Arkas'tan yatırım atağı

Türkiye’nin lojistikte global markalarından Arkas, yatırımlarını hızlandırıyor. 25 milyon TL’lik yatırımla filosuna 60 adet Ford Trucks çekici ekleyen şirket, demiryolunda ise yaklaşık 24 milyon euroluk 6 lokomotif yatırımı yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Arkas Lojistik büyüme hedefleri doğrultusunda, yılın ilk yatırımını açıkladı. 60 adet Ford Trucks çekici ile filosunu hem gençleştiren şirket, demiryolunda ise 6 lokomotif yatırımı planlıyor.

Arkas'ın Orhanlı'daki tesisinde dün yapılan teslimat törenine Arkas Holding ve Ford Trucks yöneticileri katıldı.2017’yi dolar bazında yüzde 15 büyüme ile kapatarak 2018’de de yeni yatırımlara odaklanan Arkas Lojistik, büyüme hedefleri doğrultusunda, Ford Trucks ile tekrar iş birliği gerçekleştirerek tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği ve Türkiye’de üretimi 60 adet Ford Trucks 1848T ADR’li çekici satın aldı. Dün Arkas Lojistik’in Orhanlı merkezinde gerçekleşen teslimat törenine Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetler Grup Başkanı Diane Arkas, Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan ve Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören katıldı.

Yeni yatırımların sinyalini verdi

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas “2018 yılında dolar bazında yüzde 20 büyüme hedefimiz doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2017 yılında toplam 23.5 milyon TL’lik çekici ve dorse yatırımı yapmıştık. Bu yıla baktığımızda henüz yılın başında olmamıza rağmen 25 milyon TL civarında yatırım yapıyoruz. Yeni çekici ve dorse planlarımız dahilinde hizmetlerimizin gerektirdiği ölçüde filo yatırımlarımız daha devam edecek” diyerek yeni yatırımların sinyalini verdi.

Üst üste gelen yakıt zamları nedeniyle maliyetlerin arttığına dikkat çeken Arcas, “Biz de araçları yenileyerek maliyetleri kontrol etmeye yöneliyoruz” dedi. Genel Müdür Onur Göçmez, yeni araçlarla yüzde 6’ya yakın yakıt tasarrufu sağlayacaklarını, bakım maliyetlerini de dahil ettiklerinde yüzde 15’e yakın maliyet avantajı yakalayacaklarını vurguladı. Göçmez, “Yaptığımız yatırımın geri dönüşü alım kararı verdiğimizde 48 aydı, ancak akaryakıta gelen zamlardan sonra 52 aya çıktı” dedi.

BTK’da sefer sayısı ayda 4’e çıkacak

Göçmez Bakü-Tiflis-Kars hattı ile ilgili bilgi verdi: “BTK bizim önem verdiğimiz bir hat. 15 günde bir standart hatta dönüştü. Bunu haftalık sefere çıkaracağız. Gürcistan’da yavaşlık var ama bu çözülüyor. Müşterilerin bu hatta ilgisini çekmek gerekiyor. Hem maliyet hem de süre anlamında önemli avantajlar sağlıyor. Başka hayallerimiz de var. Çin’den de taşıma yapma oradan Mersin’e bağlamak gibi. İlk olmanın avantajını kullanıyoruz. Biz de o hatta alıştık.” Bu yıl demiryolunda lokomotif yatırımı da yapacaklarını açıklayarak, “Yaklaşık 6 lokomotif almayı planlıyoruz. Yatırım bedeli de 24 milyon euro civarında olacak. Yatırım için yabancı firmalarla görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Arkas Lojistik, konteyner taşımalarının yanı sıra geniş nakliye tedarik ağı ve özvarlık araçları ile Türkiye’nin 81 iline dağıtım hizmeti verecek kapasiteye ulaştı. Müşteriler ile yapılan uzun vadeli kontratlarla öne çıkan Arkas, dağıtım hizmetlerinin yanı sıra kapalı depoculuk, konteyner terminal hizmetleri, hava ve deniz forwarding hizmetleriyle uluslararası kara nakliyesi hizmetlerini komple lojistik hizmetleri olarak aynı anda verebiliyor.

2018'de ağır ticari araç satışları hızlandı

Ford yöneticilerinden Serhan Turfan ise konuşmasında Türkiye’nin iki önemli şirketin yaptığı işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “Biz Arkas ile ilk olarak TANAP projesiyle 11 adetle başlamıştık, daha sonra 20 adetlik bir anlaşma yaptık. Bugün de 60 adetlik bir anlaşma yaptık. Çekicilerimiz sektörün çok ihtiyaç duyduğu sektörün maliyetini düşüren özelliklere sahip. Yeni çekçimizle ile yeni bir motor imal ettik. Yakıt tüketimimizi yüzde 8 düşürdük, bakım maliyetlerini indirdik ve bakım aralıklarını 120 bin kilometreye çıkardık. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Ford Trucks’ı büyütüyoruz. Doğu Avrupa yapılanmamış neredeyse tamamlanıyor. Yurtiçinden yurtdışına yapılan taşımalarda artık daha güzlüyüz. Avrupa’da geniş bir servis ağına kavuştuk. Bu yıl sonunda 40 ülkelere ulaşmış olacağız. Markamızı global yapma yolunda çalışıyoruz. Satış sonrasında da Arkas’ın hep yayındayız” dedi. Turfan, 2019 sonu itibarıyla otomatik şanzımanı pazara sunacaklarını ve yerli motor yerli aks ile yerlilik oranlarını yüzde 90’a çıkaracaklarını belirtti. Çekici satışlarına yönelik de bilgi veren Turfan, ağır ticari araç satışlarında geçen yılın şubat ayına göre 2018 Şubat'ta yüzde 40 arttığını söyledi.


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir