400 milyon doları aldı, kapasiteyi katlayacak

Kazancı Holding; Goldman Sach, Garanti ve İş Bankası konsorsiyumundan 400 milyon dolarlık kredi sağladı. 3 yıl geri ödemesiz kredi, enerji yatırımı ve borç finansmanı için kullanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, İngiliz Goldman Sach International Bank, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası konsorsiyumu ile 400 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladı. Kaynağının 150 milyon dolarını Goldman Sach, 125’er milyon dolarını ise Garanti ve İş Bankası sağlayacaklar.  Kredinin faiz oranı açıklanmazken, vadesi 3 yılı geri ödemesiz toplam 6 yıl olarak belirlendi.

Yeni kredinin 192 milyon dolarlık kısmı Kazancı Holding’in daha önce aldığı köprü kredinin ödemesi için kullanılacak. 105 milyon dolar Aksa’nın yapacağı enerji yatırımları için değerlendirilirken kalan 93 milyon doları Kazancı Holding’in enerji yatırımlarında kullanılacak.

"Suriye’ye devam, Irak’a da gireceğiz"

Kredi anlaşmasının imzalandığı basın toplantısında konuşan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, enerji üretimlerinin mevcut 2 bin megavattan, beş yılda 4 bin 500 megavata çıkartılacağını açıkladı.

Enerji sektörünün en büyük serbest üreticisi olduklarını vurgulayan Kazancı, büyüme için yurtdışı pazarlara gireceklerini kaydetti. Suriye’ye enerji ihraç eden Aksa’nın son günlerde ülke sınırında yaşanan gerginlikten etkilenmeyeceğini kaydeden Kazancı, yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde hazirana kadar enerji sağlamayı devam sürdüreceklerini belirtti.
 
Irak'ta önümüzdeki günlerde bir ihale olacağını kaydeden Kazancı, "Gürcistan ve Bulgaristan'dan elektrik alıyoruz. Yunanistan ile Suriye'ye de elektrik satıyoruz. Ayrıca Irak'a satmak için çalışıyoruz. Bölgede elektrik ithalatında ve ihracatında ciddi bir oyuncu olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedeflediğimiz 4 bin 500 megavatlık kurulu gücün yüzde 60'ının doğalgaz olmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönemde 2,5-3 milyar dolarlık yatırım söz konusu" dedi.

Yatırımcı Türkiye’yi istiyor

Goldman Sachs ile 2011 yılından bu yana çalıştıklarını kaydeden Kazancı, 240 milyon dolar karşılığı yüzde 13,30 Aksa Enerji hissesinin Sach’da olduğunu hatırlattı.
Toplantıda söz alan Goldman Sach International Ortağı ve Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Dalınç Arıburnu da, "Ortak olurken 1,8 milyar dolar değer biçtik. Aksa’nın  2017 hedefleri inancımızı pekiştiriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin büyük olduğunu biliyoruz ve biz kredi desteğine devam edeceğiz" diye konuştu.

Özel sektör payı yüze 70’e çıkacak

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, enerji sektöründe özelleştirmelerin aktarıldığı gibi devam ederse şu anda yüzde 35 olan özel sektör payının 2015’te yüzde 70’e çıkmasını beklediklerini öne sürdü. Cari açık ile mücadele enerjiye büyük rol düştüğünü ancak teşvik paketinden enerji sektörü için bir şey çıkmadığını kaydetti. Özel sektörün payının enerjide her geçen yıl arttığını bildiren Özen, devletin yükünün azaltılmasının sevindirici olduğunu belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise talebin her yıl yüzde 8 arttığı enerji sektörüne kredi desteklerinin devam edeceğini söyledi. 2011’de toplam portföylerinin yüzde 70'inden fazlasının ticari kredi olduğunu kaydeden Bali, 18,5 milyar dolar yatırım büyüklüğündeki projelere 5 milyar dolardan fazla kaynak aktardıklarını bildirdi. Dünyanın krizlerle uğraştığı zor dönemlerde Türk bankalarının bir araya gelerek sektörü desteklediğini anlatan Bali, bu desteğin şimdi de Kazancı Holding’e sağlanmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir