Aselsan’dan Sivas’ta ‘kızılötesi optik’ yatırım

Bir grup Sivaslı işadamı ve Yıltaş Grup’la ortaklık kuran Aselsan, mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisi geliştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Aselsan, Yıltaş Grup ve bir grup Sivaslı işadamıyla ortak Aselsan Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni Sivas’ta kurdu. Yarı yarıya ortaklıkla kurulan şirketin sermayesi 100 bin lira olarak belirtildi. Aselsan Hassas Optik AŞ’nin temel atma töreni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımlarıyla pazar günü Cumhuriyet Üniversitesi Yerleşkesi’ndeki Teknokent’te gerçekleştirilecek.

Şirket, mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisi geliştirecek. Yeni şirketin üretime başlamasıyla Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Optik Mühendisliği Bölümü de projelerini sanayiye aktarmış olacak. Aselsan tarafından tasarlanarak yurt dışında ürettirilen mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik elemanların üretimi artık Sivas’ta kurulan tesiste gerçekleştirilecek. Aselsan, yurt içinde kazanılmış teknolojilerden istifade ediyor, gerekirse kendi teknolojini firmalara transfer ediyor ve “Türkiye’de yapılamayanı yapmak için” çalışıyor.

Sivas’ta meydana getirilen güç birliği ile savunma ürünlerindeki yurt içi katkı oranını artıracak ve cari açığın azaltılması için örnek gösterilebilecek bir eko-sistem oluşturulacak. Savunma sanayiinin ihtiyaç duyduğu hassas optik elemanların tasarım ve üretimi için gereken bilgi kaynağı ve insan gücü bu sistem içerisinde oluşacak ve Aselsan’ın mühendislik gücü ile desteklenecek.

Uydularda da kullanılacak

Oluşan mevcut altyapı kullanılarak uydu teleskoplarındaki optikler ve opto-medikal ürünlerle sivil sektöre de hizmet veren bir yapı oluşturulacak. Kritik bir teknolojide kazanılan yetenek ve tesis, optik ürünler kullanan tüm yurtiçi firmaların ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra ihracat için de çalışacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir