250 milyon euroluk ithalatı bitirecek yatırım

E-Berk AŞ, 30 milyon euro yatırımla kuracağı tünel kalıp makinesi üretim tesisi sayesinde cari açığın kapanmasına katkıda bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seren GÖKÇE

ANKARA - E-Berk AŞ’nin 30 milyon euro yatırımla kuracağı tünel kalıp makinesi üretim tesisi sayesinde yıllık 250 milyon euroluk ithalat ortadan kalkacak. E-Berk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, halen 21 ülkeye ihracat yaptıklarını, 2018 ortalarından itibaren nihai üretimi yapılacak ürünle küresel oyuncu olacaklarını söyledi.

2002 yılından bu yana ihracat yapan E-Berk AŞ’nin yeni yatırım faaliyetlerini DÜNYA’ya değerlendiren Özüdoğru, 30 milyon euro tutarındaki yatırıma ilişkin Kalkınma Bankası’ndan destek alacaklarını söyledi. Özel bankalardan da finansman sağlayabilmek için stratejik yatırım teşvik belgesi edindiklerini ifade eden Özüdoğru, gerekli onayın ardından Ankara’da kurulacak tesis için 5’inci bölge teşviklerinden yararlanacaklarını aktardı. Yatırım tamamlandığında Türkiye’nin dünyada tünel kalıp makinesi üreten 8’inci ülke olacağını ifade eden Özüdoğru, bu gelişmenin yıllık 250 milyon euro ithalatın önüne geçilmesi açısından büyük adım olacağını kaydetti. Gerek 2016, gerekse 2017 yıllarında yapılacak yeni ihalelerle yaklaşık 70 makinenin aktif çalışmaya başlayacağını dile getiren Özüdoğru, “Sadece iki yıllık zaman diliminde bile 400 milyon euro civarında ithalat yapılması gerekiyor. Biz fabrikamızı en geç 2.5 yıl içinde kurup ilk adımı atacağız” dedi.

Alman, Japon ve Çin üretimi makinelerle rekabet edecek

Yakın zamanda Çorlu için 20 kilometrelik bir tünel projesini üstlendiklerine dikkat çeken Özüdoğru, bunun için gerekli makinelerden ikisini mevcutları revize ederek temin edeceklerini, üçüncüyü ise 2017’nin ikinci yarısında üreteceklerini kaydetti. Bu projenin makineler için referans teşkil edeceğine vurgu yapan Özüdoğru, 2018 ortasında ise tüm dünyaya hızlı bir giriş yaparak E-Berk’i sektörde küresel oyuncu haline getirmeyi öngördüklerini ifade etti. E-Berk’in 2002 yılından bu yana Çin, Hindistan, Rusya dahil 21 ülkeye ihracat yaptığını belirten Özüdoğru, tünel açma makinelerinde Avrupa’da Almanya dışında üretici bulunmadığını, Fransa’daki fabrikanın ise Çinli bir firma tarafından satın alındığını dile getirdi.

Yapacakları üretimle rahatlıkla mevcut üreticilerle rekabet edebileceklerini dikkat çeken Özüdoğru, referans fiyat olarak Çin ürünlerinin kabul edilmesi halinde bile E-Berk’in halen yedek parça fiyatlarının yüzde 10 aşağıda kaldığını bildirdi. Özüdoğru, tünel makinelerinde ise fiyatların Alman ve Japon ürünlerinin yüzde 20-35 altında kalacağına, Çin malıyla da aynı düzeyde olacağına vurgu yaptı.

Kilogramı 18.5 eurodan ihracat

Türkiye’nin ortalama ihracat gelirinin kilogram başına 1.4 dolar seviyesinde olmasına rağmen, E-Berk’in yedek parçalarının 18.5 eurodan ihraç edildiğini anlatan Özüdoğru, zaman zaman bu rakamın 25 euroya kadar çıkabildiğini işaret etti. Yedek parça alanında dünyadaki dört üreticiden biri olduklarının altını çizen Özgür Savaş Özüdoğru, TÜBİTAK destekleri için başvuru yapacakları bilgisini verdi.

Yeni dönemde Ar-Ge merkezi de kurmak istediklerini ifade eden Özgür Savaş Özüdoğru, kuruluşlarının 11’inci yılında olmalarına rağmen büyük ilerleme kaydettiklerini vurguladı. Özüdoğru sözlerini şöyle sürdürdü: "Ciromuz 240 bin liradan 56 milyon liraya yükseldi. Yakın zamanda tünel konusunda yaptığımız başarılı makine revizyonları sayesinde 175 milyon liralık yeni bir sözleşme imzaladık. Artık inşaat firmaları bizi çözüm ortağı olarak görüyor. Aldıkları tünel projelerindeki ikinci el makineleri bizim revize etmemizi, hatta operasyonel olarak bunları yönetmemizi de talep ediyorlar.” 2006'da 100 metrekare alanda başladıkları faaliyetlerini geliştirdiklerini aktaran Özüdoğru, bugün 375 kişiyle 46 bin metrekare alanda çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir