4G’yi yurtdışında test edecek

Vodafone Türkiye aboneleri ilk etapta Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Romanya’da kendi tarifelerinden ücretlendirilerek 4G teknolojisini kullanabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

LİZBON - Vodafone Türkiye, abonelerine 4G kullandırmaya başlıyor. Vodafone Türkiye’nin RED tarifelerini kullananlar ilk etapta Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Romanya’da kendi tarifelerinden ücretlendirilerek 4G teknolojisini kullanabilecekler. 

Vodafone Türkiye müşterilerinin yaz sonuna kadar 4G kullanabilecekleri ülke sayısı 18’e çıkacak. Bu hizmet ile Türkiye, Vodafone ülkeleri içinde 4G lansmanı yapılmadan 4G uluslararası dolaşım hizmetini başlatan ilk ülke oldu. 104 ülkede 288 network’te bulunan 4G, 3G’den 7 kat daha hızlı. 1 dakikada müzik albümü, 3.5 dakikada 90 dakikalık bir full HD film, 11 dakikada Bluray film indirilebiliyor. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ile Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, 4G uluslararası dolaşım hizmetini Portekiz’in başkenti Lizbon’da tanıttı. Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Türkiye’de 4G’ye liderlik etmeye hazır olduklarını belirterek, “Artık 4G özellikli cihaz sahibi müşterilerimiz İtalya, İspanya, Yunanistan, Romanya ve Portekiz’de alacakları 4G hizmetini Türkiye’deymiş gibi kullanabiliyor” dedi. 

4G‘ye en geç 2016’da geçeriz 

Vodafone Türkiye’nin 4G hazırlıkları hakkında da bilgi veren Öğüt, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de de hazırlıklar konusunda çok iyi noktadayız. Ancak 230 bin km fiber altyapı yeterli değil. Bunun artması lazım. Adil rekabet için fiber altyapı regülasyonunda değişiklik yapılmalı. Fiber için kazı yapmak sorun. Yüksek fiyatlarla paylaşım mümkün olmuyor. 4G için yeni bant tesisi gerekiyor. Frekans kullanım ücretlerinin düzenlenmesi, yerel üretimle 4G cihaz sayısının artması ve yeni cihazlar için vergi muafiyeti olmalı.” Gökhan Öğüt, Türkiye’de 4G hizmeti vermeye en erken 2015 sonu, en geç 2016 başında geçmeyi öngördüklerini anlattı. Öğüt, 2009-2013 arasında mobil altyapıya 12 milyar TL, sabit altyapıya 10 milyar TL yatırım yapıldığını da hatırlatarak şöyle devam etti: “Önümüzdeki 5 yılda da en az 22 milyar TL yatırım olacak diye düşünüyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir