ASELSAN Ürdün’de üretime başladı

Türkiye’den transfer edilen teknoloji yoluyla Ürdünlü teknisyen ve mühendisler tarafından üretim gerçekleştirilen fabrikada 2015 ilk yarısında elektronik kart üretim ve test hattının da kurulması planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

AMMAN - ASELSAN ile King Abdullah II Design & Development Bureau (KADDB) Yatırım Grubu (KIG) tarafından ortaklaşa kurulan ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği ASELSAN Middle East Fabrikası, Kral Abdullah’ın katıldığı törenle açıldı. Açılışa Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat da katıldı. Amman’da KADDB’nin sahibi olduğu serbest bölgede faaliyet gösteren ASELSAN Middle East fabrikasında ilk etapta elektro optik sistemler üretilecek. ASELSAN Middle East, yüzde 51 KIG, yüzde 49 ASELSAN ortaklığında kurulmuştu. Sermayesi yaklaşık 2.8 milyon dolara karşılık gelen 2 milyon Ürdün Dinarı olan şirket, Ürdün’ün yanı sıra bölge ülkelerine yönelik ürünler de üretecek. ASELSAN’ın sağladığı teknoloji transferiyle ilk etapta, elektro optik cihazlar yanında, bunların test hatları, çevre koşulları laboratuvarı, ölçüm ve kalibrasyon laboratuvarı bulunuyor. Firmada, 2015 ilk yarısında elektronik kart üretim ve test hattının da kurulması planlanıyor. Fabrikada ilk aşamada monoküler gece görüş cihazları, gece görüş silah dürbünleri ve tanksavar termal nişangahları üretimi başladı. Fabrikanın haberleşme sistemleri başta olmak üzere, insansız hava araçları, platform modernizasyon faaliyetleri ve kripto yazılımlarının da devreye girmesi planlanıyor. Şirketin Ar-Ge ve tasarım yeteneğinin de olması kararı alındı. ASELSAN Middle East tesislerinin bölgesel bakım onarım merkezi olmak için faaliyet göstereceği kaydedildi. 

İlk ihracat için imza attı 

Öte yandan, ASELSAN Middle East’ın Ürdün Silahlı Kuvvetleri için bu fabrikada üretilmek üzere geliştirdiği SAGER isimli termal görüntüleme sistemi üretiminin üretiminin gerçekleştirildiği ve ihracatı için de anlaşma sağlandığı kaydedildi. ASELSAN Middle East’in yıl sonuna kadar 28 olan çalışanını 35’e, tam kapasiteye ulaşınca da 60’a çıkaracağı, mevcut 3 bin adet/ yıl olan görüş cihazı imalatı kapasitesinin de 6 bine çıkarmayı planladığı vurgulandı. 

Tesisi en uygun noktada açtık 

Tesisin sadece Ürdün değil bölge pazarları için kurulduğunu ifade eden ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Canpolat “Bu bir başlangıç. Zaman içinde burada başka yetenekler de kazanacağız. Yazılım tabanlı sistemler, elektronik kart üretimi yaparak bütün Ortadoğu ve Afrika’ya açılacağız. Ürdün’ün tüm Arap dünyası ile olan iyi ilişkileri göz önüne alındığında, en uygun noktanın burası olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu. 

ASELSAN Middle East Genel Müdürü Nurfer Oğuz da, şirketin 2014 içinde biri ihracat olan kesinleşmiş 25.5 milyon dolar satışa ulaştıklarını, yıl sonuna kadar da sipariş miktarının 27.5 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Küresel pazara yerli ortaklıklarla giriyor 

ASELSAN’nın Batılı şirketlerin yapmadığını yaparak bilgi paylaşımına girdiğini ve küresel pazarlarda büyüme hedefinin bu olduğunu kaydeden ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, Kazakistan’daki üretim tesisiyle Asya, Ürdün’deki tesis ile de Ortadoğu-Kuzey Afrikaya erişim sağladıklarını söyledi. Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki şirketini üretim yapar hale getirmek ve Pasifik Bölgesi için Malezya’da yatırım yapmak istediklerini ve ASELSAN'ın küresel pazara giriş stratejisinin ortaklıklar kurmak olduğunu hatırlatan Canpolat, “Eğer bir ülkede uzun süreli olmak istiyorsanız orada bir şirket kurmanız iyi oluyor” dedi. Bütün ülkelerin savunma sanayilerini millileştirme gayretleri içinde olduğunu ifade eden Canpolat, “Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin 70’li yıllarda aldığı karara benzer kararlar oluştu. ASELSAN’ın yürüdüğü bir 40 yıllık yol var. Bizim başkalarında olmayan üstünlüğümüz üretim ve bilgi paylaşmamız” dedi. ASELSAN’ın bilgi paylaşımının insan kaynağına da yansıtıldığını belirten Canpolat, Ürdünlü gençlerin Türkiye’de staj, doktora, lisans eğitimi gibi eğitim faaliyetlerini yürüteceklerini de açıkladı. Canpolat, şirket olarak mevcut satışlarının yüzde 25’inin ülke dışı operasyonlardan geldiğini, bunun en az yüzde 50’ye yükseltilmesi için uzun vadeli hedef belirlediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir