu anda toplam 39 mağazamız ve internet sitemiz üzerinden ürün tedarikçilerimize çok kanallı perakende mağazası olarak hizmet veriyoruz. Eğer bir marka, herhangi bir ildeki satışlarda başarılı olmak istiyorsa, bizim mağazamız içerisinde bulunmasının avantajı çok büyük oluyor. Biz çok güçlü bir çeşitlilik içerisinde mağazalarımızı açıyoruz ve tedarikçiler için bu çeşidin içerisinde olabilmek çok önemli. Mağazalarımızı ziyaret eden müşterilerimiz çeşitli markaların farklı ürünlerini bir arada görebiliyorlar. Bir markanın bu çeşitler arasında olmaması onlar için büyük bir dezavantaj haline geliyor.

Bu yıl büyüme yine akıllı telefonlardan gelecek 

2015 yılında satışlarda daha fazla artış olacağını öngördüğünüz alanlar neler? 

2015’te büyüme yine akıllı telefonlardan gelecektir, geniş ve büyük ekranlı telefonlar paylarını artırmaya devam edecektir. Televizyon ve beyaz eşya kategorisi de 2015’in büyüyen kategorilerinden olacaktır. Büyümenin yeni adreslerinden olan telekom-aksesuar pazarının 2015 yılında toplamda 1 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra Akıllı cep telefonları, sağlıklı gıda hazırlama ürünleri ve TV kategorisinde ise Ultra HD Curve TV’ler büyüyen pazarlar olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir